Το σκηνικό της «αντιπαράθεσης» που στήνει η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για νέα μέτρα, επισήμαναν στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. Δεν τέθηκε καν για συζήτηση η τροπολογία του Κόμματος για πραγματική επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης
Eurokinissi |
Από τους 257 παρόντες βουλευτές «υπέρ» ψήφισαν 195, ενώ 59 ψήφισαν «παρών».
Το ΚΚΕ από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα μέσω των βουλευτών του ότι δεν πρόκειται για «13η σύνταξη», όπως είχε βαφτίσει το βοήθημα ο πρωθυπουργός, αλλά για ένα ψίχουλο και αυτό εφάπαξ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική λεηλατώντας το λαό για να εξασφαλίσει προνόμια και χρήμα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η τροπολογία είχε συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προδιαγράφει το τσεκούρωμα των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και το γεγονός ότι η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης δεν τέθηκε καν για συζήτηση.
Την τροπολογία υπερψήφισαν ακόμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων επέλεξαν να απόσχουν. Δικαιολογώντας αυτήν τη στάση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, είπε ότι «χρησιμοποιείτε τους συνταξιούχους για μια νέα σύγκρουση με την Ευρώπη. Είναι επικίνδυνο», σιγοντάροντας επί της ουσίας την κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει στη συναίνεση που εγώ ζητάω εδώ και καιρό. Θέλετε τη συναίνεση αλά καρτ».
Θυμίζουμε ότι το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να εμφανίσουν το ψίχουλο που έχει βγει από τα «ματωμένα» πλεονάσματα του ελληνικού λαού ως «δείγμα» της «σκληρής» διαπραγμάτευσης και αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά και ότι οι λαϊκές θυσίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη θα επιστραφούν τάχα στο λαό.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αφού ξεκαθάρισε ότι «ακόμα και το παραμικρό μέτρο, που μπορεί έστω κάποια προσωρινή ανακούφιση να δώσει στα λαϊκά στρώματα, εμείς θα το στηρίξουμε», επισήμανε αναφερόμενος στο σκηνικό της αντιπαράθεσης με τους «θεσμούς» που στήνει η κυβέρνηση: «Αυτό το σκηνικό, της αντιπαράθεσης, κατά τη γνώμη μας - και θέλουμε να μας ακούσουν οι εργαζόμενοι - στρώνει το έδαφος να περάσουν τα νέα μέτρα που έρχονται. Και έρχονται νέα μέτρα. Και προκαλούμε και πάλι όλους να πουν εδώ αν θα έρθουν νέα μέτρα ή όχι. Ας βγει ευθαρσώς ένας να πει "όχι", με βάση τη διαπραγμάτευση που γίνεται και τη δεύτερη "αξιολόγηση"». Πρόσθεσε πως από την άλλη «με αυτό το επίδομα - δεν θέλω να το χαρακτηρίσω - θέλουν να πειστεί ο λαός ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο. Του παίρνετε, δηλαδή, δεκαπλάσια, του δίνετε ένα βοήθημα και δημιουργείται η αίσθηση ότι παίρνουμε μέτρα σκληρά, βέβαια, πολύ σκληρά, όμως αυτά πιάνουν τόπο γιατί δίνουμε κι ένα βοήθημα». Επισήμανε ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε ουσιαστική ανακούφιση των συνταξιούχων θα ψήφιζε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη 13η και τη 14η σύνταξη.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, επισήμανε ότι πίσω από την αντιπαράθεση κυβέρνησης - κουαρτέτου κρύβονται «οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Βρίσκονται οι ανακατατάξεις που υπάρχουν σήμερα και γίνονται στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που θα συνεχίζονται όσο δεν φαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Συγκρούσεις που πληρώνουν ακριβά οι λαοί, όπως και ο λαός της χώρας, με τη λεηλασία του εισοδήματός του, τα σκληρά αντεργατικά μέτρα, τη φτώχεια και την ανεργία. Τόνισε ότι ο λαός πρέπει να βάλει τη δική του ατζέντα σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι με τον «υποκατώτατο» μισθό οδηγούν τους νέους να δουλεύουν με 100 και 150 ευρώ και να τους δίνουν και 200 ευρώ «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Σημείωσε ότι δημιουργούν ένα μέλλον σκοτεινό, χωρίς όνειρα, με πολύ φτηνή εργατική δύναμη και ένα πιάτο φαΐ για να μην υπάρχουν κοινωνικές εκρήξεις.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, τους προκάλεσε να ψηφίσουν «την πρόταση νόμου των 513 σωματείων εργαζομένων για την αποκατάσταση των ΣΣΕ και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» και την τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.