Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μεγαλεπήβολα σχέδια από την αστική τάξη

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι, αφότου ανέλαβε και επίσημα την εξουσία στις 8 Ιούνη του 2014, ανατρέποντας στις 3 Ιούλη του 2013 τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τάζοντας εκσυγχρονισμό και σημαντικά, μεγαλεπήβολα έργα υποδομών και ανάπτυξης, αυξάνοντας τις συνεργασίες με ισχυρές ή λιγότερο ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και με άξονες με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου επιχειρείται να προωθηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ενέργεια και άλλους τομείς (υποδομές, κατασκευές κ.λπ.).

Πριν καλά - καλά κλείσει ένα χρόνο στην εξουσία, πραγματοποίησε διεθνή συνάντηση μεγαλοεπενδυτών καπιταλιστών στο Σαρμ Ελ Σέιχ, αναζητώντας την ανταπόκριση του ξένου μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων σε μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης της Αιγύπτου, για το καλό όχι βεβαίως του λαού, αλλά της αστικής τάξης, γιατί προωθεί τα συμφέροντά της. Ανάμεσα στα άλλα, ξεκίνησε έργα για τη διεύρυνση του καναλιού του Σουέζ, που αποφασίστηκε πέρσι με κόστος 6,5 δισ. δολάρια, αλλά συνοδεύτηκε από πτώση εσόδων κατά τουλάχιστον 5% (ήτοι 5,17 δισεκατομμύρια) το 2015, εξαιτίας της επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και του εμπορίου.

Ενδιαφέρον και πρεμούρα για τα κατασκευαστικά σχέδια της νέας διώρυγας του Σουέζ του Προέδρου Σίσι έχει δείξει μέρος της ελληνικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων, καθώς, πέρα από τη διάνοιξή της, ανοίγονται μπίζνες στους τομείς κατασκευής νέων λιμένων, βιομηχανικών ζωνών, οδικών αξόνων, συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών, μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, δικτύων υποδομής για άρδευση, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό, ηλιακά πάρκα, γήπεδα γκολφ κ.ά.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Σίσι έχει ανακοινώσει ανάμεσα στα άλλα και την κατασκευή τεράστιας γέφυρας μήκους σχεδόν 50 χλμ. που θα ενώνει το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με το Ρας Χαμίντ της βορειοδυτικής Σ. Αραβίας.

Εχει καθορίσει ακόμη ποικίλους «στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους» έως το 2030, μεταξύ των οποίων την κατασκευή πυρηνικών σταθμών για ενεργειακούς λόγους και την κατασκευή μίας νέας, υπερσύγχρονης πόλης κοντά στην έρημο τύπου ...Ντουμπάι.

Είναι φανερό ότι απ' όλα αυτά τα έργα, ο αιγυπτιακός λαός μπορεί να προσδοκά ότι ίσως πάρει κάποια ψίχουλα... Αντίθετα, τα μεγάλα κέρδη από τις νέες μπίζνες, όταν έρθουν, προορίζεται να μπουν στα ταμεία των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρές συγκρούσεις στρατού - τζιχαντιστών (2018-11-06 00:00:00.0)
Ενισχύονται οι δεσμοί των μονοπωλίων με «στρατηγική συνεργασία» (2018-10-19 00:00:00.0)
Συμφωνίες με στόχο Ενέργεια, Μεταφορές, Εμπόριο (2016-04-16 00:00:00.0)
Συναντήσεις Τσίπρα στο περιθώριο της Διάσκεψης (2015-10-20 00:00:00.0)
Στην Αίγυπτο ο Νίκος Αναστασιάδης (2015-03-12 00:00:00.0)
Προχωράνε οι κοινές μπίζνες (2014-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ