Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καβγάδες πάνω σε κοινό αντιλαϊκό έδαφος

Να φορτώσει η μία στην άλλη την προοπτική υπογραφής ενός νέου μνημονίου πασχίζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που μαζί έχουν ψηφίσει το τρίτο, ενώ ο κοινός τους στόχος για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας τις οδηγεί σε παρεμφερείς αντιλαϊκές προτάσεις, είτε για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, όπως προτείνει η κυβέρνηση, είτε για «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες με αντίστοιχη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, όπως προτείνει η ΝΔ.

«Το 2017, η συμφωνία του ψεύδους της ΝΔ ετοιμάζεται για νέες χυδαιότητες. Ο κ. Κικίλιας συνεχίζει να αντιστρέφει την ξεκάθαρη θέση για τη μη αποδοχή νέων μέτρων και να διαστρεβλώνει σαν κοινός συκοφάντης», έγραψε στο Τwitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως «το 4ο μνημόνιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ, που υπόσχεται να κάνει περισσότερα από αυτά που ζητούν οι πλέον ακραίοι των δανειστών». Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, «η χώρα θα συνεχίσει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το πολιτικό κατεστημένο της διαπλοκής, του οποίου ηγείται η ΝΔ, θα συνεχίσει να βυθίζεται στο ψέμα».

Είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, που υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει τα πάντα στους δανειστές με αντάλλαγμα την παραμονή της στην εξουσία», επικρίνοντας τον Δ. Τζανακόπουλο ότι σε συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018. «Ομολογεί ότι η κυβέρνηση συζητά τα πρόσθετα μέτρα που θα πάρει για να επιτύχει αυτόν το στόχο. Ομολογεί, επίσης, ότι συζητά το νέο, 4ο Μνημόνιο», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, απ' την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια αποποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, ερμηνεύοντάς την σαν συνέπεια «εκβιασμών», με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, να δηλώνει χτες στο «Πρώτο Πρόγραμμα»: «Η συμφωνία του Αυγούστου υπεγράφη μετά τα πραξικοπήματα και τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης που είχαν σχεδιάσει κύκλοι εντός και εκτός της χώρας».

Το σενάριο των εκλογών επανέφερε, στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης «NORTH 98», ανέφερε σχετικά πως «αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει όχι από επιλογή της κυβέρνησης, αλλά από μια πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων ή μέσα από ένα απόλυτο αδιέξοδο που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείει, όταν βρισκόμαστε κάτω από καθεστώς μνημονίου, αλλά που σε καμία περίπτωση εμείς δεν το επιθυμούμε ως κυβέρνηση, και θα αγωνιστούμε για να μη γίνει αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ