Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευρω - χαφιέδες

Ηταν θέμα χρόνου. Να αποκαλυφθεί όχι πλέον η πρόθεση, αλλά η ίδια η απόφαση. Για τη σύγχρονη σιδερένια φτέρνα. Που σε αντίθεση με ό,τι διακήρυσσαν στο Παλέρμο, δεν αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος έτσι όπως αντιλαμβάνεται τον όρο ο μέσος πολίτης. Αλλά την αντιμετώπιση αυτού που ο καπιταλισμός αντιλαμβάνεται ως «οργανωμένο έγκλημα», δηλαδή τα κινήματα αμφισβήτησής του. Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 36 της συμφωνίας, που υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση στην τελευταία συνάντηση των υπουργών αστυνομικής προστασίας του καπιταλισμού, ως «οργανωμένο έγκλημα» πλέον πρέπει να αντιμετωπίζεται ευθέως όχι μόνο κάθε αντικαπιταλιστική οργάνωση, αλλά και οι μεμονωμένοι πολίτες που ο προσωπικός τους χαφιές θα εκτιμά ότι «αναμένεται να προκαλέσουν απειλή στη δημόσια ασφάλεια και τάξη»!

Αυτό, λοιπόν, είναι το «οργανωμένο έγκλημα» που πλέον θα αντιμετωπίζεται από ειδική «δύναμη κρούσης». Γι' αυτό το «οργανωμένο έγκλημα» νομοθετήθηκε ο τρομονόμος. Αυτό το «οργανωμένο έγκλημα» αντιμετώπισε η ευρω-αστυνομία τόσο στο Γκέτεμποργκ, όσο και στη Γένοβα. Αυτό το «οργανωμένο έγκλημα» αντιμετωπίζουν διαρκώς και στη χώρα μας το ένα μετά το άλλο τα ειδικά αστυνομικά σώματα, που όταν συγκροτούνται διαφημίζονται ως ειδικές δυνάμεις αντιμετώπισης ειδικών εγκλημάτων: Οπως οι απεργίες των ναυτεργατών, οι εξεγέρσεις των αγροτών, οι διαδηλώσεις των συνταξιούχων, οι καταλήψεις των μαθητών κ.ά.

Η αποκάλυψη από τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» των προωθημένων σχεδίων καταστολής των διαδηλώσεων συνοδεύεται και από «λεπτομέρειες» για τη χρήση του συστήματος Σέγκεν. Αυτό για το οποίο οι διάφοροι ευρωλιγούρηδες έλεγαν πόσο αναγκαίο είναι για να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τώρα ομολογείται πως το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί ο εσωτερικός εχθρός! Δηλαδή, οι ίδιοι οι «Ευρωπαίοι πολίτες» που θα θελήσουν να διαδηλώσουν στο εσωτερικό της ΕΕ. Μάλιστα, επειδή το σύστημα Σέγκεν δεν κρίνεται επαρκές, δημιουργείται και συμπληρωματικό με την ελληνική επωνυμία «Σειρήνα», ώστε «φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες πληροφορίες να αποστέλλονται στις Αστυνομίες τη στιγμή ακριβώς που ο ύποπτος εισέρχεται στην περιοχή τους»!

Εστω και αργά αποκαλύπτεται πως το μυθιστόρημα του Οργουελ για το «μεγάλο αδελφό» ήταν απλά ένα καλό άλλοθι, για να στραφούν οι αστικοδημοκρατικώς ανησυχούσες συνειδήσεις κόντρα στην περίφημη «αυτοκρατορία του κακού», το σοσιαλισμό, την ώρα που ο ιμπεριαλισμός είχε ανάγκη από μια ανάσα, για να εδραιώσει τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Καθώς διάφοροι ψελλίζουν σήμερα κάποιες διαμαρτυρίες για τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ίδια την αστική «δημοκρατία» το κράτος του αστυνόμου, ας θυμόμαστε ποιοι κρατούν όλα αυτά τα χρόνια το μυστρί στα θεμέλια αυτού του τρομοκράτους.

Η αντιμετώπιση της όλο και πιο ωμής έκφρασης της δικτατορίας των πολυεθνικών απαιτεί πραγματικά παλλαϊκές συσπειρώσεις. Μόνο που προϋπόθεση για τέτοια δημοκρατικά μέτωπα είναι και οι καθαρές κουβέντες. Δεν μπορείς να 'σαι με το μέρος αυτουνού που κρατά το βούρδουλα και την ίδια ώρα να διαμαρτύρεσαι γιατί σου οργώνει το κορμί. Καθαρές κουβέντες, για να ξέρουμε ποιος μπορεί να στηριχτεί σε ποιον για να αντιμετωπιστεί η επελαύνουσα αγριότητα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ