Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα των αγώνων

Να εντείνουν τη συλλογική δράση για την προστασία όλων των ελεύθερων χώρων καλεί τους Αθηναίους η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Σ' ένα από τα πλέον επιβαρυμένα σημεία της Αθήνας (διασταύρωση Κηφισσίας και Αλεξάνδρας), το Κτήμα Θων πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου
Σ' ένα από τα πλέον επιβαρυμένα σημεία της Αθήνας (διασταύρωση Κηφισσίας και Αλεξάνδρας), το Κτήμα Θων πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου
«Οι επίμονοι μαζικοί και δυναμικοί αγώνες των κατοίκων των Αμπελοκήπων - και όχι μόνο - για τη μετατροπή του υπόλοιπου κτήματος ΘΩΝ σε πάρκο πρασίνου, αρχίζουν να δίνουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με αφορμή την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της προσφυγής του μεγαλοεπιχειρηματία Μπ. Βωβού. Είχε προηγηθεί η πεντάμηνη παράταση της αναστολής έκδοσης οικοδομικής άδειας από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι παραπάνω «ελπιδοφόρες εξελίξεις δίνουν νέα δυναμική στις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Αμπελοκήπων για τη διάσωση του υπόλοιπου Θων από την τσιμεντοποίηση», σημειώνει χαρακτηριστικά η Συμπαράταξη. Ολα αυτά, αφήνουν «απελπιστικά μόνο τον Δ. Αβραμόπουλο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που βιάστηκαν να στηρίξουν την πρόταση - τσιμεντοποίηση από την εταιρία του Μπ. Βωβού». Και συνεχίζει η Συμπαράταξη: «Πλέον η ευθύνη για τη διάσωση του ΘΩΝ - όπως τονίζει και το ΣτΕ - βαρύνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση, οι οποίοι πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες (οπότε λήγει και η τριετία αναστολής έκδοσης οικοδομικής άδειας) να προχωρήσουν στο χαρακτηρισμό των 4,5 στρεμμάτων του ΘΩΝ σε χώρο πρασίνου και μόνο. Παράλληλα, δε, να κινήσουν τη διαδικασία για απαλλοτρίωση του χώρου, ώστε να διαμορφωθεί σε πάρκο - πνεύμονα πρασίνου, ο τελευταίος αυτός χώρος στον κόμβο των Αμπελοκήπων που ασφυκτιά».

Τέλος, η Συμπαράταξη για την Αθήνα, καλεί τόσο τους κατοίκους των Αμπελοκήπων όσο και όλους τους Αθηναίους, να εντείνουν τη συλλογική δράση «για την υπεράσπιση των τελευταίων ελεύθερων, χώρων πρασίνου και αναψυχής». «Η επέλαση των μεγαλοκατασκευαστών και κερδοσκόπων γης», καταλήγει η ανακοίνωση, «που εντείνεται με αφορμή την Ολυμπιάδα του 2004, πρέπει να βρει την καθολική συλλογική αγωνιστική αντίσταση των Αθηναίων, που ζουν την αφόρητη πλέον καθημερινότητα».

Πρέπει να επισημάνουμε ότι από μόνες τους οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας, στην ουσία δεν μπορούν να εμποδίσουν την επιχείρηση του Μπ. Βωβού να χτίσει στο κτήμα ΘΩΝ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία, μετά την πάροδο τριών ετών, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει άλλη απόφαση αναστολής. Ετσι, στην περίπτωση του κτήματος ΘΩΝ, η τριετία εκπνέει το Μάη του 2002. Αν μέχρι τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση δεν έχουν αποζημιώσει τον Βωβό για να αγοράσουν και να απαλλοτριώσουν την έκταση, τότε την 1.6.2002 οι μπουλντόζες της εταιρίας του θα μπορούν να τσιμεντοποιήσουν το κτήμα! Κάτι που επισημαίνει και η Συμπαράταξη στην ανακοίνωσή της.

Προκύπτει λοιπόν ένα τεράστιο ζήτημα, δεδομένου ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και ο Δήμος Αθηναίων επέτρεψαν στο Βωβό να αγοράσει την έκταση, ενώ θα μπορούσε να είχε απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο. Το ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο, αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση για να μετατραπεί ο χώρος σε πάρκο. Και οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας, ήταν περισσότερο «στάχτη στα μάτια» των κατοίκων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ