Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ σε εκδήλωση στη Λάρισα
  • Σε κινητοποιήσεις φοιτητές Γεωπονικών Τμημάτων από πρώην ΤΕΙ, για να αναγνωριστούν τα πτυχία τους
  • Πρωτοβουλίες μαθητών - φοιτητών με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη
  • Ρεπορτάζ από αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη φοιτητική μέριμνα, τη σχολική στέγη, τη μεταφορά μαθητών με κινητικά προβλήματα κ.λπ.
Σήμερα η συγκέντρωση με ομιλητή τον Θ. Κωτσαντή στο ΠαΔΑ

Σειρά συγκεντρώσεων με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ, Θοδωρή Κωτσαντή, διοργανώνει η ΚΝΕ αυτήν την περίοδο.

Σήμερα Τετάρτη προγραμματίζεται συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην Πανεπιστημιούπολη 2.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Επιλέγουμε τη ζωή. Θα νικήσουμε»

Σε εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Επιλέγουμε τη ζωή. Θα νικήσουμε». Αυτό το μήνυμα έστειλαν μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι που συμμετείχαν το απόγευμα της Κυριακής στην εκδήλωση που οργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ με ομιλητή τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ευκαιρία για δεκάδες παιδιά που συμμετείχαν και συνέβαλαν στο να οργανωθούν και να ξεσπάσουν αυτοί οι μεγάλοι αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, να βαθύνουν τον προβληματισμό τους, να πάρουν απαντήσεις για το «τι φταίει και χάθηκαν άδικα τόσες ζωές», αλλά και για να συζητήσουν για τη ριζοσπαστική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και την αξία της οργανωμένης δράσης μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

Νωρίτερα, έγιναν παρεμβάσεις από τα στελέχη της ΚΝΕ Βασίλη Κολτσίδα, μαθητή, και Ελλη Μάτιου, φοιτήτρια. Ακόμη προβλήθηκε βίντεο που ετοίμασε η ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ, με στιγμιότυπα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Κωτσαντή.

Η θλίψη έγινε οργή και η οργή αγώνας, θέληση και απόφαση δεκάδων χιλιάδων νέων

«Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Από τη σημερινή συγκέντρωση θέλουμε να χαιρετίσουμε όλους τους νέους και τις νέες, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες που με τις κινητοποιήσεις, τα συνθήματα, τις φωνές τους βούλιαξαν τους δρόμους και τις πλατείες της Λάρισας και όλης της χώρας.


Αυτό που ζήσατε εδώ στη Λάρισα δεν έχει προηγούμενο. Οι συγκλονιστικές προσπάθειες των υγειονομικών στα νοσοκομεία χωρίς να υπολογίζουν κόπο, η συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στις αιμοδοσίες, ο απέραντος πόνος των συγγενών των επιβατών, που έγινε πόνος και οργή όλης της κοινωνίας. Εγινε κραυγή αγώνα και παλλαϊκή απαίτηση να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα.

Με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σας φέρατε πίσω την ελπίδα, γίνατε η φωνή των νεκρών.

Βροντοφωνάξατε πως η νέα γενιά δεν ξεχνά, δεν συγχωρεί, δεν θα επιτρέψει να κουκουλωθούν οι πραγματικές αιτίες.

Η θλίψη έγινε οργή και η οργή έγινε αγώνας, θέληση και απόφαση δεκάδων χιλιάδων νέων σε όλη την Ελλάδα που βγήκαν στους δρόμους και έδειξαν ένα μικρό μόνο μέρος τού τι μπορεί να κάνουν ο λαός και η νεολαία, όταν οργανώνονται και βγαίνουν στο προσκήνιο.

Γιατί εμείς θέλουμε τη νεολαία να είναι πρωταγωνίστρια, περήφανη και ασυμβίβαστη. Οχι υποταγμένη, φοβισμένη και αμίλητη (...)

Το κράτος τους εχθρικό για τις ανάγκες μας, αποτελεσματικό για το κεφάλαιο και δολοφονικό για τον λαό και τη νεολαία

"ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία", λέει ένα σύνθημα των κινητοποιήσεων.

Τέτοιο προδιαγεγραμμένο έγκλημα έγινε στα Τέμπη. Ούτε ατύχημα ούτε η "η κακιά η (χ)ώρα" ούτε "θυσία", όπως προκλητικά βαφτίζει ο πρωθυπουργός τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ηταν έγκλημα. Με υπεύθυνους το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, το κράτος, όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα.

Αυτό θέλουν να κρύψουν.

Για να διαφυλάξουν το σάπιο σύστημα που δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους. Για να μείνει στο απυρόβλητο η διαχρονική πολιτική της "απελευθέρωσης", της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αυτοί που τρέξανε να κάνουν τους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς, άφησαν τους σιδηροδρόμους χειροκίνητους! Και έχουν το θράσος να μιλάνε για "ψηφιακή μετάβαση".

Αυτοί που δηλώνουν ξεδιάντροπα, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πως "σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία γίνονται πλειστηριασμοί", δεν μας εξηγούν γιατί σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας στα τρένα.

Αυτοί που αρνούνταν να ξοδέψουν 50 εκατομμύρια για τη συντήρηση του δικτύου, υπέγραφαν συμβάσεις 1 δισ. για τη σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα. Βέβαια, τα τρένα αυτά από την Αλεξανδρούπολη μεταφέρουν πολύτιμο φορτίο, τα ΝΑΤΟικά όπλα προς την Ουκρανία, ενώ τα άλλα μεταφέρουν τα παιδιά του ελληνικού λαού, φοιτητές και φοιτήτριες. Ο καθένας με ό,τι θεωρεί πολυτιμότερο. Αυτοί τα όπλα, εμείς τις ζωές.

Αυτοί που υπόσχονταν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη φέρνει ευημερία, έφεραν "ζωή με κουπόνια και θάνατο με εισιτήριο". Και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν με τα κανόνια που βαράνε οι τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, θυμίζοντάς μας ξανά ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ο προπομπός μιας νέας βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τα σπασμένα θα τα πληρώσει ξανά ο λαός για να σωθεί το κεφάλαιο.

Αυτοί που μας λένε "στην υπόλοιπη ΕΕ δεν γίνονται αυτά", κάναν ό,τι κάναν κρατώντας ανά χείρας τις Οδηγίες της ΕΕ για την "απελευθέρωση" των σιδηροδρόμων. Αυτής της ΕΕ όπου μόνο το 2021 έγιναν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς, ενώ 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Αυτής της ΕΕ όπου μόλις το 13% των σιδηροδρόμων της λειτουργούσε το 2020 με σύστημα τηλεδιοίκησης.

Αυτοί που τώρα λένε "μη διαδηλώνετε, αφήστε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες", θέλουν να κρύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Και δεν αναρωτιούνται: Αυτή η "ανεξάρτητη Δικαιοσύνη" που έτρεχε αστραπιαία για να βγάλει παράνομες τις απεργίες των σιδηροδρομικών, γιατί τόσα χρόνια δεν έβλεπε τις προειδοποιήσεις τους;

Αλλά αυτό είναι το κράτος τους, αυτές είναι οι προτεραιότητές του.

Δεν φταίνε κάποιες παθογένειες ή συντεχνίες, όπως λέει ο Μητσοτάκης. Παθογένεια είναι η πολιτική τους. Συντεχνία είναι οι εργολάβοι, οι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι που διοικούν αυτό το κράτος (...)

Τα κέρδη τους - οι ζωές μας. Το σύνθημα αυτό έγινε βίωμα για τη νεολαία που νιώθει να ασφυκτιά μέσα σε αυτό το σύστημα της αδικίας, της εκμετάλλευσης.

Οταν βλέπει να τσακίζονται τα δικαιώματά της στην Παιδεία, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο.

Οταν ο μισθός τελειώνει στα μισά του μήνα και δεν αρκεί για το πανάκριβο νοίκι, τους λογαριασμούς, το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ.

Οταν ο μαθητής τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ από το σχολείο - εξεταστικό κέντρο στο πανάκριβο φροντιστήριο και δεν έχει χρόνο ούτε να σκεφτεί ούτε να χαρεί ούτε να δημιουργήσει.

Οταν ο φοιτητής και η φοιτήτρια παλεύει να πάρει ένα πτυχίο και του το αρνούνται, αν δεν έχει να πληρώσει το άθλιο χαράτσι που επιβάλλει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Εστία της Λάρισας.

Οταν το 60% των κτιρίων είναι χτισμένα χωρίς καθόλου ή με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και δεν έχουν ελεγχθεί καν για τη στατική τους επάρκεια.

Οταν οι ανισόπεδες διαβάσεις στην πόλη της Λάρισας έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες, στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων, όπως η διάβαση στην οδό Κάρλας, δίπλα ακριβώς από το 4ο ΕΠΑΛ, η διάβαση στο ΑΤΑ, το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Μεζούρλο, όπου πριν από λίγα χρόνια κεραυνοβολήθηκε 15χρονος μαθητής, στα "νταμάρια" της Ν. Σμύρνης όπου και εκεί το 2017 παρασύρθηκε ένα 10χρονο παιδί χάνοντας τη ζωή του.

Ετσι στρώνεται το έδαφος για τις επόμενες τραγωδίες, για τα επόμενα Τέμπη.

Ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ν' αντιστοιχηθεί η ζωή μας με τις δυνατότητες της εποχής

Για όλα αυτά πρέπει τώρα να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολείο, πανεπιστήμιο και γειτονιά. Το "όχι άλλα Τέμπη" να γίνει απόφαση συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στα εγκλήματα που προετοιμάζονται. Ιδιαίτερα οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να επιτρέψουν να συνεχίζεται άλλο η άθλια κατάσταση των σχολικών υποδομών, να επιτρέπουν σε δήμους, διευθύνσεις και υπουργείο να παίζουν με τη ζωή των μαθητών.

Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει πολιτική τιμωρία για όσους, με το να υπερασπίζονται το σύστημα της σήψης και της εκμετάλλευσης, δολοφονούν τα όνειρα και τα δικαιώματα της νεολαίας, των λαϊκών οικογενειών.

Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί το ΚΚΕ παντού, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να αντιστοιχηθεί η ζωή μας με τις δυνατότητες της εποχής μας, με την επιστημονική πρόοδο, την τεχνολογική εξέλιξη, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας (...)

Θέλουν να μας πείσουν πως το δίλημμα είναι "Τσίπρας ή Μητσοτάκης" αφού στις εκλογές ψηφίζουμε - λένε - για να βγει κυβέρνηση. "Ακόμα κι αν ξέρουμε ότι δεν θα έρθει για καλό, τουλάχιστον να είναι το λιγότερο κακό", υποστηρίζουν.

Τα ίδια έλεγαν και στη Γαλλία και τώρα ο δήθεν "λιγότερο κακός από την ακροδεξιά Λεπέν" Μακρόν περνάει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς ψηφοφορία από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και παρά την καθολική καταδίκη του γαλλικού λαού.

Οι εκλογές δεν είναι "στοίχημα" για να ποντάρουμε σ' αυτόν που έχει τη μικρότερη απόδοση και θα κερδίσει.

Αυτήν την αντίληψη του "πάμε κι όπου βγει", του "να φύγει αυτός και μετά βλέπουμε" πληρώνουμε τόσα χρόνια, επιλέγοντας ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Γιατί στο τρένο του καπιταλιστικού κέρδους, του εχθρικού αντιλαϊκού κράτους είναι όλοι τους μαζί μηχανοδηγοί. Σε αυτές τις ράγες δεν υπάρχει μικρότερο κακό. Υπάρχει μόνο από το κακό στο χειρότερο.

Ετσι πήγαμε από το 1ο και 2ο μνημόνιο των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο 3ο και χειρότερο που ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι προχωρήσαμε βήμα βήμα την πολιτική της "απελευθέρωσης" των σιδηροδρόμων με όλες τις κυβερνήσεις και οδηγηθήκαμε στην τραγωδία με τους 57 νεκρούς.

Ετσι φτάσαμε στην Παιδεία να μειώνεται δραματικά η κρατική χρηματοδότηση, τα πανεπιστημιακά πτυχία να εξισώνονται με αυτά των κολεγίων, να μπαίνουν "κόφτες" στην Εκπαίδευση και η Κεραμέως να ευχαριστεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις που της έστρωσαν τον δρόμο.

Ετσι οι υπουργοί Βρούτσης της ΝΔ και Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ "συνυπέγραψαν" τον νόμο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με μια απλή απόφαση υπουργού, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων και κατήργησαν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ. Με αυτόν τον νόμο περιμέναμε 12 ολόκληρα χρόνια ο κατώτατος ονομαστικός μισθός να επανέλθει σχεδόν εκεί που τον αφήσαμε το 2011 (...)

Το ΚΚΕ βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.

Το ΚΚΕ είναι ελεύθερο από οποιεσδήποτε δεσμεύσεις προς τα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό μπορεί να κοιτάει τον λαό στα μάτια και να του λέει την αλήθεια.

Γι' αυτό μπορεί να μπαίνει μπροστά για την ανάπτυξη μαζικών, αποφασιστικών αγώνων για την υπεράσπιση του λαού, έξω και μέσα στη Βουλή.

Γι' αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι μπροστά σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν θα μεταλλαχτεί ούτε σε στήριξη ούτε σε ανοχή σε καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια σύνθεση κι αν έχει, όποια κόμματα κι αν την αποτελούν.

Αντίθετα, θα κατατεθεί στον αγώνα, για να δυναμώσουν οι ελπιδοφόρες εστίες αντίστασης, να ενωθούν σε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα πάλης και ανατροπής (...)

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο από σήμερα για να συμβάλει, να πάρει μέρος σε μια τέτοια διακυβέρνηση μιας τέτοιας γνήσιας εξουσίας της εργατικής τάξης, του λαού.

Και αναλαμβάνει από σήμερα τη μεγάλη ευθύνη να συμβάλει ώστε να συνειδητοποιήσει ο λαός τη μεγάλη δύναμη που έχει να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του (...)

Η αμφισβήτηση να γίνει απόφαση για την οργάνωση ακόμα περισσότερων νέων στην ΚΝΕ

Θέλουμε να απευθυνθούμε προσωπικά σε όλα τα μέλη και φίλους της ΚΝΕ, σε όλους τους νέους που συνέβαλαν να οργανωθούν και να ξεσπάσουν αυτοί οι μεγάλοι αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κάθε μέλος και φίλος της ΚΝΕ μπορεί να είναι περήφανος γιατί έβαλε το δικό του λιθαράκι σε αυτόν τον αγώνα. Για να δυναμώσουν η μαχητικότητα, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού. Για να μπει στο στόχαστρο η δολοφονική πολιτική του κέρδους, του κράτους και όλων των κυβερνήσεων.

Εδώ κρύβεται η ανεκτίμητη αξία της οργανωμένης δράσης μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

Ο καθένας μας να παίρνει τη δύναμη των πολλών έτσι ώστε να πρωτοστατεί, να αποκτά αγωνιστική, ανυπότακτη στάση ζωής, να μην υποτάσσεται. Και όλοι μαζί να εμπνέουμε και να ωθούμε πολύ περισσότερους νέους στη συλλογική διεκδίκηση.

Ο καθένας μας να αποκτά τη συλλογική γνώση και πείρα της υπεραιωνόβιας δράσης του Κόμματός μας για να αντεπεξέλθει παλικαρίσια στις καμπές της ταξικής πάλης. Και όλοι μαζί να αναμετριόμαστε με τον αρνητικό για τον λαό συσχετισμό δυνάμεων, να μεγαλώνουμε τα ρήγματα που ανοίγονται στο σάπιο και γερασμένο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ο καθένας μας να συμμετέχει ενεργά σε μια ομάδα νέων επαναστατών που παλεύουν συλλογικά για να αλλάξουν τον κόσμο. Και όλοι μαζί να παίρνουμε δύναμη και να παλεύουμε κόντρα σε κάθε αδικία, για την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Αυτό φοβούνται διάφοροι απολογητές του συστήματος.

Τρέμουν και μόνο στη σκέψη να ενωθούν οι μαθητές, οι φοιτητές με το εργατικό κίνημα, το κίνημα των βιοπαλαιστών της πόλης και της υπαίθρου. Γιατί σε αυτήν τη συμμαχία βρίσκεται η δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει όχι μόνο την πολιτική τους αλλά και την εξουσία τους.

Τρέμουν και μόνο στην προοπτική να ενωθούν οι νέοι και οι νέες σε κοινό αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Γι' αυτό στήνουν πλαστές διαχωριστικές γραμμές, επιχειρούν να διαχωρίσουν όσους κινητοποιούνται ανάλογα με το τι κόμμα ψήφιζαν μέχρι χτες, ανάλογα με τις πολιτικές ή ιδεολογικές τους προτιμήσεις. Εμείς παλεύουμε "για να σμίξουμε τον κόσμο" κάτω από τα πανό των συλλόγων, των μαθητικών συμβουλίων, των σωματείων, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το σύστημα του κέρδους που είναι ο κοινός παρονομαστής του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και όλων των καθημερινών εγκλημάτων που ζούμε.

Τρέμουν και μόνο στο ενδεχόμενο να συναντηθεί η νεανική οργή και αμφισβήτηση με τη ριζοσπαστική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Ας κάνουμε λοιπόν τον φόβο τους πραγματικότητα!

Η οργή μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής.

Η αμφισβήτηση να γίνει απόφαση για την οργάνωση ακόμα περισσότερων νέων στην ΚΝΕ.

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Επιλέγουμε τη ζωή.

Θα νικήσουμε!».

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ» τον Απρίλη σε όλη τη χώρα

Με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ», τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, σε όλη τη χώρα, διοργανώνουν τον Απρίλη τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Θα τα δούμε να πραγματοποιούνται τον επόμενο μήνα σε εκατοντάδες στέκια, πάρκα, πλατείες και γειτονιές σε εκατοντάδες πόλεις, νησιά και χωριά της χώρας μας!

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ειδικά φέτος, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού μας για το έγκλημα στα Τέμπη, θα είναι το ραντεβού των χιλιάδων μαθητών που:

  • δάκρυσαν, οργίστηκαν, αναρωτήθηκαν «γιατί», βλέποντας τις εικόνες του τρένου στα Τέμπη,
  • έβαλαν την τσάντα τους για να σχηματιστεί ένα σύνθημα οργής, θλίψης, αγώνα σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε σχολικό προαύλιο,
  • κατέβηκαν στον δρόμο σε μαθητικές πορείες και απεργιακές συγκεντρώσεις κόντρα στην τρομοκρατία και την καταστολή,
  • προβληματίζονται και συζητάνε για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα
  • πηγαίνουν Β' και Γ' Λυκείου σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ψηφίζουν στις ερχόμενες εκλογές και «ψάχνονται» για το τι στάση πρέπει να κρατήσουν.

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ δίνουν, όπως πάντα, βήμα στους χιλιάδες μαθητές που έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να συζητήσουν για ό,τι νιώθουν όλη αυτή την περίοδο, να δημιουργήσουν, να αισθανθούν αισιόδοξα για το μέλλον τους. Να στείλουν με τη δίψα και το μεράκι τους για τραγούδι, χορό, θέατρο, αθλητισμό, το πιο δυνατό μήνυμα πως δεν συμβιβάζονται με έναν κόσμο γεμάτο εκμετάλλευση και αδικία, έναν κόσμο που τα κέρδη των λίγων δολοφονούν τις ζωές και τα όνειρά τους, πως το μέλλον και τις ζωές τους δεν θα τα χαρίσουν σε κανέναν.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δύναμη με τους αγώνες τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να νικήσει το δικαίωμα στη ζωή και η ζωή με σύγχρονα δικαιώματα για όλους και όλες! Σε αυτόν τον αγώνα, που έχουν πια και την πρόσφατη δική τους πείρα, χρειάζεται ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο δυνατή ΚΝΕ.

Χιλιάδες, πρώτες κατακκόκινες ψήφοι στο ΚΚΕ, ανυπότακτες, ασυμβίβαστες, αγωνιστικές θα δώσουν ένα μεγάλο πολιτικό χτύπημα σε αυτό το σύστημα, για να γίνουν πράξη όλα όσα οι άλλοι φοβούνται, για να πάρουν τα όνειρα της νεολαίας εκδίκηση!

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Μας ενώνει η θέληση για μια καλύτερη ζωή»

Εκδήλωση στην Κυψέλη ενάντια στον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας της ΚΝΕ, το βράδυ του Σαββάτου, στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας, και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ο Δ. Μπιργάλιας ξεκίνησε την ομιλία του με το κάλεσμα αγώνα και κοινής δράσης που απευθύνει η ΚΝΕ σε όλους τους μετανάστες που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα. «Σε όλους όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, να ξεριζωθούν λόγω των πολέμων, της φτώχειας, της εξαθλίωσης. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και πολλοί από αυτούς ζουν υπό άθλιες συνθήκες, βιώνοντας τις διακρίσεις και την άγρια εκμετάλλευση».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη και στη συμμετοχή νέων ανθρώπων, χιλιάδων φοιτητών και μαθητών. Επίσης, στα σημαντικά προβλήματα υποδομών που υπάρχουν στην περιοχή: «Ηδη από το 2015 υπάρχουν επανειλημμένα καταγγελίες για την κατάσταση του κτιρίου στο 39ο Γυμνάσιο - Λύκειο. Το 2019 γράφαμε για τη στατικότητα του κτιρίου και διεκδικούσαμε μέτρα σε ανακοίνωση της μαθητικής Οργάνωσης Βάσης της ΚΝΕ στο σχολείο. (...) Αν γίνει κάτι, ένας σεισμός, και συμβεί οτιδήποτε στο 39ο, ποιος θα φταίει; Θα φταίει "η κακιά η ώρα"; Θα φταίει γενικά "η κακιά η χώρα"; Οχι, θα φταίει ότι τα χρήματα πάνε αλλού, ότι το κέρδος μπαίνει πάνω από την ασφάλεια των μαθητών. Θα φταίνε, όπως λέει και το σύνθημα, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούνε τώρα».

«Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες μας ενώνουν τα ίδια σχολεία, οι ίδιοι χώροι δουλειάς, οι ίδιες γειτονιές. Μας ενώνει η οργή για όσα συμβαίνουν γύρω μας, το σύστημα της εκμετάλλευσης, η θέληση για μια καλύτερη ζωή. Απευθυνόμαστε σε κάθε νέο που δεν δέχεται να συνηθίσει στην "κανονικότητα" του πολέμου, της εξαθλίωσης, του ξεριζωμού, των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης», συνέχισε, για να προσθέσει: «Η πραγματική αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου είναι να δυναμώσει η πάλη για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν τώρα οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, να σταματήσει να αξιοποιείται η χώρα μας ως πολεμικό ορμητήριο. Να δυναμώσει η πάλη απέναντι στην πολιτική του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις, μετατρέποντας τη χώρα σε φυλακή της ΕΕ», καταγγέλλοντας από το βήμα της συγκέντρωσης το νέο σχέδιο για τον Κώδικα Μετανάστευσης.

Κλείνοντας ο Δ. Μπιργάλιας τόνισε ότι η στάση των κομμάτων απέναντι και στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό χρειάζεται να γίνει κριτήριο ψήφου μπροστά στις επερχόμενες εκλογές: «Αυτό χρειάζεται να γίνει κριτήριο ψήφο και για χιλιάδες Ελληνες, μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, μπροστά και στις επερχόμενες κάλπες. (...) Αντικειμενικά, λοιπόν, μπροστά και στις επερχόμενες εκλογές, ένα είναι το σύνθημα που πρέπει να ακουστεί δυνατά: Μόνοι τους και όλοι μας, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ! Μόνοι τους, τα αστικά κόμματα που ευθύνονται με την πολιτική τους για τη σημερινή κατάσταση. Αυτοί που όλοι μαζί συμφωνούν, και πλέον το παραδέχονται και ξεδιάντροπα, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που "πνίγουν" τη νέα γενιά».

Η επαναφορά των «φοιτητοδικείων» ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν να παρθεί πίσω η κλήση σε ακρόαση φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών

Την απαράδεκτη στάση και ενέργεια του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Πάτρα, που καλεί σε ακρόαση φοιτητή του Τμήματος, καταγγέλλουν με αποφάσεις τους δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Καβάλα, ενώ ολοένα και περισσότεροι σύλλογοι στηρίζουν το σχετικό ψήφισμα.

«Είναι απαράδεκτο την ώρα που η χώρα βράζει από αγανάκτηση και οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, να αξιοποιούν τέτοια μέσα για να μας απειλήσουν», τονίζεται στο ψήφισμα. Η ακρόαση γίνεται καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος, την Τετάρτη 8/3 και ενώ το Τμήμα τελούσε υπό κατάληψη, η οποία αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 7/3 προκειμένου ο Σύλλογος να συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση για το έγκλημα στα Τέμπη, ο φοιτητής και δύο ακόμη φοιτήτριες παρεμπόδισαν τους καθηγητές του Τμήματος, τα μέλη της Συνέλευσης να μπουν στον χώρο για τη συνεδρίαση.

«Η επαναφορά των πειθαρχικών και των "φοιτητοδικείων" ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, στρέφεται απέναντι σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια. Προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να βάλουν εμπόδιο στη συλλογική διεκδίκηση, χτυπάνε ακόμα και το δικαίωμά μας να συζητάμε και να κινητοποιούμαστε για τα προβλήματά μας. Οσο τα πανεπιστήμια απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, τόσο θα εντείνεται και η ανάγκη για καταστολή και φίμωση κάθε αντίθετης άποψης.

Την ίδια ώρα, τα ιδρύματα βουλιάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, το κόστος στέγασης εκτοξεύεται, η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι μεγαλύτερη αυτής στον γενικό πληθυσμό. Αυτή η εγκληματική πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που στερεί το δικαίωμα στις σπουδές και κλέβει τα όνειρα χιλιάδων νέων, μπορεί και πρέπει να καταδικαστεί πλατιά από όλους τους φοιτητές μέσα από τον μαζικό και οργανωμένο αγώνα για σύγχρονες σπουδές, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Απαιτούμε τώρα ο πρόεδρος να πάρει πίσω την κλήση σε ακρόαση! Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων μας δεν θα περάσουν», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Δίνουν συνέχεια στον αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα

Προχωρούν σε κινητοποίηση στου Ζωγράφου την Παρασκευή | Συναυλίες διοργανώνονται σήμερα στη Σπάρτη, αύριο στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στη Λάρισα

Μαθητική - φοιτητική συγκέντρωση στου Ζωγράφου, μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης, διοργανώνεται την Παρασκευή 24 Μάρτη στις 12.30 μ.μ. στη πλατεία Τερζάκη, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη.

Οπως σημειώνουν σε ψήφισμά τους οι Σύλλογοι ΗΜΜΥ και Τοπογράφων του ΕΜΠ, Φιλοσοφικής και Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ και ΦΕΠΑ, που καλούν στην κινητοποίηση: «Τώρα είναι ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να μην ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα, για να μπει στο επίκεντρο αυτού του αγώνα η πολιτική που δημιουργεί "Τέμπη", που χτυπάει και τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας στις σπουδές, στη δουλειά, στο σύνολο της ζωής μας. Τώρα λοιπόν είναι ανάγκη να συνεχίσουμε πιο δυναμικά και αποφασιστικά να διεκδικήσουμε μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, δωρεάν και ασφαλείς μεταφορές για όλους τους φοιτητές, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας».

Συναυλίες σε διάφορες πόλεις

Συναυλία - καλλιτεχνική διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, για το έγκλημα στα Τέμπη, οργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικοθεραπείας, ΤΟΔΑ και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δηλώνοντας ότι δεν θα αφήσουν να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα, αφού σε κάθε σχολή, σε κάθε χώρο δουλειάς μπορούν να «εμφανιστούν» αντίστοιχα «Τέμπη», μιας και τα κέρδη μπαίνουν πάνω από τις ζωές! Στη συναυλία συμμετέχουν ο Anser (dj set), μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα της πόλης, ενώ θα υπάρχει χώρος για γκράφιτι.

Επίσης, συναυλία με σύνθημα «Ολων των νεκρών γίναμε φωνή, στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή» οργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της πολύμορφης δραστηριότητας του τελευταίου διαστήματος, για την καταδίκη του εγκλήματος στα Τέμπη. Η συναυλία πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ., στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, και συμμετέχουν οι «Γιαγκίνηδες», η Βάσω Βασιλειάδου και άλλοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Αντίστοιχα, μετά τις πολύμορφες δράσεις στα σχολεία και τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια, οι μαθητές και μαθήτριες της Λάρισας δίνουν συνέχεια στον αγώνα με τη συναυλία που διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 12 μ., μετά τις σχολικές γιορτές, στην πλατεία Ταχυδρομείου, σημειώνοντας ότι «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δούμε πραγματικά τις διεκδικήσεις μας να γίνονται πράξη. Γι' αυτόν τον λόγο (...) ενώνουμε τις φωνές και, μαζί με τους καλλιτέχνες που το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν ξανά στον δρόμο απέναντι στο απαράδεκτο ΠΔ 85/2022, κάνουμε την οργή μας αγωνιστικές μελωδίες φωνάζοντας για ακόμη μια φορά: Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί!».

  • Αντίστοιχη συναυλία οργάνωσαν την Κυριακή 19 Μάρτη στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ στην Κοζάνη οι φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές της πόλης. Ο χώρος στολίστηκε με πανό που δημιουργήθηκαν σε μαθητικές δραστηριότητες, ενώ συμμετείχαν τοπικοί καλλιτέχνες.
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ
Απαίτηση να αναγνωριστούν τα πτυχία τους και να κατοχυρωθούν επαγγελματικά δικαιώματα
  • Ανακοίνωση της ΕΓ του ΜΑΣ και κάλεσμα για πανελλαδική μέρα δράσης στις 30 Μάρτη
  • Κινητοποιήσεις γίνονται ήδη σε πολλές πόλεις

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι των τμημάτων που δημιουργήθηκαν από τις «πανεπιστημιοποιήσεις», μέσα από τους Συλλόγους τους, κινητοποιούνται απαιτώντας το αυτονόητο: Να αναγνωριστούν τα πτυχία τους, να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Αυτή την περίοδο κινητοποιήσεις γίνονται σε πολλά Τμήματα Γεωπονικής της χώρας, που προέρχονται από πρώην ΤΕΙ και τα πτυχία τους παραμένουν στον «αέρα», ενώ οι απόφοιτοι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΓΕΩΤΕΕ.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους Συλλόγους σε πανελλαδική μέρα δράσης την Πέμπτη 30 Μάρτη, δηλώνοντας: «Τέρμα πια στην κοροϊδία - Θέλουμε πτυχία με αξία!».

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της: «Εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια φτιάχνονται επιτροπές που "εξετάζουν" το θέμα και μετά "χάνονται"... Συνεχώς ακούμε για αξιολογήσεις και πιστοποιήσεις των τμημάτων, οι οποίες και γίνονται και βγάζουν θετικά αποτελέσματα, αλλά τελικά δεν "καλύπτουν" το θέμα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχίων μας.. αλήθεια τι ακριβώς αξιολογούν και πιστοποιούν;

Το ένα υπουργείο ρίχνει το μπαλάκι στο άλλο και όλοι μαζί στις επαγγελματικές ενώσεις. (...)

Δεν ανεχόμαστε τον "παραλογισμό" της πολιτικής τους!

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Δεν αναγνωρίζουν τα πτυχία των σχολών μας αυτοί που τα έφτιαξαν! Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το πρόβλημα ως κυβέρνηση 1,5 χρόνο μετά τις πανεπιστημιοποιήσεις, η δε ΝΔ πάνω από 3 χρόνια! Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, αφού όλοι μαζί υλοποίησαν την πολιτική της ΕΕ, προώθησαν τη διάσπαση του πτυχίου - επαγγέλματος, τη διάσπαση της συνοχής των προγραμμάτων σπουδών.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πτυχία που δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα, όταν σκοπός των σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου είναι να μας προετοιμάζουν για να εργαστούμε ως απόφοιτοι σε τομείς που απαιτούν επιστημονική ειδίκευση;

Ενας τρόπος υπάρχει για να τα καταφέρουμε: Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους!

Απαιτούμε, με ευθύνη της κυβέρνησης, να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών μας και επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχίων μας.

Διεκδικούμε:

  • Να αναγνωριστούν τα πτυχία μας ως ΠΕ (σπουδές Πανεπιστημιακού Επιπέδου), κατοχυρώνοντας έτσι ότι έχουμε επαγγελματική πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνώριση.
  • Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Να συγκροτηθούν αναβαθμισμένα σύγχρονα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές Πανεπιστημιακού Επιπέδου. Αυτό σημαίνει αντιστοίχιση μαθημάτων, συγγραμμάτων και προγραμμάτων σπουδών με εκείνα των τμημάτων που έχουν το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ιδρύματα, με βάση τις αυξημένες ανάγκες που έχουν.
  • Να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη μόνιμου και σταθερού εκπαιδευτικού προσωπικού, να γίνει μονιμοποίηση των εκτάκτων και προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων εργασίας για εκπαιδευτικό, διοικητικό προσωπικό με βάση τις αυξημένες ανάγκες των ιδρυμάτων.
  • Να αξιοποιηθούν για την εκπαιδευτική διαδικασία και να αναβαθμιστούν όλοι οι χώροι που ανήκουν στα συγκεκριμένα ιδρύματα. Να διαμορφωθούν νέες αίθουσες για μαθήματα και εργαστήρια, με ενίσχυση και αναβάθμιση του εξοπλισμού των εργαστηρίων ανάλογα με το αντικείμενο».
Αγωνιστικός αναβρασμός σε Τμήματα σε όλη τη χώρα

Στη Σίνδο, οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ προχώρησαν σε κατάληψη, διεκδικώντας την ουσιαστική κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Οι φοιτητές, έχοντας στο πλευρό τους και διδάσκοντες, ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματά τους, καθώς όπως καταγγέλλουν, υπάρχουν ήδη από το 2021 φοιτητές που ενώ έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους με το νέο πρόγραμμα σπουδών, δεν έχουν ακόμα άδεια ασκήσεως γεωπόνου.

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει επίσης οι φοιτητές των τμημάτων Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας και Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής στη Λάρισα, διεκδικώντας να αναγνωριστούν τα πτυχία τους ως ΠΕ (σπουδές Πανεπιστημιακού Επιπέδου), να κατοχυρωθούν άμεσα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Συγκεκριμένα, μετά από Γενικές Συνελεύσεις προχώρησαν στην κατάληψη των σχολών, ενώ σήμερα στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για να εκφράσει την συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα τους. Συγκεκριμένα ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντρέας Φώσκολος, συνομίλησε με τους φοιτητές αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, για τη διαμόρφωση πτυχίων που δεν θα προσφέρουν ολοκληρωμένη μόρφωση και δεν θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Δυναμική κινητοποίηση έκαναν και οι φοιτητές του Γεωπονικού Τμήματος του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο Κρήτης, διεκδικώντας κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους προχώρησαν σε διήμερη κατάληψη της σχολής και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, όπου παρέδωσαν επιστολή με τα αιτήματά τους κι έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Αντίστοιχα σε καταλήψεις και παρεμβάσεις σε δήμους προχώρησαν οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών που λειτουργεί σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Στήριξη στις κινητοποιήσεις τους εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.

ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αποκλεισμένοι από το σχολείο 10 μαθητές με κινητικά προβλήματα λόγω απουσίας οδηγών και συνοδών

Αποκλεισμένοι στο σπίτι τους, μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία, βρίσκονται 10 μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών, στην Ηλιούπολη, λόγω προβλήματος που έχει προκύψει στη μεταφορά τους.

Να σημειωθεί ότι το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών είναι ένα από τα 26 ειδικά σχολεία πανελλαδικά που έχουν δικά τους αυτοκίνητα για τη μεταφορά των μαθητών, δεν έχουν όμως μόνιμο προσωπικό και συνοδούς. Ετσι, κάθε χρόνο προκηρύσσονται 72 θέσεις γι' αυτό το απαραίτητο προσωπικό, που προσλαμβάνεται με 6μηνες συμβάσεις, ενώ μέχρι να προσληφθούν συχνά χρησιμοποιείται προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, αντί να υπάρχουν μόνιμοι οδηγοί και συνοδοί που να αναπτύσσουν και τις αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μαθητές.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Αθηνών, συχνά μαθητές μένουν χωρίς μεταφορά λόγω νόμιμων αδειών των συμβασιούχων εργαζομένων, ωστόσο τώρα το πρόβλημα έχει οξυνθεί καθώς παραιτήθηκε οδηγός λεωφορείου του σχολείου, ενώ ο δεύτερος οδηγός απουσιάζει με αναρρωτική άδεια λόγω θεμάτων που απασχολούν σοβαρά την υγεία του με άγνωστη την επιστροφή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, «δεν προβλέπονται εναλλακτικές ενέργειες αντικατάστασης των υπαλλήλων. Οι μαθητές/μαθήτριες και παιδιά μας αποκόπτονται από την εύρυθμη παρακολούθηση των σχολικών τους υποχρεώσεων. Αναγκάζονται είτε να παραμείνουν στο σπίτι τους είτε (...) οι οικογένειες επωμίζονται αναίτια και άδικα την υποχρέωση της μεταφοράς (...) Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις (...) μένουν στο σπίτι κοινωνικά αποκλεισμένοι, στερούνται (...) όλοι του πλαισίου παρέμβασης - πέραν των εκπαιδευτικών - των ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, φυσικοθεραπευτών, αναγκαίες θεραπείες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, αλλά και τη συναισθηματική και κοινωνική προσαρμογή τους». Προσθέτουν ακόμα ότι τα παραπάνω συμβαίνουν δύο μήνες πριν από τις εξετάσεις των μαθητών, που έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον συναισθηματικό φόρτο.

Οι γονείς απαιτούν να δοθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα, ενώ τον αγώνα τους στηρίζουν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η ΣΕΑΑΝ, που απαιτούν «εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας η παρακολούθηση των μαθημάτων από όλους τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Ηλιούπολης. Είναι υποχρέωσή τους και να κόψουν τον λαιμό τους και να δώσουν την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της στήριξης της επιχειρηματικής δράσης μέσα και έξω από τον δημόσιο τομέα και στον χώρο της Ειδικής Αγωγής. Πολιτική που έχει πρώτα απ' όλα αρνητικές επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους γιατί το σκαλάκι του σχολικού για ένα παιδί με αναπηρία είναι η πόρτα του σχολείου. Είναι αυτό που έλεγε μια 15χρονη με κινητική αναπηρία "δεν δέχομαι να με κατεβάζει ο οποιοσδήποτε από το σχολικό, θέλω αυτός που με κατεβάζει να τον νιώθω σαν αδελφό μου"».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Με συλλογικό αγώνα κατακτήθηκε η σίτιση 420 φοιτητών

Αμεσα θα αρχίσουν να σιτίζονται άλλοι 420 φοιτητές δωρεάν, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης και του οργανωμένου αγώνα των φοιτητών.

Από την πρώτη στιγμή που πετάχτηκαν έξω από τη δωρεάν σίτιση 470 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» οργάνωσε την πάλη στους φοιτητικούς συλλόγους, με κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία, συναντήσεις με τους προέδρους των Τμημάτων, παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και σε δήμους, απαιτώντας την ένταξή τους.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «τελικά καταφέραμε να κερδίσουμε τη δωρεάν σίτιση των 420 φοιτητών, με τον συλλογικό αγώνα, κόντρα στη λογική των διαπραγματεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες, που πρότειναν όλες οι άλλες δυνάμεις, κόντρα στην πολιτική υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων που ακολουθούν πιστά οι διοικήσεις των σχολών και η Πρυτανεία.

Τώρα είναι η στιγμή να δυναμώσουν η συζήτηση και η διεκδίκηση στα έτη, μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που βάζουν στο ζύγι κόστους - οφέλους τις ανάγκες των φοιτητών, ακόμα και την ίδια μας τη ζωή, όπως φάνηκε από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Η νίκη αυτή είναι μόνο η αρχή!

Συνεχίζουμε δυναμικά για να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές δωρεάν!».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Πιο μαζικά και πιο δυναμικά για συνολικότερες κατακτήσεις»

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» για μια σειρά από κατακτήσεις του Συλλόγου

«Οι αγώνες μας έχουν αποτελέσματα! Γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε πιο μαζικά και πιο δυναμικά για να έχουμε συνολικότερες κατακτήσεις», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, οι οποίοι αναφέρονται σε μια σειρά κατακτήσεων του Συλλόγου:

«Κερδίσαμε την εφαρμογή της διπλής εξεταστικής σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιά για πρώτη φορά, την ίδια ώρα που έγινε προσπάθεια να "κοπεί" από το Τμήμα των Ψηφιακών Συστημάτων, που ήταν και το μόνο τμήμα που εφαρμοζόταν η διπλή εξεταστική. Κερδίσαμε το να σιτίζονται 800 παραπάνω φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου δωρεάν! Κερδίσαμε το να πάρει το Πανεπιστήμιο Πειραιά κονδύλι από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (φορέας που έχει την ευθύνη για τις εστίες) έτσι ώστε να στεγαστούν 40 φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Πειραιά σε ξενοδοχείο. Κερδίσαμε την εφαρμογή του νόμου που ορίζει τη δυνατότητα εξέτασης από τριμελή επιτροπή για όσους έχουν κοπεί πάνω από 3 φορές σε κάποιο μάθημα με αίτηση στη γραμματεία».

«Παλεύουμε ώστε κάθε φοιτητής και φοιτήτρια να μπορεί να σπουδάζει απρόσκοπτα. Το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για την εύρεση εργασίας με δικαιώματα. Δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία μας! Συνεχίζουμε τον αγώνα για ανέγερση εστίας, παλεύουμε για να μην αφήσει κανένας φοιτητής τις σπουδές και τα όνειρά του, λόγω οικονομικών προβλημάτων, λόγω της πολιτικής που μας θεωρεί κόστος εμάς, τις ανάγκες και τις ζωές μας!», επισημαίνουν.

ΕΠΑΛ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Μαθητές και γονείς διεκδικούν κανονικό σχολικό κτίριο

Δυναμική κινητοποίηση για τις τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες εκπαίδευσης και λειτουργίας του ΕΠΑΛ Κισσάμου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα μαθητές και γονείς, προχωρώντας σε κατάληψη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο του σχολείου.

Οπως καταγγέλλουν οι 170 μαθητές, εδώ και 3 χρόνια κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες, στοιβαγμένες σε μια αυλή, με τον μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ να είναι σκεπασμένος με σεντόνια δίπλα σε μπάζα και χαλίκια.

Το σχολείο έμεινε «άστεγο» όταν το παλιό κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο μετά τον σεισμό του 2019 και από το 2020 μεταφέρθηκε σε καμπ με λυόμενα, με το διώροφο μεταλλικό κτίριο που θα φιλοξενούσε «προσωρινά» τα εργαστήρια να μην έχει ολοκληρωθεί και τα παιδιά να κάνουν μάθημα μέσα στο εργοτάξιο, χωρίς αυλή, χωρίς γήπεδα, αλλά και χωρίς εργαστήρια, με αποτέλεσμα να παίρνουν πτυχία μηχανολόγοι και γεωπόνοι μόνο με... Ιστορία και Μαθηματικά.

«Η κατάσταση είναι γελοία. Τα εργαστήριά μας είναι έξω με μουσαμάδες. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Εχουμε αγανακτήσει», σημείωσε ο πρόεδρος του 15μελούς, Νίκος Πετράκης, ενώ η αντιπρόεδρος, Παναγιώτα Παναγοπούλου, τόνισε ότι «όταν έχει κακό καιρό τα παιδιά κάθονται μέσα στο τμήμα τους». «Εδώ ήρθαμε για να μάθουμε μια τέχνη, να κάνουμε εργαστήρια», πρόσθεσε ο Σπύρος Σταθάκης, μαθητής της Α' τάξης. Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κισσάμου και η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης.

Στο μεταξύ, το μεταλλικό κτίριο έχει μείνει ημιτελές, χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση ως προς την αιτία: Ο δήμος Κισσάμου «πετάει το μπαλάκι» στην Περιφέρεια με το επιχείρημα πως αυτή έχει την ευθύνη του έργου, ενώ η Περιφέρεια παραπέμπει... στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Από τη μεριά του, ο ανάδοχος φέρεται να «τα ρίχνει» στη μελέτη που του δόθηκε, υποστηρίζοντας ότι ήταν λάθος οι διαστάσεις του κτιρίου! Την ίδια ώρα, για το νέο κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ενώ ο δήμος Κισσάμου είναι στα δικαστήρια με τον εργολάβο που κατεδάφισε το παλιό, για την απώλεια μεγάλης αξίας εξοπλισμού.

«Τέσσερα χρόνια τώρα, παρά τις υποσχέσεις και τα χρονοδιαγράμματα, το σχολείο είναι σε αυτήν την κατάσταση. Μιλάμε για ένα έγκλημα», σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλέκος Μαρινάκης.

Τον αγώνα των μαθητών και των γονέων τους στο ΕΠΑΛ Κισσάμου, που διεκδικούν ασφαλές σχολείο με κατάλληλες υποδομές για τα εργαστήριά τους, χαιρετίζει η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ, σημειώνοντας: «Είναι απαράδεκτο εν έτει 2023 που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, να υπάρχουν σχολεία σε αυτήν την κατάσταση. Είναι απαράδεκτο την ώρα που χτίζονται με fast track διαδικασίες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στον νομό, οι μαθητές να περιμένουν εδώ και 4 χρόνια να χτιστεί το σχολείο τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ