Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκοτάδι καλύπτει τη δολοφονία του Τούρκου αγωνιστή

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση του Ιμπραχήμ Ντογάν, που βρέθηκε δολοφονημένος με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, στις 11 Αυγούστου, στο Θεραπευτικό Κέντρο Χρονίων Παθήσεων στο Χαϊδάρι. Ο Τούρκος αγωνιστής, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, βρισκόταν τους τελευταίους τρεις μήνες στο συγκεκριμένο κέντρο για την αποκατάσταση της υγείας του, μετά τη συμμετοχή του στην απεργία πείνας το 1996 που τον είχε φέρει στα πρόθυρα του θανάτου.

Την έρευνα της σκοτεινής αυτής υπόθεσης έχει αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής. Απ' την Κωνσταντινούπολη έφτασαν προχτές συγγενείς και φίλοι του δολοφονημένου δημοσιογράφου και ο πατέρας του Μπουγιούκ Αλί Ντογάν έδωσε κατάθεση στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία: «Ο γιος μου, είπε, ήταν γεμάτος ζωή, ήθελε να θεραπευτεί, να γίνει καλά. Μας τηλεφωνούσε, τελευταία φορά πριν έναν μήνα. Ποτέ δε μας έλεγε ότι είναι στην Ελλάδα, παρά μόνο αόριστα στο εξωτερικό. Μάθαμε ότι είναι στην Ελλάδα μετά το θάνατό του. Οπως το ελληνικό κράτος είχε ανοίξει την πόρτα του νοσοκομείου στο γιο μας για να θεραπευτεί, πιστεύω ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να βρει το δολοφόνο του παιδιού μου. Ποτέ ο γιος μου δεν είχε πει ότι τον απειλούν ή ότι φοβάται, έλεγε ότι κάνει γυμναστική, ότι βελτιώνεται, παίρνει κιλά και βαδίζει προς το καλύτερο».

Χτες το απόγευμα η «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν» πραγματοποίησε νεκρώσιμη ακολουθία στον Ιμπραχήμ Ντογάν. Φίλοι, σύντροφοί του στην Ελλάδα, αλλά και οι συγγενείς του έστειλαν το «ύστατο χαίρε» στον αδικοχαμένο νεαρό αγωνιστή στο νεκροταφείο της Καισαριανής. Ολοι τους, δε, ζήτησαν απ' την ελληνική κυβέρνηση να ρίξει φως στη σκοτεινή αυτή υπόθεση και να φτάσει ως τους δολοφόνους του Ιμπραχήμ.

Το πτώμα του Ιμπραχήμ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο νεκροτομείο της Καισαριανής και θα μεταφερθεί - πιθανότατα αύριο - στην Πόλη, όπου θα γίνει η κηδεία του. Τα έξοδα της μεταφοράς του, μια και η οικογένεια του Ιμπραχήμ είναι πολύ φτωχή για να τα καλύψει, θα δοθούν απ' τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Ιατρικό Κέντρο Θυμάτων Βασανιστηρίων και τη Βαλκανική Ενωση Φιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ