Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12620

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπερκαλύφθηκε το πλάνο, συνεχίζουμε μέχρι το τελικό «κλείσιμο»
  • Τουλάχιστον στο 104% φτάνει η υπερκάλυψη γεμίζοντας με αισιοδοξία τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος
  • Η μάχη συνεχίζεται μέχρι τις 9 Γενάρη, με στόχο όλες οι Οργανώσεις να καλύψουν το πλάνο τους

ΣΕΛ.  5
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές διεργασίες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο

Διαρροές και σενάρια για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων στο θέμα της ασφάλειας


ΣΕΛ.  7

Εργαλείο νέων ανατροπών σε συντάξεις - ασφάλιση

Ελλειμματικός με το «καλημέρα» ο ΕΦΚΑ, που τέθηκε σε λειτουργία από την αρχή του χρόνου και εντάσσεται στη γενικότερη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης

Το έλλειμμα του νέου ασφαλιστικού οργανισμού, που φτάνει τα 1,049 δισ. ευρώ, στρώνει το έδαφος για νέο γύρο περικοπών σε συντάξεις και παροχές, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το αντίθετο.

Ο ΕΦΚΑ είναι ενταγμένος στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (συγκροτήθηκε με βάση τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016), η οποία προβλέπει περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις εισφορών που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ την τετραετία 2016 - 2019!

«Η δημιουργία του ΕΦΚΑ δεν ήρθε για να λύσει τεχνικά και πρακτικά ζητήματα, αλλά για να ανατρέψει παραπέρα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Με το νόμο - λαιμητόμο μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή όλες οι διατάξεις και οι ρυθμίσεις που πετσοκόβουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας, εκμηδενίζουν το ΕΚΑΣ, διαλύουν κοινωνικές παροχές», αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Καλεί τα συνδικάτα και τους φορείς του κινήματος «να δυναμώσουμε την κοινή αγωνιστική δράση και τον συντονισμό για να εμποδίσουμε τις νέες επώδυνες ανατροπές, να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».


ΣΕΛ.  8   -   9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φιέστες για τον ΕΦΚΑ

Με τυμπανοκρουσίες και «ταρατατζούμ» συνοδεύτηκε, χτες, η παρουσίαση του νέου υπερ-Ταμείου, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η συγκρότηση του οποίου προβλέπεται από τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016. Ο νέος ασφαλιστικός Οργανισμός, στον οποίο ενσωματώνονται εννιά φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα καλύπτει πλέον 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους.

Το υπερ-Ταμείο ξεκινάει τη λειτουργία του με έλλειμμα της τάξης των 1,049 δισ. ευρώ. Το ταμειακό του έλλειμμα είναι σχεδόν τριπλάσιο και φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ, αλλά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, προβλεπόταν επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ελλειμματικός προϋπολογισμός από τον πρώτο χρόνο είναι η πιο επικίνδυνη «προίκα» για το νέο Ταμείο, καθώς προσφέρει το άλλοθι που αναζητούν κυβέρνηση, εργοδότες και κουαρτέτο για να στηρίξουν προπαγανδιστικά το σχέδιο για παραπέρα περικοπές στις συντάξεις και ανατροπές συνολικά στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από αυτήν την άποψη, δεν είναι τυχαία η συζήτηση που ξανάνοιξε με τη δεύτερη «αξιολόγηση» (στην πραγματικότητα δεν «έκλεισε» ποτέ...) για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση των περικοπών στις δαπάνες και της αύξησης των εισφορών, προκειμένου να «εξυγιανθούν» τα οικονομικά του συστήματος και να απορροφά μικρότερο ποσοστό κρατικής στήριξης επί του ΑΕΠ.

Στο πνεύμα αυτής της συζήτησης, η οποία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τη χρεώσει αποκλειστικά στο ΔΝΤ, «σηκώνεται» και από την ΕΕ, αλλά και το εγχώριο κεφάλαιο (π.χ. με τοποθετήσεις του ΣΕΒ), άνοιξε για τα καλά το θέμα της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων και σύμφωνα με την κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλεται.

Οπως όλα δείχνουν, όμως, η παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων θα είναι από τα πρώτα επόμενα μέτρα. Αυτό επιβεβαίωσε, άλλωστε, και η κυβέρνηση, με την επιστολή Τσακαλώτου στον ESM και την Ευρωζώνη, όπου οι συντάξεις προσδιορίζονται ως το πεδίο ενεργοποίησης του «κόφτη», σε περίπτωση αποκλίσεων από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Ξεκάθαρος στόχος τους είναι να μειώσουν τη συμμετοχή του κράτους στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, να μετατρέψουν τη λειτουργία του σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου. Η πορεία της κρατικής χρηματοδότησης στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα τελευταία μόνο χρόνια, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: Από 10,342 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, περιορίστηκε στα 9,126 δισ. ευρώ το 2016, ενώ για τον ΕΦΚΑ έχουν προϋπολογιστεί μόλις 8,376 δισ. ευρώ για το 2017 (μείωση 750 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016).

Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που κρύβονται πίσω από τις χτεσινές φιέστες για την παρουσίαση του ΕΦΚΑ. Και αυτή η οδυνηρή για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους πραγματικότητα δεν εξωραΐζεται, πολύ περισσότερο δεν αντιστρέφεται με τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας ότι στο εξής οι νέες συντάξεις θα αποδίδονται σε εύλογο χρόνο, λόγω της μηχανοργάνωσης του συστήματος, όταν με το νέο τρόπο υπολογισμού τους θα είναι μέχρι και κατά 40% μικρότερες από αυτές που απέδιδε το σύστημα έως τώρα!

Χώρια που μπροστά τους έχουν βαρυχειμωνιά διαρκείας, από την εφαρμογή άλλων διατάξεων του νόμου 4387/2016, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προβλέπει περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στις εισφορές ύψους 8,2 δισ. την τετραετία 2016 - 2019, με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες να παίρνουν αυτές τις μέρες την πρώτη κρυάδα από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών τους εισφορών...


MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά και ... μεγάλους

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 30 Δεκέμβρη, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


ΣΕΛ.  12  -  13


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Παίρνουμε θέση μάχης ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια!»

Στις 15 Γενάρη η 7η Πανελλαδική Συνάντηση


ΣΕΛ.  11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Σύσκεψη σήμερα για την καλύτερη οργάνωση της αλληλεγγύης

ΣΕΛ.  8
ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Μπαράζ κατασχέσεων για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

ΣΕΛ.  4
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη χρεοκοπία του λαού στηρίζονται τα «ματωμένα» πλεονάσματα

Σχόλιο του Κόμματος για την νέα φοροληστεία σε βάρος του λαού


ΣΕΛ.  3

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ