Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΣΤΑΤ
Στοιχεία για την απασχόληση στο γ' τρίμηνο

Στο 22,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας το γ' τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 23,1% το προηγούμενο τρίμηνο και 24% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.736.715 και των ανέργων σε 1.092.589.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η επίσημη ανεργία παραμένει στα ύψη, ενώ η εμφανιζόμενη σχετική αποκλιμάκωσή της - την οποία... «δειλά δειλά» επιχειρεί να «διαφημίσει» η κυβέρνηση - σχετίζεται άμεσα με τη γενίκευση των «ευέλικτων μορφών απασχόλησης» (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κ.ο.κ.).

Χαρακτηριστικά, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» αποτυπώνουν ότι σχεδόν 6 στις 10 νέες συμβάσεις εργασίας αφορούν πλέον σε «ευέλικτη απασχόληση», γεγονός ωστόσο που δεν καταγράφεται στα στοιχεία της επίσημης ανεργίας, καθώς, με βάση τα κριτήρια της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, δε θεωρείται άνεργος όποιος έχει δουλέψει, ακόμα και χωρίς να πληρωθεί, έστω και μία ώρα την προηγούμενη από το χρόνο της έρευνας βδομάδα. Ακόμα, όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης δεν θεωρούνται άνεργοι, παρότι στα ίδια τα προγράμματα θεωρούνται... «ωφελούμενοι», για να μην έχουν τα δικαιώματα που έχει ένας εργαζόμενος...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ