Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023 - αριθ. φύλλου: 14212

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζονται οι αναταράξεις από τα «κανόνια» σε τράπεζες

Προσπάθειες εφησυχασμού με τη συγχώνευση Credit Suisse - UBS, μετά την κατάρρευση της πρώτης


ΣΕΛ.  5
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες για να κρυφτεί η εγκληματική πολιτική της «απελευθέρωσης»

«Σταθμάρχες» επιχειρηματικών συμφερόντων οι κυβερνήσεις τους | ΚΚΕ: Πρόκληση να βαφτίζει ο πρωθυπουργός «θυσία» το έγκλημα για τα κέρδη


ΣΕΛ.  6   -   8

Κάτω τα χέρια από το νερό! Κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα

Σωματεία και φορείς διαδήλωσαν χτες στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο - έγκλημα που παραδίδει τη διαχείριση του νερού σε ιδιώτες, σε συνέχεια προηγούμενων αντιλαϊκών νόμων για τη «ρύθμιση της υδατικής πολιτικής» | Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες εργαζομένων

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Βουλή: Ο λαός μας θα πει το νερό νεράκι! Οχι μόνο θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής αλλά η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους», γιατί αυτό επιβάλλει η κερδοφορία του κεφαλαίου | Καταπέλτης για το νομοσχέδιο και για την πολιτική ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  14   -   18

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Παθογένειες»...

Τις «διαχρονικές παθογένειες» του κρατικού μηχανισμού επικαλείται η ΝΔ για το έγκλημα στα Τέμπη και παρουσιάζει με θράσος τον θάνατο 57 ανθρώπων ως «θυσία» και αφορμή για να επιταχύνει τη «μεταρρύθμιση» του κράτους! Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγορεί ότι απέτυχε το «επιτελικό» της κράτος και υπόσχεται να φτιάξει ένα «πιο δίκαιο» αν κυβερνήσει...

Το «κράτος που αλλάζει» το ζει ο λαός σε όλες τις εκδοχές και με όλες τις κυβερνήσεις. Είτε «εκσυγχρονισμένο», είτε «δίκαιο», είτε «ψηφιακό», είτε «επιτελικό», αυτό που ...μεταρρυθμίζεται κάθε φορά είναι η αποτελεσματικότητά του για τις ανάγκες του κεφαλαίου που μεταβάλλονται, σε βάρος των δικών του αναγκών.

Αυτό το κράτος είναι ο ένοχος και για τα ...άλλα «Τέμπη», με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος ο λαός: Τους απαράδεκτους μισθούς, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, τους φραγμούς στη μόρφωση, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την ανταποδοτικότητα στις συγκοινωνίες, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Αυτό το κράτος ευθύνεται για τις μεγάλες ελλείψεις στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων, που αποδεικνύονται μοιραίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ. Και δεν οφείλονται βέβαια σε κάποιες «παθογένειες», αλλά σ' αυτό που κινεί πραγματικά τα νήματα της «απελευθέρωσης»: Τη διαμόρφωση όρων για πιο κερδοφόρες επενδύσεις, για ανεμπόδιστη και πιο γρήγορη διακίνηση των εμπορευμάτων στην ενιαία αγορά.

Στον βωμό της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας θυσιάζονται η ασφάλεια και συνολικά οι ανάγκες του λαού, προκειμένου να μειώνονται τα κόστη για το κράτος και να αυξάνονται τα κέρδη για τους ομίλους.

Γι' αυτό και στις Μεταφορές ...«βραδυπορούν» τα αναγκαία συστήματα ασφαλείας: Επειδή το κόστος είναι μεγαλύτερο από τα άμεσα οφέλη που κυνηγούν οι ιδιοκτήτες των δικτύων και οι εταιρείες - χρήστες του σιδηροδρόμου, κρατικές και ιδιωτικές. Γι' αυτό στις ράγες του κέρδους είναι μόνιμα εκτροχιασμένη η ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων...

Κι ενώ η σύγχρονη τεχνολογία θα μπορούσε να περιορίσει στο ελάχιστο τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα σε ένα δυστύχημα, αυτή εφαρμόζεται μόλις στο 13% του σιδηροδρομικού δικτύου της ΕΕ! Δεν αποτελούν δηλαδή «ιδιαιτερότητα» ή «παθογένεια» του ελληνικού κράτους οι ελλείψεις στην ασφάλεια, αλλά τον κανόνα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Για τα κέρδη του κεφαλαίου, το κράτος σαρώνει με ...αποτελεσματικότητα εργασιακά και άλλα δικαιώματα, εντατικοποιεί στο έπακρο την εργασία, μετράει με όρους κόστους - οφέλους την υγεία και την ασφάλεια, ιδιωτικοποιεί υποδομές που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός, ή τις επανακρατικοποιεί όταν γίνουν «βαρίδι» για τους ιδιώτες.

Το ίδιο ισχύει σε όλους τους τομείς. Οπως στην πολυδιαφημισμένη «απελευθέρωση» της Ενέργειας: Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ παίρνουν «άριστα» στο «άνοιγμα» της αγοράς, στη διασυνδεσιμότητα των δικτύων, στις «πράσινες» τεχνολογίες, την ώρα που η απολιγνιτοποίηση φέρνει χιλιάδες απολύσεις, το δίκτυο της ΔΕΗ κλωσάει ...χρυσά αυγά για τα άλλα μονοπώλια του «ανταγωνισμού», η τιμή του ρεύματος είναι στα ύψη, όπως και η ενεργειακή φτώχεια.

Σ' αυτό το αντιλαϊκό κράτος φύονται και φαινόμενα διαπλοκής, ρεμούλας, παρασιτισμού και εξαγοράς, τα οποία απομονώνονται σκόπιμα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην αντιπαράθεση για τα Τέμπη, για να θολώνουν οι πραγματικές πολιτικές ευθύνες και η συνενοχή τους στο έγκλημα.

Απέναντι σ' αυτό το κράτος, «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»! Με τον οργανωμένο αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής. Μετατρέποντας σε δύναμη ανατροπής την οργή για το έγκλημα στα Τέμπη, ενάντια στο σάπιο κράτος που συνθλίβει δικαιώματα και ανάγκες, ακόμα και την ίδια του τη ζωή!


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με το ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Ερευνα

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ χτες το απόγευμα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών | Παρεμβάσεις από ακαδημαϊκούς, υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  10

ΓΑΛΛΙΑ
Απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στον νόμο για το Ασφαλιστικό

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον αγώνα των Γάλλων εργαζομένων και συμμετέχει με αντιπροσωπεία στις νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη


ΣΕΛ.  27


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συνέχεια στον αγώνα για την προστασία του λαού και της νεολαίας

Αύριο στις 7 μ.μ. στο Σπόρτιγκ η μεγάλη σύσκεψη


ΣΕΛ.  7
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αναθερμαίνεται το παζάρι σε «πλατφόρμα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Συνάντηση στις Βρυξέλλες είχαν χτες Δένδιας και Τσαβούσογλου


ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ