Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων

Η κυβέρνηση του Προέδρου Χάντι στην Υεμένη, που έχει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, και ανώτερα στελέχη των αντικυβερνητικών ενόπλων Χούθι που φέρεται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν και που ελέγχουν κυρίως το βόρειο τμήμα της χώρας, κατέληξαν σε συμφωνία στη Βέρνη της Ελβετίας για την ανταλλαγή άνω των 880 κρατουμένων. Παράλληλα ο ΟΗΕ κάλεσε τις δύο πλευρές, που βρίσκονται σε πόλεμο από το 2014, να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία.

Η συμφωνία κατέστη εφικτή στο φόντο της συμφωνίας εξομάλυνσης σχέσεων και ανταλλαγής πρεσβευτών που υπέγραψαν στις 10 Μάρτη στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν με τη μεσολάβηση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκπρόσωποι των δύο εμπόλεμων πλευρών συμφώνησαν πάντως να συναντηθούν εκ νέου στα μέσα Μάη για να συζητήσουν μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων.

Στις ΗΠΑ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρέτισε την εξέλιξη ως «ένα σημαντικό βήμα». Η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της Υεμένης και των ανταρτών Χούθι, που ξεκίνησε στις 11 Μάρτη στη Βέρνη, είναι η έβδομη που πραγματοποιείται με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας για τις ανταλλαγές κρατουμένων, που υπογράφηκε στα τέλη του 2018 στη Στοκχόλμη.

Μέχρι στιγμής, βάσει της συμφωνίας αυτής, έχουν αφεθεί ελεύθεροι περισσότεροι από 1.050 κρατούμενοι.

Οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα στις αρχές του 2015. Τον Μάρτη του ίδιου έτους επενέβη στη χώρα ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία για να στηρίξει την κυβέρνηση της Υεμένης. Εκτοτε από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ η χώρα έχει βυθιστεί σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ