Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Την Κυριακή οι προκριματικές στους Σοσιαλιστές

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την Κυριακή θα γίνει ο α' γύρος των προκριματικών εκλογών στο PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) της Γαλλίας, προκειμένου να αναδειχθεί ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το Μάη στη χώρα. Ο β' γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 29 Γενάρη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν αλλαγές στο προβάδισμα που είχε τις προηγούμενες μέρες ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της BVA Salesforce, στο β' γύρο «είτε απέναντι στον Μπενουά Αμόν, είτε απέναντι στον Αρνό Μοντεμπούρ, ο Μανουέλ Βαλς εμφανίζεται να κερδίζει 48% της ψήφου έναντι 52% για τον αντίπαλό του». Πάντως στον α' γύρο, ο Βαλς εμφανίζεται πρώτος, με 34% των ψήφων.

Εκτός από τον Βαλς και τους Μοντεμπούργκ και Αμόν, υποψήφιοι είναι ακόμα, η πρώην υπουργός Κατοικίας των κυβερνήσεων Ολάντ Σιλβια Πινέλ (προερχόμενη από ένα οπορτουνιστικό μόρφωμα που συνεργάζεται με το PS), o Φρανσουά ντε Ριγκί (προερχόμενος από οικολογικά σχήματα), ο Ζαν Λικ Μπεναμιάς (επίσης από το χώρο των Οικολόγων).

Η προετοιμασία και του PS για την εκλογική μάχη αναπτύσσεται στο φόντο ευρύτερων ενδοαστικών διεργασιών στη Γαλλία, όπου οι δυσκολίες ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και το αυξανόμενο προβάδισμα δυνάμεων όπως η Γερμανία προβληματίζουν εδώ και καιρό το ντόπιο κεφάλαιο.

Σε αυτήν τη βάση, πληθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι να εκπροσωπήσουν με αξιώσεις τις αναβαθμισμένες απαιτήσεις της γαλλικής πλουτοκρατίας. Μεταξύ άλλων, έντονα προβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα ο Μοντεμπούργκ, που μεταξύ άλλων εστιάζει στην ανάγκη να στηριχτεί η γαλλική παραγωγική αλυσίδα, κόντρα σε άλλες εταιρείες που κοντράρονται για τον έλεγχο της αγοράς. Οπως και ο Μοντεμπούργκ, το ίδιο και ο Αμόν (που επίσης είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση Ολάντ διαφωνώντας με τις συνταγές «λιτότητας») προβάλλεται ως εκπρόσωπος της «αριστερής» πτέρυγας του PS. Ανάμεσα σε όσα προτάσσει, πάντως, είναι η «διαπραγμάτευση της μείωσης του χρόνου εργασίας» σε επίπεδο κλάδων - διασφαλίζοντας την απαραίτητη «ευελιξία» στη μεγαλοεργοδοσία. Επίσης, αρνείται τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% - όπως προβλέπουν οι συνθήκες της ΕΕ - με το επιχείρημα ότι πρέπει να προχωρήσουν «σημαντικές επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση και τη μετεξέλιξη του αναπτυξιακού μας μοντέλου».

Χτες βράδυ, αναμενόταν η τελευταία τηλεμαχία μεταξύ των επτά.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η «Λε Μοντ» εμφανίζει την Μαρίν Λεπέν του ευρωσκεπτικιστικού «Εθνικού Μετώπου» πρώτη στον α' γύρο με 25% - 26%, δεύτερο τον Φρανσουά Φιγιόν των «δεξιών» Ρεπουμπλικάνων με 23% - 25% και τρίτο τον «ανεξάρτητο» Εμανουέλ Μακρόν (πρώην υπουργό των Ολάντ - Βαλς). Επίδοση ωστόσο που εμφανίζεται να εξαρτάται και από το ποιος θα πάρει το επίσημο χρίσμα άλλων χώρων. Πριν από μια βδομάδα, Λεπέν και Φιγιόν εμφανίζονταν να συγκεντρώνουν 24% - 25%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες δημοσκοπήσεις και διαρκείς διεργασίες (2017-05-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις (2017-04-13 00:00:00.0)
Μειώνει την απόσταση ο Μακρόν (2017-03-01 00:00:00.0)
Πρώτος ο Φιγιόν με 66% (2016-11-29 00:00:00.0)
Ανασχηματισμός για να επιταχυνθεί το αντιλαϊκό έργο (2014-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org