Τρίτη 3 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Εργαζόμενοι και εξυπηρετούμενοι τα θύματα των σχεδίων κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών

Σε πάλη ενάντια σε μειώσεις μισθών και απολύσεις εργαζομένων και ενάντια στην επιβάρυνση των εξυπηρετούμενων καλεί το ΣΕΜΙΣΕΑ

Το ΣΕΜΙΣΕΑ καλεί σε αγώνα ενάντια στα σχέδια που χτυπούν εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους στις ιδιωτικές δομές Ειδικής Αγωγής
Το ΣΕΜΙΣΕΑ καλεί σε αγώνα ενάντια στα σχέδια που χτυπούν εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους στις ιδιωτικές δομές Ειδικής Αγωγής
«Μαύρες» γιορτές πέρασαν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές δομές Ειδικής Αγωγής - ήδη πάνω από 2.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 3 έως 10 μήνες - ενώ τις τελευταίες μέρες πολλοί είναι αυτοί που καλούνται από τις διοικήσεις των εν λόγω δομών για να τους ανακοινωθεί ότι θα υποστούν νέες μειώσεις μισθού, απολύσεις, αλλαγή σύμβασης κ.ά.

Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη είναι οι τροποποιήσεις στις οποίες προχωρά ο ΕΟΠΥΥ στον τρόπο παροχής ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διάφορων υπηρεσιών (μεταξύ αυτών και της Ειδικής Αγωγής) προς τους ασφαλισμένους, σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι ιδιώτες πάροχοι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Οι εν λόγω αλλαγές εντάσσονται στο συνολικότερο «εξορθολογισμό» των δαπανών, με πηγές του ΕΟΠΥΥ μάλιστα να κάνουν λόγο για «δυσανάλογες» δαπάνες σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής. Είναι σαφές ότι για άλλη μια φορά θα «πληρώσουν το μάρμαρο» γονείς και εργαζόμενοι, ενώ την όλη εξέλιξη επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα που δραστηριοποιούνται και στο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Την ουσία των προωθούμενων αλλαγών αναδεικνύει το ΣΕΜΙΣΕΑ

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) απευθύνεται με ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους στα κέντρα Ειδικής Αγωγής.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης σε βάρος των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή! Καμία επιβάρυνση των εξυπηρετούμενων!» υπογραμμίζει και, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Οι αλλαγές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δρομολογεί μέσα στις γιορτές και αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής, ήταν αναμενόμενες. Είναι συνεπείς με τη γραμμή κυβέρνησης και ΕΕ για μείωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του χώρου. Μεθοδεύεται από χρόνια, μέσω της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και το φόρτωμα του κόστους για τις ανάγκες Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής στην ίδια την οικογένεια αλλά και στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, με αυτές τις αλλαγές προωθείται πιο συγκεκριμένα η από χρόνια μεθόδευση γιγάντωσης της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα και η συγκέντρωση του χώρου, μέσω κλεισίματος των μικρών, σε μεγάλες επιχειρήσεις (αλυσίδες, ομίλους κ.λπ.). Γι' αυτό, με τη συγκεκριμένη αλλαγή, εκτός των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων, παιδιών ή/και ενηλίκων, χτυπιούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες του χώρου και τα πολύ μικρά κέντρα Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης».

Απέναντι στα παραπάνω, καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, ώστε να αποκρούσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών να αξιοποιηθούν οι αλλαγές για χτύπημα μισθών, αλλαγή συμβάσεων, απολύσεις και αύξηση της πληρωμής των γονιών για θεραπείες.

«Να περιφρουρηθούμε και από τις προσπάθειες των εργοδοτών, που εμφανίζονται σαν "συνάδελφοι" ή "συνεργάτες", να μας χρησιμοποιήσουν ώστε να αγωνιστούμε για τα δικά τους συμφέροντα», υπογραμμίζει και καλεί στον αγώνα για: Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες. Αμεση αποπληρωμή των οφειλών του προς τις οικογένειες και τα κέντρα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή - Αποκατάσταση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ και σε όλο τον κλάδο. Κάλυψη των αναγκών των ΝΠΙΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην προοπτική ένταξή τους στο Δημόσιο.

ΕΟΠΥΥ - ΠΦΣ: Υπογραφή της σύμβασης προμήθειας φαρμάκων

Στο μεταξύ, υπεγράφη χτες η επέκταση της συλλογικής σύμβασης προμήθειας φαρμάκων μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, με την επέκταση της σύμβασης αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι ασφαλισμένοι θα τα προμηθεύονται χωρίς να προπληρώνουν ή καταβάλλοντας την προβλεπόμενη συμμετοχή.

Αυτό που δεν διευκρινίζεται, βέβαια, είναι αν ο αριθμός των ειδών τα οποία δικαιούνται μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι παραμένει ο ίδιος κι αν η συμμετοχή των ασφαλισμένων αυξάνεται, με δεδομένο την περικοπή κατά 38% σε σχέση με πέρυσι της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, οι ασφαλιστικές εισφορές αντιπροσωπεύουν το 82,3% των εσόδων του ΕΟΠΥΥ (πέρυσι ήταν 79,2%), ενώ οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό μόλις το 6,2% των εσόδων (πέρυσι ήταν 9,4%)...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ