Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας με αφορμή τον Ασαντ συνεχίζεται

Επιβεβαίωση αυτού ήταν η χτεσινή συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν

Από τη συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Ρωσίας
Από τη συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Ρωσίας
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές ΗΠΑ - Ρωσίας με φόντο τον πόλεμο στη Συρία επιβεβαιώθηκαν και στην πρώτη μετά από δύο χρόνια συνάντηση που είχαν, προχτές βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι Πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Μέσα στα 90 λεπτά «ειλικρινούς και επαγγελματικής» συνάντησής τους (όπως την χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος) οι δύο ηγέτες διαφώνησαν για το πολιτικό μέλλον του Σύρου ηγέτη, Μπασάρ Ασαντ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, φέρεται πως επέμεινε (όπως είχε νωρίτερα σημειώσει στην ομιλία του) ότι η πολιτική μετάβαση στη Συρία δεν γίνεται με τον Ασαντ στην εξουσία, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, υποστήριξε ότι είναι ο μόνος νόμιμος ηγέτης στην περιοχή που αντιστέκεται στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Συμφώνησαν ωστόσο σε δύο σημεία: α) Οτι γενικά υπάρχει ανάγκη τερματισμού του πολέμου και β) ότι θα πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια στις συναντήσεις και επαφές μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων ΗΠΑ - Ρωσίας ώστε να αποφευχθούν μεταξύ τους «παρεξηγήσεις» και «τριβές» στη Συρία.

Ο Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ρωσία σε αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ, μόνο όμως υπό τη Χάρτα του ΟΗΕ ή έπειτα από αίτημα της συριακής κυβέρνησης.

Η αντιπαράθεση όμως ανάμεσα σε Ομπάμα - Πούτιν (που περιελάμβανε και την αντιπαράθεση για την Ουκρανία), σχολιάστηκε από τους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» σαν «σκληρό διπλωματικό πόκερ», και είχε και συνέχεια...

Διάσκεψη υπό τον Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συγκάλεσε χτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σύνοδο Κορυφής με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, γνωρίζοντας ότι σήμερα ο Πούτιν έχει συγκαλέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπουργική σύνοδο με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και απώτερο στόχο την έκδοση ψηφίσματος για πολιτική και στρατιωτική συνεργασία κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία, που θα συμπεριλαμβάνει όμως το Ιράν και την κυβέρνηση Ασαντ.

Ετσι, χτες, ο Ομπάμα στην υπουργική «σύνοδο κατά της τρομοκρατίας», με συμμετοχή δεκάδων χωρών, ανακοίνωσε ότι το ΙΚ «έχει ριζώσει στη Συρία και το Ιράκ», ότι «η αντιμετώπισή του δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα χρειαστεί χρόνος για να νικηθεί». Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι θα συντριβεί γιατί προσφέρει «μόνο βάσανα και θάνατο». Ανακοίνωσε, δε, ότι ο 60μελής συνασπισμός που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών θα έχει από σήμερα τρία νέα μέλη: Τη Νιγηρία, την Τυνησία και τη Μαλαισία. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν «στρατιωτικά, οικονομικά μέσα αλλά και τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών» για να νικήσουν το ΙΚ. Βεβαίως, το ΙΚ είναι δημιούργημα των ΗΠΑ και της ΕΕ, της Τουρκίας και των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου, που σήμερα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για συνέχιση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, που σχετίζονται με τον έλεγχο ενεργειακών πόρων, αγωγών, αγορών και σφαιρών επιρροής.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι την ώρα που ο Ομπάμα συγκαλούσε τη σύνοδο, διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου που μελετούσε τις κινήσεις του ΙΚ επί ένα εξάμηνο διαπίστωνε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις υποτιθέμενες επιδρομές και τις άλλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των τζιχαντιστών, αυτοί διπλασίασαν μέσα στον τελευταίο χρόνο τους μισθοφόρους τους, αφού 30.000 νέα μέλη ενίσχυσαν τις θέσεις της οργάνωσης σε Συρία και Ιράκ. Παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις που υποτίθεται πως είχε επιβάλει η Τουρκία.

Παράλληλα, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επικαλούμενος χτες τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ σημείωσε ότι υπήρξε 70% αύξηση ξένων τζιχαντιστών από 100 χώρες στις τάξεις του ΙΚ μέσα στον τελευταίο χρόνο, προσθέτοντας ότι ένα μέρος αυτών ήταν νέοι που στρατολογήθηκαν μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ομπάμα στον ΟΗΕ η Ρωσία επέλεξε να εκπροσωπηθεί από υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία μέσω του αναπληρωτή πρέσβη Γ. Ζαγκάινοφ.

Στο περιθώριο των συναντήσεων στον ΟΗΕ οι αντιδράσεις ξένων αξιωματούχων σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία συνεχίστηκαν, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, να δηλώνει πως δεν μπορεί να γίνει μετάβαση όσο ο Ασαντ παραμένει Πρόεδρος γιατί «είναι η ρίζα του προβλήματος», ενώ ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε πως το Ιράν «είναι το τελευταίο που θα μπορούσε να μιλήσει για εδραίωση της σταθερότητας στη Συρία», με αφορμή τη δήλωση του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, ότι η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην εδραίωση της δημοκρατίας και της ειρήνης σε Συρία και Υεμένη, «όπως έκανε σε Ιράκ και Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ