Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προχωράνε οι κοινές μπίζνες

Οι «Δρόμοι του Μεταξιού» και η επέκταση της διώρυγας του Σουέζ, σημαντικοί τομείς για νέα επιχειρηματικά κέρδη

Από τη συνάντηση στο Πεκίνο των Προέδρων της Κίνας και της Αιγύπτου
Από τη συνάντηση στο Πεκίνο των Προέδρων της Κίνας και της Αιγύπτου
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που την Τρίτη είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Η απόφαση για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» συνόδευσε τις εκατέρωθεν επισημάνσεις για την ανάγκη να προχωρήσουν οι κοινές επενδύσεις, με έμφαση δύο άξονες: Αφενός κατά μήκος των σύγχρονων «Δρόμων του Μεταξιού» (χερσαίου και θαλάσσιου), αφετέρου με επίκεντρο την επέκταση της διώρυγας του Σουέζ που αναμένεται να δώσει ώθηση σε διάφορες μπίζνες σε μια σειρά κλάδους. Μάλιστα, ο Σίσι υπογράμμισε ότι το Κάιρο θα εξασφαλίσει συνθήκες ευνοϊκές για την προσέλκυση ειδικά των κινεζικών εταιρειών. Ο Τζινπίνγκ, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι το Πεκίνο ενδιαφέρεται ειδικά για επενδύσεις σε έργα Υποδομών, ειδικά σιδηροδρομικών γραμμών όπου θα κινούνται σύγχρονα και πολύ γρήγορα τρένα, τούνελ κ.τ.λ. Σημαντικές προοπτικές ανοίγονται και στον κλάδο των Logistics (Λοτζίστικς - αφορούν μεταφορά και αποθήκευση διαφόρων εμπορευμάτων), την κατασκευή πλατφορμών.

Ηδη, αναλυτές επισημαίνουν ότι «η Αίγυπτος μπορεί να αποτελέσει σημαντική πύλη για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων προς τις αφρικανικές αγορές, εξαιτίας της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της». Το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε πως το 2013, για πρώτη φορά, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ξεπέρασε, για πρώτη φορά, τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με το 80% από αυτά να αφορούν κινεζικές εξαγωγές.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κοινού εργαστηρίου που θα ασχοληθεί ειδικά με την ανάπτυξη της Ανανεώσιμης Ενέργειας. Ακόμα, υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της διαστημικής έρευνας.

Την ίδια στιγμή, οι δύο πλευρές δυναμώνουν και τη συνεργασία τους σε άλλους τομείς. Σε Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών, υπογραμμίζεται ότι οι εδαφικές διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο, ότι υποστηρίζουν τη διαφύλαξη του ρόλου του ΟΗΕ στην επίλυση διεθνών ζητημάτων. Τόνισαν ακόμα την ανάγκη μεταρρύθμισης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάνοντας ειδική μνεία στη συμμετοχή που πρέπει να έχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, και από την Αφρική. «Η Αίγυπτος χρειάζεται έναν στρατηγικό εταίρο όχι απλά έναν επιχειρηματικό εταίρο, ενώ η Κίνα επιθυμεί να δημιουργήσει στρατηγικές οικονομικές εναλλακτικές στο φόντο της επιβραδυνόμενης οικονομίας διεθνώς», σημειώνουν αναλυτές.

Πριν αναχωρήσει από την Αίγυπτο, ο Σίσι είχε χαρακτηρίσει τις σχέσεις με την Κίνα «πολύ ιδιαίτερες, ισχυρές και σταθερές», ενώ επισήμανε: «Η Κίνα έχει ισορροπημένες πολιτικές και δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, κάτι που είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ