Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) πραγματοποίησαν χτες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, και μέλη του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στον νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, αναδεικνύοντας παράλληλα ασάφειες σε αυτόν που μπορεί να επιδεινώσουν τις έτσι κι αλλιώς οδυνηρές συνέπειες στους εργαζόμενους από την εφαρμογή του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησαν την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, καθώς χιλιάδες γιατροί που ήταν υποχρεωτικά ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του 1992 και στο Δημόσιο και στο ΤΣΑΥ, καλούνται να «επιλέξουν» μέχρι τις 31/12/2016, αν «επιθυμούν» να είναι ασφαλισμένοι σε ένα από τα δύο Ταμεία και σε ποιο, χωρίς να διευκρινίζονται οι συνέπειες από τη μια ή την άλλη επιλογή.

Σε περίπτωση που επιλέξουν και τα δύο Ταμεία, θα πρέπει να καταβάλλουν τόσο τις εισφορές του εργαζόμενου, όσο και τις εισφορές του εργοδότη που συνολικά ανέρχονται στο 20%. Δηλαδή, το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωσή του να καταβάλλει εργοδοτική εισφορά και ο εργαζόμενος θα αυξήσει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (έως και 300 ευρώ), όταν ο μισθός των νοσοκομειακών γιατρών έχει περικοπεί τα τελευταία χρόνια κατά 40% - 50%. Αν κάποιος επιλέξει την Ασφάλιση του Δημοσίου, δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές 30 και 40 χρόνων που έχει καταβάλλει στο ΤΣΑΥ.

Η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του ΓΛΚ, Α. Τουρκολιά παραδέχτηκε ότι χρειάζεται διευκρινιστική εγκύκλιος, ωστόσο ανάφερε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αφρ. Ρέντζιου, τόνισε ότι πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος, ο νόμος είναι κόλαφος, καθώς «αυξάνονται έτσι κι αλλιώς οι ασφαλιστικές εισφορές, γιατί ο υπολογισμός τους δεν γίνεται μόνο στη βάση του χρονοεπιδόματος και του βασικού μισθού που γινόταν μέχρι τώρα, αλλά στο σύνολο των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών (π.χ. εφημερίες)». Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι τις επόμενες μέρες θα απευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ