Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΙΝΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
«Εποικοδομητικές» συνομιλίες για την ανάπτυξη των «στρατηγικών σχέσεων»

Στο επίκεντρο η παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και η «παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη» των δύο χωρών

Από τη χτεσινή υπογραφή συμφωνιών από τον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλ. Πούτιν

Sputnik

Από τη χτεσινή υπογραφή συμφωνιών από τον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλ. Πούτιν
Την προτεραιότητα που δίνουν Κίνα και Ρωσία στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών «στρατηγικών σχέσεων», με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης με το ευρωατλαντικό μπλοκ, ανέδειξε η επίσημη συνάντηση που είχε χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία.

Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες «επιτυχείς και εποικοδομητικές», ενώ ξεχώρισε ως αποτέλεσμα των διμερών συμφωνιών που υπογράφτηκαν την αύξηση των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών προς την Κίνα. Παράλληλα, με φόντο το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές, που μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αποχώρησαν από τη Ρωσία ή διέκοψαν συνεργασίες με ρωσικά κεφάλαια.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε ειδικά στον αγωγό φυσικού αερίου «Power of Siberia 2», που θα αυξήσει τις ροές ρωσικού αερίου στην Κίνα και θα αναβαθμίσει τον ρόλο των ρωσικών υδρογονανθράκων συνολικά για την αγορά του Ινδο-Ειρηνικού. Είπε ότι μαζί με τη Μογγολία, οι δύο χώρες έχουν ολοκληρώσει όλες τις συμφωνίες για τη λειτουργία του νέου αγωγού, που υπολογίζεται ότι θα παραδίδει ετησίως 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας.

Σήμερα, η ρωσική «Gazprom» προμηθεύει αέριο στην Κίνα μέσω του πρώτου αγωγού «Power of Siberia» στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 30 ετών, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2019 και η αξία της υπολογίζεται σε 400 δισ. δολάρια. Το μήκος αυτού του αγωγού εκτείνεται σε περίπου 3.000 χλμ. (1.865 μίλια). Προς το παρόν ωστόσο οι εξαγωγές ρωσικού αερίου στην Κίνα αποτελούν μικρό ποσοστό των 177 bcm που παραδόθηκαν στην Ευρώπη το 2018-'19, ενώ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι εξαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν συρρικνωθεί περίπου στα 62 bcm.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να δημιουργήσουν ένα κοινό σώμα εργασίας για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, μιας ναυτιλιακής οδού που εκτείνεται στις βόρειες ακτές της Ρωσίας, κατά μήκος των θαλασσών του Αρκτικού Ωκεανού.

Από τη μεριά του, ο Σι Τζινπίνγκ περιέγραψε τη συζήτηση ως «ανοιχτή και φιλική», καλώντας σε μεγαλύτερη «πρακτική συνεργασία», ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει πως οι στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν πλέον «προτεραιότητα».

Ο Σι είχε συνάντηση και με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μ. Μισούστιν, στον οποίο επισήμανε ότι το Πεκίνο «θα συνεχίσει να δίνει την προτεραιότητα στην παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας». Δήλωσε δε ότι η επίσκεψη έχει μια «ιστορική λογική», διότι «είμαστε οι μεγαλύτερες δυνάμεις - γείτονες και στρατηγικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα».

Μεταξύ άλλων ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προωθήσουν την ποιότητα και τον όγκο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας τους, ξεχωρίζοντας τους τομείς της Ενέργειας, των πρώτων υλών και των ηλεκτρονικών, ενώ δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τον Πούτιν στην Κίνα «όταν θα μπορέσει φέτος».

Κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι θα προταχθεί η συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου στο 3ο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Belt and Road» για τη Διεθνή Συνεργασία.

«Υπεύθυνος διάλογος» για την Ουκρανία

Οσον αφορά την Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κινεζικές προτάσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι.

Ο Σι ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο διατηρεί μια «αμερόληπτη στάση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, ενώ κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι δύο ηγέτες εστίασαν στην ανάγκη για «υπεύθυνο διάλογο». Πρόσθεσαν δε ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ «διαφορετικών στρατοπέδων».

Σύνοδος Κίνας - Κεντρικής Ασίας

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Κίνα προγραμματίζει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής με ηγέτες πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έστειλε σχετικές προσκλήσεις για συνάντηση τον Μάη, στους ηγέτες του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων του Τατζικιστάν, «Khovar», ο Σι δήλωσε πως «ανυπομονεί να συζητήσει για ένα μεγαλειώδες σχέδιο ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Κεντρική Ασία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ