Με προτεραιότητα σε τομείς όπως η Ενέργεια
Από επίσκεψη του Ροχανί στην Κίνα, το Μάη του 2014 |
Το Πεκίνο ιεραρχεί ψηλά την εμβάθυνση της συνεργασίας του με την Τεχεράνη, ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια και το Χρηματοπιστωτικό, τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι δηλώσεις που έγιναν αποτυπώνουν τη δυναμική που πρόσθεσε στις διεθνείς ανακατατάξεις η συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούνη μεταξύ Κίνας και Ιράν.
Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράν για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που εμφανίζονται μετά την υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα περιθώρια μεγαλύτερης κοινής δράσης στο πλαίσιο τόσο του ΟΗΕ όσο και ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως η Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης, ώστε να αυξηθεί η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και να «εμπλουτιστεί» η διμερής τους σχέση. «Η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί μαζί με το Ιράν δίνοντας προτεραιότητα σε κοινά (επενδυτικά) σχέδια στην κατασκευή υποδομών και τη διασυνδεσιμότητα (σ.σ. δίκτυα μεταφορών) και να επεκτείνουν τη συνεργασία σε πεδία όπως η διάνοιξη σιδηροδρομικών και οδικών αξόνων, η χαλυβουργία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η προηγμένη τεχνολογία και η προστασία του περιβάλλοντος, είπε ο Σι Τζινπίνγκ», σύμφωνα με το πρακτορείο.
Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε και σε ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων για την επιτάχυνση της συνεργασίας και στον τομέα της ασφάλειας, χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις.
Από τη μεριά του, ο Ροχανί επισήμανε - σύμφωνα με το πρακτορείο «ΙΡΝΑ» - πως «καμιά δύναμη δεν μπορεί να επηρεάσει τις καλές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Πεκίνου» αλλά και ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δε θα ξεχάσει τους φίλους της που είχαν καλές σχέσεις με τη χώρα στις δύσκολες συνθήκες των κυρώσεων».
Θυμίζουμε ότι η Κίνα διατηρούσε σχέσεις με το Ιράν και σε περιόδους που η Δύση έτρεφε έντονη δυσαρέσκεια γι' αυτό, μάλιστα κινεζικές εταιρείες έχουν μπει σε «μαύρες λίστες» επειδή συνέχιζαν τη συνεργασία τους με ιρανικά κεφάλαια. Σήμερα, η επιστροφή του Ιράν στη «διεθνή σκηνή» με τον «αέρα» της πρόσφατης συμφωνίας γεννά νέα δεδομένα για τις ισορροπίες και στην Ασία και διεθνώς, ειδικά σε κλάδους στρατηγικής σημασίας όπως η Ενέργεια, στον οποίο η Τεχεράνη σίγουρα θα διεκδικήσει προνομιακή θέση.
Το «Ρόιτερς» υπογράμμιζε χτες ότι η Κίνα είναι «ο μεγαλύτερος καταναλωτής ιρανικού πετρελαίου», υποστηρίζοντας ότι «την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης μετέφερε στο Ιράν πρόταση για αναβάθμιση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί στη μεταποίηση ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία».