Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «κοινωνική συνοχή»

Ενα από τα επιχειρήματα που αξιοποίησε η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τις ψευτοπαροχές προς τους συνταξιούχους ήταν αυτό της διασφάλισης της «κοινωνικής συνοχής». Το ίδιο επικαλέστηκε και ο Μοσκοβισί, στηρίζοντας τις εξαγγελίες Τσίπρα. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απέναντι στη Γερμανία, προδίδοντας τη μεταξύ τους κόντρα για τη διαχείριση των κρατικών χρεών συνολικά των μελών της Ευρωζώνης. Τι σημαίνει όμως κοινωνική συνοχή; Σημαίνει ανοχή του λαού, ακόμα και συστράτευση με την πολιτική που τον καταδικάζει σε θυσίες δίχως τέλος για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δηλαδή, από τη μια, η κυβέρνηση νομοθετεί με τη σέσουλα τα αντιλαϊκά μέτρα και, από την άλλη, απλώνει δίχτυ προστασίας έναντι της ακραίας φτώχειας και προωθεί στοχευμένες ψευτοπαροχές για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ενσωματώσει τις λαϊκές αντιδράσεις. Η πλευρά αυτή στην πολιτική διαχείριση δεν είναι μικρότερης σημασίας από την αποφασιστικότητα μιας κυβέρνησης να προχωράει χωρίς αναστολές τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Μάλιστα, η ικανότητα που διατηρεί ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ να ελίσσεται με μεγαλύτερη ευελιξία απέναντι στην αγανάκτηση του λαού και σε μεγάλο βαθμό να την ενσωματώνει, είναι από τα στοιχεία που του αναγνωρίζει το κεφάλαιο και τον καθιστούν περισσότερο έμπιστο στη διακυβέρνηση απ' ό,τι τη ΝΔ. Αυτήν την αναγνώριση επαληθεύουν με τις δηλώσεις τους ο Μοσκοβισί και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι...

Σύγχρονο «δουλεμπορικό»

Το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα του «Ριζοσπάστη», για τις ποινές που θεσπίζουν κυβέρνηση και ΟΑΕΔ σε βάρος των ανέργων που αρνούνται μια οποιαδήποτε θέση απασχόλησης ή κατάρτισης, είναι σημαντικό από πολλές πλευρές. Περιγράφοντας την ουσία, θα λέγαμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν στόχο να βάλουν κυριολεκτικά στην «πρίζα» τους ανέργους, οι οποίοι θα πρέπει στο εξής όχι μόνο να αποδέχονται δουλειά με οποιουσδήποτε όρους, γιατί αλλιώς θα χάσουν τις ισχνές παροχές του ΟΑΕΔ, αλλά και να αποδεικνύουν ότι αναζητούν εργασία, χτυπώντας πόρτες και μοιράζοντας βιογραφικά. Διαφορετικά, ο πέλεκυς των ποινών θα πέφτει στο κεφάλι τους. Πού οδηγεί αυτό; Στην ενίσχυση της αντίληψης «δουλειά να 'ναι και ό,τι να 'ναι» για τους ανέργους και στην κλιμάκωση των εκβιασμών, προκειμένου να ρίξουν ακόμα χαμηλότερα τις απαιτήσεις τους, να είναι ευκολότερα χειραγωγήσιμοι από την εργοδοσία και το κράτος. Στοχεύει, επίσης, στο να κατευθύνονται οι άνεργοι μαζικά, χωρίς καμιά αντίρρηση, σε προγράμματα κατάρτισης στους τομείς εκείνους απ' όπου το κεφάλαιο θέλει να αντλήσει εργατικό δυναμικό. Οποιος δεν υποτάσσεται σ' αυτήν τη λογική, θα το πληρώνει ακόμα και με απώλεια του επιδόματος ανεργίας. Με άλλα λόγια, ο ΟΑΕΔ ενισχύει το ρόλο του ως σύγχρονου «δουλεμπορικού», για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, πράγμα που δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αλλά και τους σημερινούς εργαζόμενους. Η απάντηση, επομένως, στο ψευτοδίλημμα «ανεργία ή εργασιακή ζούγκλα» πρέπει να είναι: Πάλη για ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Αποκρουστική εικόνα

Την κόντρα Πολάκη - Γεωργιάδη χτες στη Βουλή, με τους εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς και τις βρισιές, έχει αξία να την παρακολουθήσει ο λαός από την εξής σκοπιά: Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ «μαλλιοτραβιούνται» και βγάζουν ο ένας τα άπλυτα του άλλου στη φόρα, την ίδια στιγμή που ο λαός βιώνει τραγικές καταστάσεις στον τομέα της Υγείας από τη διακυβέρνηση και των δύο. Και ο νυν καθώς και ο πρώην υπουργός Υγείας έχουν πετσοκόψει κονδύλια από τα δημόσια νοσοκομεία, με την πολιτική τους αναγκάζουν καρκινοπαθείς να σταματούν τη θεραπεία τους, στερούν στοιχειώδεις υπηρεσίες Πρόνοιας απ' όσους τις έχουν ανάγκη. Κι από πάνω, έχουν το θράσος να μιλούν και να στήνουν «σόου» πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η αποκρουστική εικόνα που είδαμε χτες στους τηλεοπτικούς δέκτες, είναι απλά μία ακόμα απόδειξη του πόσο μεγάλη ζημιά κάνουν για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού όλοι όσοι εμφανίζονται σαν «σωτήρες». Οι εργαζόμενοι πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους.

Κάτι σαν «ελεγχόμενη ένταση»...

Μια ματιά στο χτεσινό Τύπο δίνει ανάγλυφα το πραγματικό περιεχόμενο της κόντρας γύρω από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι «φιλικές» προς την κυβέρνηση εφημερίδες υπερασπίζονταν τις ψευτοπαροχές με επιχειρήματα του τύπου «έτσι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, η κοινωνική συνοχή και η σταθερότητα της χώρας» και ότι διάθεση της κυβέρνησης δεν είναι η σύγκρουση με τους δανειστές, γι' αυτό και συνεργάζεται μαζί τους για την αξιολόγηση των στοιχείων που ζήτησε ο ESM. Πρόβαλλαν ακόμα τις δηλώσεις Μοσκοβισί και άλλων αξιωματούχων, που διαβεβαίωναν ότι οι «παροχές» είναι μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου και ότι δεν συνιστούν πρόβλημα για τη διαπραγμάτευση, αφού η κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις αντιλαϊκές της δεσμεύσεις. Αλλά και οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες κρατούσαν χαμηλούς τόνους, εστιάζοντας κυρίως στον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η «αξιολόγηση», με την προσθήκη ενός ακόμα παράγοντα αβεβαιότητας, εξαιτίας της κόντρας που προκαλούν οι εξαγγελίες Τσίπρα στο εσωτερικό της ΕΕ. Το σκηνικό αυτό καμιά σχέση δεν έχει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι δίνει τάχα μάχη με τα «θηρία», για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, πολύ περισσότερο που με το κλείσιμο της «αξιολόγησης» ετοιμάζει ένα γερό μποναμά από νέα μέτρα. Επομένως, μάλλον σαν μια «ελεγχόμενη ένταση» μοιάζει το πράγμα, παρά με οτιδήποτε άλλο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1497 Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος εξερευνητής Βάσκο Ντε Γκάμα περνά το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Ηταν ο πρώτος Ευρωπαίος που διέπλευσε από το νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου.

1770 Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός πιανίστας και συνθέτης της κλασικής μουσικής Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.

1773 Οι άποικοι της Βοστόνης κάνουν ρεσάλτο σε τρία πλοία και ρίχνουν στη θάλασσα όλο το εγγλέζικο τσάι που προοριζόταν να δασμολογηθεί για λογαριασμό της Αγγλίας, πριν εισαχθεί στη νέα ήπειρο. Θεωρείται το προανάκρουσμα της αστικής επανάστασης που θα ακολουθούσε για την ανεξαρτησία.

1821 Δολοφονείται κατ' εντολή των προκρίτων - εφοπλιστών της Υδρας ο επαναστάτης ηγέτης Αντώνης Οικονόμου, πλοίαρχος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, που παρέκαμψε με εξέγερση τους προύχοντες της Υδρας, σηκώνοντας στις 28 Μάρτη τη σημαία της Επανάστασης.

1912 Συνέρχεται και πάλι η Διάσκεψη Ειρήνης του Λονδίνου, με αντικείμενο το μέλλον των Βαλκανίων μετά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Η Διάσκεψη έληξε στις 30 Μάη 1913 με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου (1913).

1918 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Πολωνίας.

1920 Σεισμός 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά την επαρχία Γκάνσου της Κίνας σκορπώντας το θάνατο σε 200.000 άτομα.

1923 Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Με τα φιλομοναρχικά κόμματα να απέχουν, η βενιζελική αστική παράταξη κερδίζει τη συντριπτική πλειοψηφία. Το ΣΕΚΕ (Κ) συγκεντρώνει 18.000 ψήφους.

1944 Οι εγχώριες αστικές και οι βρετανικές δυνάμεις επιτίθενται με όλα τα μέσα σε κάθε μέτωπο της Αθήνας και του Πειραιά. Ο ΕΛΑΣ απέκρουσε τις επιθέσεις Βρετανών και χωροφυλάκων στου Ψυρρή και στο Δουργούτι (Νέος Κόσμος), όπου οι παράγκες μετατράπηκαν σε πραγματικά κάστρα του αγώνα, αλλά και σε Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη. Στον Πειραιά χάθηκαν το κέντρο, ο Προφήτης Ηλίας και ο λόφος της Καστέλας. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε το εργοστάσιο Κουγιούλη στην περιοχή Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου.

1964 Την αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων προτείνει, με μήνυμά του προς τον Γ. Παπανδρέου, ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Α. Κοσίγκιν.

1974 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε για βιοποριστικούς λόγους και ως δημοσιογράφος. Τιμήθηκε με το Βραβείο «Λένιν» για την Ειρήνη το 1959 στη Μόσχα.

1981 Οι 316 επιστήμονες που συμμετέχουν στο Ελληνογαλλικό Συμπόσιο Κοινωνικής Ψυχιατρικής, που διεξάγεται στην Ελλάδα, καταγγέλλουν πως οι 1.700 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Ψυχιατρείο της Λέρου βρίσκονται καθηλωμένοι σε κατάσταση ζωντανών - νεκρών.

1991 Το Καζακστάν γίνεται η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία που αποσχίζεται και ανεξαρτητοποιείται, ολοκληρώνοντας τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org