Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Προαναγγελίες επενδύσεων στα αιολικά πάρκα

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο - τρία χρόνια στον τομέα της αιολικής ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε χτεσινή του συνέντευξη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως διαπιστώνεται «τρομερό επενδυτικό ενδιαφέρον». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήδη έχει πιάσει τους στόχους συμμετοχής των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα καθώς ήδη το 18% της καταναλισκόμενης Ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και ότι με το νέο μεγάλο κύκλο επενδύσεων στην αιολική ενέργεια, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω.

Οπως και να 'χει, ο υπουργός Περιβάλλοντος απέφυγε να υπενθυμίσει ότι η ραγδαία αυτή αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα κατά την τελευταία 10ετία πληρώθηκε ακριβά από τα λαϊκά νοικοκυριά μέσα από τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αφού το κράτος παρείχε πακτωλό «ζεστού» χρήματος για τη διασφάλιση ετήσιας σταθερής επιδότησης. Αυτό ακριβώς το μοντέλο των επιδοτήσεων - που παρά τον περιορισμό τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παραμένουν σημαντικά υψηλές για την επόμενη δεκαετία, σχεδόν 1 δισ. ευρώ ετησίως - αξιοποιούν και τα νέα επενδυτικά κεφάλαια που ετοιμάζονται να τοποθετηθούν στα αιολικά πάρκα.

Σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ ο Γ. Σταθάκης επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας νέου διαγωνισμού «ώστε η προκήρυξη να είναι η καλύτερη δυνατή ως προς το τίμημα που θα προκύψει και για τις επενδύσεις και το μέλλον του ΔΕΣΦΑ». Ξεκαθάρισε ότι ο νέος διαγωνισμός θα λαμβάνει υπόψη τις ενστάσεις που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον προηγούμενο διαγωνισμό, δηλαδή ο νέος διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου να μην είναι παράλληλα και προμηθευτής φυσικού αερίου, όπως επίσης και να διαθέτει σχετική εμπειρία στον τομέα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός στην ουσία προανήγγειλε ότι ο νέος διαγωνισμός θα προσαρμοστεί στα μέτρα εταιρειών διαχείρισης δικτύων που δραστηριοποιούνται στις ευρωπαϊκές αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ