Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκβιασμοί και εξαιρέσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να εξαιρέσει από τον κατώτερο μισθό τους πρόσφυγες που αναζητούν δουλειά στη χώρα, κυρίως εκείνους που χρειάζεται να μετεκπαιδευτούν στη Γερμανία, για να αναγνωριστούν οι σπουδές που έχουν κάνει στην πατρίδα τους. Για όλους αυτούς, η γερμανική κυβέρνηση επινοεί το «τρικ» της «υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης», όπως ονομάζεται ο «χρόνος μετεκπαίδευσης», για να εξαιρέσει χιλιάδες πρόσφυγες από τον νόμο για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι σήμερα στα 8,84 ευρώ την ώρα μεικτά. Ο παραπάνω σχεδιασμός περιγράφεται σε έγγραφο «εσωτερικού διαλόγου» που αποκάλυψε ο γερμανικός Τύπος και αντανακλά ευρύτερες διεργασίες σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι οι πρόσφυγες αποτελούν μια πηγή φτηνότερης εργατικής δύναμης, με διάφορα προσχήματα και ταυτόχρονα μέσο πίεσης για συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων συνολικά στην αγορά εργασίας της Γερμανίας. Μάλιστα, δεν περνάει απαρατήρητη η επιχειρηματολογία με την οποία οι Γερμανοί βιομήχανοι υπερασπίζονται τη συγκεκριμένη ρύθμιση, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση όλοι αυτοί οι πρόσφυγες θα έμεναν άνεργοι. Να λοιπόν άλλη μια εκδοχή του «ευρωπαϊκού κεκτημένου»: Από τη μία η πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων, ώστε ελεγχόμενα να διακινείται το αναγκαίο εργατικό δυναμικό στις χώρες - μέλη της ΕΕ, και από την άλλη οι εκβιασμοί και οι εξαιρέσεις, προκειμένου να αποτελέσουν οι πρόσφυγες φτηνότερη εργατική δύναμη και «όχημα» για γενικότερες αντεργατικές ανατροπές.

Κάνει «πάσα» στην Κομισιόν

«Με ποιον τρόπο μπορούν χώρες όπως η Ελλάδα να στηριχτούν από τη Στρατηγική "Ευρώπη 2020", για μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού», ρωτάει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης την Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «οι πολιτικές λιτότητας και η οικονομική κρίση έχουν δημιουργήσει απαράδεκτα υψηλά ποσοστά πληθυσμού σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, με τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα να είναι 15 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα στην προ-κρίσης εποχή». Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι η στρατηγική «Ευρώπη 2020» (συνέχεια της «Στρατηγικής της Λισαβόνας») έχει στον πυρήνα της όλα εκείνα τα μέτρα που περιλήφθηκαν και στα μνημόνια, και που τα τελευταία χρόνια ξεθεμελίωσαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χάριν της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ. Να θυμίσουμε ακόμα ότι η Κομισιόν είναι το «πρώτο βιολί» στην ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχονται οι λαοί των κρατών - μελών της ΕΕ. Και ότι φυσικά κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπου η φτώχεια «σπάει κόκαλα», είναι το κόμμα του κ. Παπαδημούλη. Κατόπιν αυτών, ο καθείς αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα ερωτήσεων όπως αυτή που απευθύνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας πάσα στην Κομισιόν να αγορεύσει υπέρ της συμβολής των αντιλαϊκών στρατηγικών στην ...αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας και του «κοινωνικού αποκλεισμού».

«Σώθηκαν» οι νησιώτες

Η κοροϊδία σε βάρος των νησιωτών συνεχίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει από όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, από τις περιοδείες του σε Σάμο και Αγαθονήσι. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το επόμενο δεκαήμερο θα κληθούν οι φορείς της Σάμου στην Αθήνα «και θα συζητήσουμε την τουριστική προβολή των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, ώστε να αντισταθμιστεί η όποια εικόνα δημιουργήθηκε από το βάρος που σήκωσαν τα νησιά, διαχειριζόμενα με άψογο τρόπο την προσφυγική κρίση». Φιέστες δηλαδή εξωραϊσμού και συγκάλυψης της πολιτικής εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων, με συνέπειες για τους ίδιους και για τους νησιώτες, με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «υλοποιείται άμεσα η εξαγγελία του πρωθυπουργού για να καλυφθούν με δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα όλα τα νησιά»... Εκεί που έδωσε όμως τα ρέστα του, ήταν όταν μίλησε για τη «βελτίωση που έφεραν στη Σάμο οι αλλαγές στην ακτοπλοϊκή σύνδεση τα τελευταία δύο χρόνια, με νέα και γρήγορα πλοία». Σημειώνουμε ότι πέρυσι και φέτος το χειμώνα η Σάμος εξυπηρετείται από ένα και μοναδικό καράβι, ενώ το καλοκαίρι είχαν προστεθεί το 30χρονο «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» και το 21χρονο «ΑΡΙΑΔΝΗ». Με άλλα λόγια, «σώθηκαν» οι νησιώτες...

Ωρα για συμπεράσματα και αγώνα

Μαύρες γιορτές κάνουν αυτές τις μέρες οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον «Μαρινόπουλο», στους οποίους δεν καταβλήθηκε ο μισθός του Δεκέμβρη, ούτε προβλέπεται να τους καταβληθεί. Η εργοδοσία διαμηνύει ότι τα λεφτά της ενδιάμεσης χρηματοδότησης από τη συμφωνία με την «Σκλαβενίτης», τους προμηθευτές και τις τράπεζες έχουν εξαντληθεί και ότι η έκβαση της συμφωνίας είναι αβέβαιη. Θυμίζουμε ότι αυτή η συμφωνία προβλήθηκε ως σωτηρία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας από την εργοδοσία, την κυβέρνηση αλλά και το επιχειρησιακό σωματείο, με μόνο αντίλογο αυτόν των ταξικών δυνάμεων, που μέσα από τα κλαδικά σωματεία του Εμπορίου και τις Επιτροπές Αγώνα στον «Μαρινόπουλο» καλούσαν σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πίσω από τις εξελίξεις κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα και μεγάλες κόντρες, που προϋπήρχαν της συμφωνίας «Σκλαβενίτη» - «Μαρινόπουλου» - τραπεζών και εντάθηκαν μετά από αυτή. Οπως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επένδυσε πολλά σ' αυτήν τη συμφωνία, παρουσιάζοντάς την ως υπόδειγμα για τη διάσωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, με «προστασία» των εργαζομένων. Τώρα που κύλησε νερό στ' αυλάκι, χρειάζεται οι εργαζόμενοι να κάνουν ταμείο. Οχι μόνο για να αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει, στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, αλλά κυρίως για να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, να διεκδικήσουν μισθούς και θέσεις εργασίας σε πλήρη διαχωρισμό με τα επιχειρηματικά σχέδια και παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Με τη Συνθήκη των Δαρδανελίων λήγει ο αγγλοτουρκικός πόλεμος του 1807 - 1809.

1913 Στη ναυμαχία της Λήμνου τα θωρηκτά «Αβέρωφ», «Υδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά», μαζί με οκτώ αντιτορπιλικά, νικούν τον τουρκικό στόλο και τον εξαναγκάζουν να περιοριστεί οριστικά στα Στενά.

1918 Ιδρύεται το Διεθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αργεντινής, που στις 6/12/1920 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα.

1919 Η εργατική τάξη του Βερολίνου εξεγείρεται και πάλι. Αφορμή αποτέλεσε η αντικατάσταση του αστυνομικού διευθυντή της πόλης (και μέλους των Ανεξάρτητων) Αϊχορν από τον Σοσιαλδημοκράτη Ερνστ στις 4 Γενάρη 1919. Εναντίον των εξεγερμένων κινητοποιήθηκαν ο στρατός και το πυροβολικό, ενώ τα σώματα παραστρατιωτικών ακροδεξιών εθελοντών (τα περιβόητα Freikorps) εξαπολύθηκαν στις εργατικές συνοικίες. Οι αιχμάλωτοι δέρνονταν και πολλοί εκτελούνταν επιτόπου. Μεταξύ των δολοφονημένων ήταν και οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος Κομμουνιστικού Κόμματος, Κ. Λίμπκνεχτ και Ρ. Λούξεμπουργκ, (15/1).

1919 Ιδρύεται στο Μόναχο το λεγόμενο Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, από το 1920 Γερμανικό Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ναζιστικό).

1926 Ο Θ. Πάγκαλος αυτοανακηρύσσεται δικτάτορας της Ελλάδας μετά το πραξικόπημα τον προηγούμενο Ιούνη. Ανατράπηκε τον Αύγουστο του 1926.

1929 Σε ανακοίνωσή της, η ΕΒΕ (Εργατική Βοήθεια Ελλάδας) αναφέρει τα εξής στοιχεία σχετικά με την αστική τρομοκρατία κατά του εργατικού κινήματος έως το 1928: Συλλήψεις 4.368, καταδίκες 330, εξορίες 481, τραυματισμοί 427, φόνοι 22, βασανισμοί 817. Στάλθηκαν στον πειθαρχικό ουλαμό στο Καλπάκι 136 στρατιώτες.

1930 Η ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) εκδίδει απόφαση «Για το ρυθμό της κολεκτιβοποίησης και για τα μέτρα βοήθειας του κράτους στην κολχόζνικη οικοδόμηση».

1942 Οι πολωνικές κομμουνιστικές οργανώσεις ενώνονται και συγκροτούν το Εργατικό Κόμμα Πολωνίας.

1945 Επειτα από 33 μέρες σκληρών μαχών απέναντι σε συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, ο ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά συμπτύσσεται για να καταλάβει θέσεις στις προσβάσεις γύρω από την πρωτεύουσα. Ετσι, έληξαν οι μάχες του Δεκέμβρη του 1944.

1948 Συγκροτείται το Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ, με διοικητή τον Θύμιο Καψή (Ανάποδο) και πολιτικό επίτροπο τον Γιώργο Βλαχούτσικο (Ευβοιώτη).

1957 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξαγγέλλει στο Κογκρέσο το «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Ο Πρόεδρος εξουσιοδοτούταν να «συνδράμει» με στρατό οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών χρειαζόταν βοήθεια «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελέγχεται από το διεθνή κομμουνισμό».

1971 Η μαύρη κομμουνίστρια Αντζελα Ντέιβις, στέλεχος του ΚΚ ΗΠΑ, παραπέμπεται ενώπιον δικαστηρίου της Καλιφόρνια, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε φόνο, απαγωγή και συνωμοσία. Η ίδια μιλά για πολιτική σκευωρία. Τελικά, το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει και η Ντέιβις θα αφεθεί ελεύθερη.

1974 Περίπου 500 κάτοικοι του Καματερού προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στα συνεργεία του υπουργείου Δημοσίων Εργων της Χούντας, που επιχείρησαν να κατεδαφίσουν τα εκτός σχεδίου πόλεως σπίτια τους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org