Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι στην ίδια πλευρά

Προχτές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, με σκοπό την ουσιαστική ανακούφιση των συνταξιούχων. Χρυσή ευκαιρία για όποιον πραγματικά νοιάζεται για τους απόμαχους της δουλειάς να το δείξει στην πράξη, υπερψηφίζοντάς την. Φυσικά, καμιά τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ, όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης έχουν ήδη απορρίψει μία φορά την τροπολογία του ΚΚΕ, τα ίδια που αυτές τις μέρες ερίζουν και επιδίδονται σε πλειοδοσία κοινωνικής ευαισθησίας με αφορμή τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Η τοποθέτησή τους απέναντι σ' αυτήν την πρόταση του ΚΚΕ αναδεικνύει επί της ουσίας τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές, που γίνεται προσπάθεια να θολώσουν απ' την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι δυνάμεις αυτές μοιράζονται τον κοινό στόχο για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο οποίος δεν επιτρέπει μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης του λαού, απεναντίας η επίτευξή του προϋποθέτει τη διαρκή επιδείνωση των όρων της ζωής του.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι τουλάχιστον προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να χαράξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, διατυπώνοντας διλήμματα του τύπου «με την κοινωνία ή με τον Σόιμπλε», όπως κραύγαζε το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», για να υπηρετήσει τον αποπροσανατολιστικό καβγά με τη ΝΔ, στο διαγκωνισμό τους για τη διακυβέρνηση.

Η κυβερνητική προπαγάνδα «κεντάει» στο να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, στο να κρύβει την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, κυβέρνηση, ΝΔ, άλλα αστικά κόμματα, ΕΕ, ΔΝΤ, Σόιμπλε, Κομισιόν κ.ά. βρίσκονται από την ίδια πλευρά, αυτή του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και, μάλιστα, την ώρα που αυτή η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων και με τη σύμφωνη γνώμη τους, λεηλατεί το γλίσχρο εισόδημα των συνταξιούχων και των εργαζομένων και φορτώνει στις πλάτες τους το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο.

Αλλωστε, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την επιστροφή ενός απειροελάχιστου μέρους απ' όσα έχουν κλαπεί απ' το λαό, ο κρατικός προϋπολογισμός στη Βουλή σάλπιζε νέο γύρο λεηλασίας στο λαϊκό εισόδημα και νέο σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ άλλο νομοσχέδιο σηματοδοτούσε νέες περικοπές προνοιακών επιδομάτων και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» «μαγειρεύονται» πρόσθετες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.

Τα κάλπικα διλήμματα στα οποία ειδικεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν στόχο να φιλοτεχνήσουν για λογαριασμό της το προφίλ μιας δύναμης που τάχα δίνει μάχες για τα λαϊκά συμφέροντα, υπηρετούν την προσπάθεια εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού. Αλλωστε, δεν κρύβουν την έγνοια τους για αποκατάσταση της «κοινωνικής συνοχής», για να εξασφαλίσουν, δηλαδή, τη στοίχιση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου και να εξουδετερώσουν τις αντιδράσεις του.

Η απάντηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και τις σκοπιμότητές τους μπορεί και πρέπει να δοθεί με όρους κινήματος, στο δρόμο του αγώνα, το δρόμο που έδειξαν χτες οι συνταξιούχοι διεκδικώντας δυναμικά όσα δικαιούνται, κόντρα στον εμπαιγμό που επιχειρεί σε βάρος τους η κυβέρνηση.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ