Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Συζητήσεις στο φόντο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Η Τ. Μέι στο βήμα του Νταβός

Copyright 2017 The Associated

Η Τ. Μέι στο βήμα του Νταβός
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, της ετήσιας συνάντησης των καπιταλιστών, των πολιτικών τους εκπροσώπων και άλλου προσωπικού (επιστημονικού και του δημόσιου βίου) που προσπαθούν να εξωραΐσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενων σε όλο τον πλανήτη. Και από τις χτεσινές εκδηλώσεις και συζητήσεις επιβεβαιώθηκε ο σφοδρός ανταγωνισμός που οξύνεται ανάμεσα στις αστικές τάξεις, όπου διάφοροι εκπρόσωποι του κεφαλαίου υπερασπίζονται τα ιδιαίτερα συμφέροντά του, με δεδομένη την κοινή από όλους επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Μέι: Πιο «παγκόσμια Βρετανία»

Πολύ χαρακτηριστική η ομιλία της Βρετανής πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, που ακριβώς «έντυσε» τα συμφέροντα της τάξης της με τις αυταπάτες ότι η «ελεύθερη οικονομία», ο καπιταλισμός, μπορεί να λειτουργήσει για όλους και ότι «αυτό πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη ηγεσία που δίνει απαντήσεις».

Είπε με έμφαση: «Η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει μία περίοδο σημαντικών αλλαγών μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα χρειασθεί να διαμορφώσει έναν νέο ρόλο στον κόσμο». Αναφέρθηκε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και ταυτόχρονα στο άνοιγμα που γίνεται σε όλο τον κόσμο γιατί η Βρετανία είναι μια «παγκόσμια χώρα». Είπε ότι επιδιώκει μία «ολοκληρωμένη και φιλόδοξη εμπορική συμφωνία όταν θα εγκαταλείψει το μπλοκ των 28 χωρών, και να οικοδομήσει έναν νέο ηγετικό ρόλο ως ισχυρός υποστηρικτής του επιχειρείν, των ελεύθερων αγορών και του ελεύθερου εμπορίου», ενώ ανακοίνωσε οι προχωράνε οι συζητήσεις για εμπορικές συμφωνίες με τις Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, χώρες του Περσικού Κόλπου. Ακριβώς με το επιχείρημα της «παγκόσμιας Βρετανίας, της Βρετανίας που αν είναι ισχυρή έξω θα είναι και μέσα» επιχείρησε να διασκεδάσει τις ενστάσεις που θέτουν τμήματα του βρετανικού κεφαλαίου που αντιτάχθηκαν στο Brexit και σημείωσε ότι «η Βρετανία θα είναι μια σίγουρη χώρα που έχει τον έλεγχο του πεπρωμένου της και πάλι», ενώ διακήρυξε ότι είναι κατά του προστατευτισμού.

Και η Μέι, όπως και άλλοι ηγέτες του κεφαλαίου, τις προηγούμενες μέρες εξέφρασε την ανησυχία της για την «διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας τα τελευταία χρόνια», για το ότι πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται ότι «τους προσπέρασε η παγκοσμιοποίηση» γι' αυτό κάλεσε τις μεγάλες εταιρείες «να πληρώνουν τους φόρους τους, να μειώσουν την ψαλίδα των αμοιβών ανάμεσα στα διευθυντικά στελέχη και τους εργαζομένους, κάτι βεβαίως που από μόνο του δεν θα εξαπλώσει την ευημερία». Αυτά τα λογύδρια δήθεν έγνοιας για τους φτωχούς «επενδύθηκαν» και από τη «θεωρία των δύο άκρων», λέγοντας ότι «τα κόμματα της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την αίσθηση μεταξύ των ανθρώπων με μέτρια εισοδήματα ότι η παγκοσμιοποίηση δεν εργάζεται γι' αυτούς, αλλά είναι εναντίον τους». Μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνησή της σχεδιάζει μια «main stream» (συμβατική και κανονική) πολιτική που θα «δημιουργεί επιτυχημένους επιχειρηματίες που θα μπορούν να αναπτυχθούν και να επενδύσουν», ώστε να ωφεληθεί η κοινωνία, όπως είπε.

Φυσικά, η Μέι μίλησε και για τις «αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας» και τόνισε την προσήλωση της χώρας (της αστικής της τάξης) στο ΝΑΤΟ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Παγκόσμιο Τράπεζα. Βέβαια, η Βρετανία κάνει και άλλα ανοίγματα όπως η συμμετοχή στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων που προωθεί η Κίνα. Ακριβώς, όπως το εξήγησε «με το ένστικτο ότι είμαστε ένα μεγάλο εμπορικό έθνος επιδιώκουμε την ελευθερία να συνάψουμε εμπορικές συμφωνίες με παλιούς φίλους και νέους συμμάχους σε όλο τον κόσμο».

Πέρα από τις παλιές αντιδράσεις στην τοποθέτηση της Μέι τη Δευτέρα, που ξεκαθάρισε ότι έως τα τέλη Μάρτη θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης, χτες ήταν η σειρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επίσης βρέθηκε στο Νταβός, που κάλεσε τη Βρετανία να μην προσπαθήσει να προσελκύσει επενδύσεις, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Σημείωσε με νόημα: «Οι χώρες των G20 έχουν συμφωνήσει να μην προχωρήσουν σε τέτοιους είδους αποφάσεις και επομένως, το ίδιο περιμένω να πράξει και η Βρετανία» και πρόσθεσε «κανένας δεν θέλει να τιμωρήσει τη Βρετανία» και πως «θα κάνουμε το καλύτερο για να έχουμε στενές σχέσεις αλλά η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ είναι ένα προνόμιο, το οποίο πλέον δεν θα διαθέτει».

Ανησυχία για το μέλλον της ΕΕΟι εξελίξεις που φέρνει το Brexit στην ΕΕ συζητήθηκαν και σε ειδικό πάνελ με θέμα «Ποια Ευρώπη τώρα;», όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο επίτροπος Φρ. Τίμερμαν. Στη συζήτηση αυτή σημειώθηκαν οι ανησυχίες για τη συνοχή της ΕΕ, αλλά και για την αναιμική ανάπτυξη και την ανεργία σε πολλές χώρες. Ο Ρούτε μίλησε για τις «χώρες του Νότου που δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις και γι' αυτό μένουν πίσω», ενώ Σουλτς και Τίμερμαν μίλησαν για την ανάγκη της ενότητας και της συνεργασίας για να ξεπεραστούν υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα και να διευρυνθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Προστατεύοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Επίσης, σε πάνελ για την ασφάλεια συμμετείχαν ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, που μετέφεραν τα γνωστά ιδεολογήματα περί «προστασίας της σταθερότητας» που προσφέρουν αυτές οι δύο λυκοσυμμαχίες, υπερασπίστηκαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ρωσία και επανέλαβαν τα περί «αντιτρομοκρατικού αγώνα» και συνεργασίας πέρα από τα σύνορα των χωρών - μελών, ώστε να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια στο εσωτερικό.

Παρέμβαση έκανε χτες στο Νταβός και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που μίλησε για «ειρηνικές λύσεις στις διεθνείς αντιπαραθέσεις» και για προώθηση «της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης», ενώ σημείωσε ότι «θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων».

Στο Φόρουμ συμμετείχαν και αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ρωσίας, όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ιγκόρ Σουβάλοφ, που εξέθεσαν τις απόψεις της χώρας ειδικά για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της χώρας τους. Ο Σουβάλοφ σχετικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντ. Τραμπ, σημείωσε ότι μπορεί να άρει τις κυρώσεις και ταυτόχρονα τόνισε ότι μπορεί να επιτύχει θετικά αποτελέσματα μόνο σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Ακόμα στις χτεσινές συζητήσεις περιλαμβάνονταν και θεματικά τραπέζια για την Ενέργεια και το περιβάλλον, στο πλαίσιο της αναζήτησης συμβιβασμών που τυχόν θα μπορέσουν να συγκεράσουν ανταγωνιστικά μονοπωλιακά συμφέροντα. Χαρακτηριστική, πάντως, ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ Φαλίχ, ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να μειώσει και άλλο την παραγωγή με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών για να αυξηθεί η τιμή που έχει ξεπεράσει τα 50 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα, η εταιρεία «Αράμκο», που ανήκει στον βασιλιά, διοργάνωσε δείπνο με στελέχη τραπεζών για να ενημερώσει για τα μελλοντικά σχέδιά της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ