Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πυρετός διαβουλεύσεων για «διπλωματική πρωτοβουλία» στη Μόσχα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θετικές αντιδράσεις σε Συρία και Τουρκία προκαλεί, τα τελευταία 24ωρα, η ρωσική διπλωματική «πρωτοβουλία» για την πραγματοποίηση ενδο-συριακών συνομιλιών μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης Ασαντ και στελεχών της αντιπολίτευσης στη Μόσχα, πιθανώς μετά τις 20 Γενάρη.

Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας εξέφρασε σε ανακοίνωσή του προθυμία για συμμετοχή σε «προκαταρκτικές διαβουλεύσεις στη Μόσχα» με στόχο την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, σημειώνοντας την ετοιμότητα της Δαμασκού ώστε «να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Σύρων για την εξεύρεση διεξόδου στην κρίση».

Ενα 24ωρο μετά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Καζάκο ομόλογό του, Γερχάν Ιντρίσοβ, χαιρέτισε τη διπλωματική πρωτοβουλία της Ρωσίας για επανάληψη των συριακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι «απαραίτητη προϋπόθεση» για την πραγματοποίησή τους θα είναι «η πολιτική μετάβαση στη Συρία επειδή η κυβέρνηση Ασαντ έχει χάσει τη νομιμότητά της».

Οι (από διαφορετικές αφετηρίες και για διαφορετικούς λόγους) αντιδράσεις Συρίας και Τουρκίας στη ρωσική πρωτοβουλία σημειώνονται έπειτα από τη δήλωση που έκανε τα Χριστούγεννα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, πως η ρωσική κυβέρνηση αναμένει στη Μόσχα «μετά τις 20 Γενάρη» μέλη της συριακής αντιπολίτευσης. Φυσικά το ενδιαφέρον της Ρωσίας σχετίζεται με τα συμφέροντα της αστικής της τάξης στην περιοχή, σημαντική ενεργειακά και γεωστρατηγικά, ενώ διατηρεί και τη ναυτική στρατιωτική βάση στην Ταρτούς, με πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ, ο Χάντι Μπάχρα, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», αναφέρθηκε στα «αναπάντητα ερωτήματα» που σχετίζονται με τη ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία, σημειώνοντας μεταξύ αυτών το πλαίσιο και το στόχο της διαπραγμάτευσης καθώς και την ταυτότητα όσων θα συμμετάσχουν σε αυτήν...

Σχέδια αντιπολίτευσης και στο Κάιρο

Παράλληλα, στο Κάιρο, συναντήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ στελεχών της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης φέρεται πως ετοιμάζουν πρόταση με στόχο (μεταξύ άλλων) τη συγκρότηση συριακής «μεταβατικής κυβέρνησης», την εκλογή νέου Προέδρου με δικαίωμα για δύο τετραετείς θητείες, την «απομάκρυνση» του κυβερνώντος κόμματος «Μπάαθ» από όλους τους κρατικούς φορείς εξουσίας εντός τριμήνου και την ακύρωση όλων των συριακών νόμων «που περιορίζουν τις ελευθερίες». Μάλιστα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», μετέδωσε δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, πως «η αντιπολίτευση στη Συρία έχει εκφράσει την προθυμία της καταρχήν να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Μόσχας» και πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες «για τα καλύτερα συμφέροντα του συριακού λαού».

Επιδρομές από ΗΠΑ

Πλάι σε αυτές τις διεργασίες για υποτιθέμενη «λύση» στη βρώμικη επέμβαση των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε βάρος των λαών της Συρίας και του Ιράκ, ο λεγόμενος νέος συνασπισμός προθύμων των ΗΠΑ στην περιοχή συνεχίζει τις επιδρομές με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Μόνο χτες πραγματοποίησε 18 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών, εκ των οποίων οι 12 στη Συρία και οι άλλες 6 στο Ιράκ.

Επιπλέον, δυνάμεις του ιρακινού στρατού ανέκτησαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο τον έλεγχο πολλών συνοικιών της πόλης Ντουλουίγια, στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

Στο Ιράκ εκπρόσωποι των τζιχαντιστών ισχυρίστηκαν ότι αυτοί ευθύνονται για τον προχτεσινό θάνατο του Ιρανού ταξίαρχου Χαμίντ Ταγαβί, ο οποίος σκοτώθηκε καθοδηγώντας ιρακινά στρατεύματα κατά των τζιχαντιστών στην πόλη Σαμάρα (100 χλμ. βορείως της Βαγδάτης). Ο Ταγαβί κηδεύτηκε χτες παρουσία της ιρανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στην Τεχεράνη, όπου ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αν άνθρωποι σαν τον Ταγαβί δεν εμπλακούν στη Συρία και το Ιράκ εναντίον των τρομοκρατών, ο εχθρός θα επιδιώξει σίγουρα να προκαλέσει ανασφάλεια στη χώρα μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες σε όλα τα μέτωπα και σενάρια τριχοτόμησης(2017-06-23 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις και νέα κύματα προσφύγων(2016-04-16 00:00:00.0)
Μάχες και παζάρια για νέες συνομιλίες(2016-04-07 00:00:00.0)
Συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Ρωσία(2015-12-16 00:00:00.0)
Μόνο πολιτική λύση βλέπει ο Ασαντ(2015-01-27 00:00:00.0)
Και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» στέλνουν οι Γάλλοι...(2015-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ