Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχείς επαφές και δηλώσεις ενόψει της Διάσκεψης

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη βδομάδα, μετά τις συναντήσεις τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη της Γενεύης, σχολίαζαν (στο ΑΜΠΕ) ότι «δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας», αλλά «ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση». Επίσης, επισήμαιναν τη σημασία να συνεχιστεί το παζάρεμα, παρά την ξεκάθαρη προκλητικότητα της Τουρκίας: «Δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπαίνουμε στις συνομιλίες με λογική διαχείρισης blame game», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Πάντως, ενδεικτικό της συνθετότητας των διεργασιών, αλλά και του πώς προετοιμάζεται το έδαφος για επόμενα βήματα, είναι ότι οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν ιδιαίτερα σημαντική τη θέση του ΟΗΕ ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η δυνατότητα διακοπής και επανέναρξης της πολυμερούς Διάσκεψης, εάν χρειαστεί να διαρκέσουν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την από καιρό φημολογούμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν: «Εχουν καλλιεργηθεί - ιδιαίτερα στο πλαίσιο διαχείρισης του Προσφυγικού - δίαυλοι σταθερής επικοινωνίας των δύο ηγετών, που θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι θετικό ότι υπήρξε, επιτέλους, εκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ