Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Μειώνονται οι περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πάνω από το ένα τέταρτο των εδαφών τους έχασαν έως το τέλος του περασμένου Δεκέμβρη οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, με αποτέλεσμα την όξυνση των μεταξύ τους διαφωνιών και την πιθανή διάσπαση της οργάνωσής τους όσο αυξάνονται οι στρατιωτικές πιέσεις εναντίον τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε, μεταξύ άλλων, έκθεση της εταιρίας αναλύσεων ΙΗS Markit, προβλέποντας ως πιθανή την πραγματοποίηση χερσαίας επέμβασης στη Ράκα της Συρίας, που αποτελεί και το «στρατηγείο» των τζιχαντιστών στη Συρία, από «τρίτη δύναμη» όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία ή και η Τουρκία σε πιθανή συνεργασία με τον συριακό στρατό.

Προβλέπει, επίσης, πλήρη ανακατάληψη της Μοσούλης πριν τον ερχόμενο Ιούνη.

Σημειώνει πως οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχασαν πέρσι το 23% των εδαφών τους σε Ιράκ και Συρία, τονίζοντας πως έως το τέλος του 2016 η επιφάνεια του «χαλιφάτου» μειώθηκε από τα 78.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα 60.400. Υπογράμμισε ακόμη πως το ΙΚ πέρσι υπέστη σημαντικές απώλειες «κυρίως σε περιοχές κρίσιμης σημασίας για το σχέδιο διακυβέρνησης του χαλιφάτου», χάνοντας π.χ. στη Συρία τις πόλεις Ντάμπικ και Μάμπριτζ και στο Ιράκ τις πόλεις Ραμάντι και Φαλούτζα. «Εξαιτίας των απωλειών αυτών αυξάνεται ο κίνδυνος για το ΙΚ να δει κάποιους από τους μαχητές του να αποσκιρτούν προς αντίπαλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία», ενώ «ορατός είναι και ο κίνδυνος "διάσπασής» του σημειώνεται στην έκθεση.

Χτες, πάντως, στην Παλμύρα της Συρίας (που ξανάπεσε το Δεκέμβρη στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους») αναφέρθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με δυνάμεις του συριακού στρατού, ενώ νωρίτερα σε ρωμαϊκό αμφιθέατρο της ιστορικής πόλης εκτελέστηκαν είτε με πυροβολισμό, είτε με αποκεφαλισμό, 12 αιχμάλωτοι, εκ των οποίων οι τέσσερις δάσκαλοι.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, αναφερόμενη στην πρόσκληση που έχει σταλεί στις ΗΠΑ από τους διοργανωτές των επικείμενων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν είπε πως οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη ενημερώσει εάν θα ανταποκριθούν για να τις παρακολουθήσουν, παρά μόνον επιβεβαίωσαν ότι πήραν την πρόσκληση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ