Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς μονάδα εγκαυμάτων η Θεσσαλονίκη!

Αν και εγκαινιάστηκε επίσημα πριν δύο μήνες, ουσιαστικά δε λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού

Ο σοβαρός τραυματισμός του 15χρονου, που το απόγευμα του Σαββάτου έπαθε ηλεκτροπληξία καθώς έπαιζε με τους φίλους του στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, επανέφερε το θέμα της έλλειψης μονάδων εγκαυμάτων στα νοσοκομεία της πόλης. Αν και πριν δύο μήνες περίπου εγκαινιάστηκε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» η μονάδα εγκαυμάτων δυναμικότητας έξι κλινών εντατικής νοσηλείας, αυτή δεν μπορεί να τεθεί πλήρως σε λειτουργία λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, η μονάδα για να λειτουργήσουν τα έξι κρεβάτια εντατικής θα έπρεπε να είχε 36 νοσηλεύτριες, ενώ τώρα υπάρχουν μόνο 16. Επίσης, δεν έχουν πληρωθεί οι δύο θέσεις γιατρών ειδικευμένων στην εντατική θεραπεία, με αποτέλεσμα μόνο μια κλίνη από τις έξι να μπορεί να τίθεται σε λειτουργία. Αλλά και η άλλη μονάδα εγκαυμάτων που υπάρχει στο «Παπαγεωργίου» παραμένει κλειστή πέντε περίπου χρόνια από τη μέρα που εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα μηχανήματα για την αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο νοσοκομειακό και ιατρικό προσωπικό.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», Συμέλα Τεμερτζίδου, δηλώνει ότι τα εγκαίνια της μονάδας εγκαυμάτων στο νοσοκομείο ήταν «έργα βιτρίνας», μια τακτική, σημειώνει, που συχνά ακολουθεί η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει ότι κάτι γίνεται στο χώρο της Υγείας. «Το όλο θέμα στην πραγματικότητα είναι καθαρά πολιτικής βούλησης, τονίζει. Δε θέλουν οι κυβερνώντες να διαθέσουν χρήματα για την πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού γιατί απλά στόχος τους είναι η απαξίωση του δημόσιου τομέα της Υγείας και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο αυτό».

Η κατάσταση της υγείας του 15χρονου που υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα στο δέρμα (55%) είναι σοβαρή αλλά ευτυχώς έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ο νεαρός που έπαιζε σε χώρους του ΟΣΕ όπου υπάρχουν παλιά βαγόνια ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα σύρματα και κάηκε το μισό του σώμα. Οι περίοικοι καταγγέλλουν ότι ο ΟΣΕ δε φρόντισε για την περίφραξη των χώρων αυτών, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά, που πηγαίνουν να παίξουν, να κινδυνεύουν. Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» αλλά από εκεί χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ