Σάββατο 16 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Συμφωνίες με στόχο Ενέργεια, Μεταφορές, Εμπόριο

Οι 17 συμφωνίες που υπέγραψαν Σαουδάραβες και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στο Κάιρο είναι αρκετά αποκαλυπτικές για τις επιδιώξεις και τις ανάγκες των αστικών τάξεων αμφοτέρων των χωρών. Εκτιμάται πως κυμαίνονται σε αξία μεταξύ 22 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία περίοδο κατά την οποία η αιγυπτιακή οικονομία προσπαθεί να βγει από την τροχιά της ύφεσης, να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα που ανέρχονται στο 11,4% του ΑΕΠ (πάνω από 36 δισεκ. δολάρια), ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το 4,5%.

Οι σαουδαραβικές επενδύσεις και οικονομικές «βοήθειες» προς την Αίγυπτο είναι, επιπλέον, σημαντικά ανώτερες από εκείνες των ΗΠΑ, που ετησίως στηρίζουν τον αιγυπτιακό στρατό και τους αστούς στο Κάιρο με περίπου 1,5 δισ. δολάρια, τα οποία συνοδεύονται συνήθως από πλειάδα προσχηματικών και μη απαιτήσεων (π.χ. «ανθρώπινα δικαιώματα», ελευθερίες κ.λπ.).

Εχει ως εκ τούτου σημασία να αναφέρουμε σε ποιους τομείς αναφέρονται οι επενδύσεις αυτές και τι περιλαμβάνουν, ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση Σίσι κάνει όσες υποχωρήσεις μπορεί μπροστά στα ντόπια και ξένα μονοπώλια, προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Γενάρη έως σήμερα έχει πετύχει την έγκριση 156 νομοσχεδίων στη Βουλή που αφορούν τις ξένες επενδύσεις, εκ των οποίων ένα τελευταίο προβλέπει τη δωρεάν παραχώρηση χερσαίων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων...

Σύμφωνα με πληροφορίες αιγυπτιακών και διεθνών ΜΜΕ, οι φιλόδοξες συμφωνίες Σαουδαράβων και Αιγυπτίων συμπεριλαμβάνουν:

  • Επενδυτικό Ταμείο Αιγύπτου - Σαουδικής Αραβίας ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει τις δύο χώρες και θα περνά πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και η οποία σχεδιάζεται να φτιαχτεί μεταξύ Σαρμ ελ Σέικχ (Αιγύπτου) και την σαουδαραβική επαρχία Ταμπούκ. Η γέφυρα ανακοινώθηκε από τον Σαουδάραβα βασιλιά ως «ιστορικό βήμα που θα συνδέσει τις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας και θα αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο ηπείρων σε επίπεδα άνευ προηγουμένου».
  • Συμφωνία ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μηνιαία παράδοση 700.000 τόνων σαουδαραβικού πετρελαίου, μαζούτ, βενζίνης και φυσικού αερίου για την κάλυψη των αιγυπτιακών ενεργειακών αναγκών επί πέντε χρόνια, μεταξύ της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας ΑRΑΜCO και της αιγυπτιακής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας EGPC.
  • Μεγαλόπνοα σχέδια για αύξηση της αγροτικής παραγωγής στην έρημο, ανέγερση εργοστασίων και μεγάλου σταθμού παραγωγής Ενέργειας στο Δυτικό Κάιρο 650 Megawatt.
  • Δημιουργία ζώνης «ελεύθερου εμπορίου» και επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά, ακριβώς στις περιοχές όπου σήμερα δρουν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (που μοιράζονται, ως γνωστόν, κοινή «ιδεολογία» με τους Σαουδάραβες), ανέγερση του πρώτου πανεπιστημίου στην περιοχή με την ονομασία «Πανεπιστήμιο Βασιλιά Σαλμάν» στην πόλη Τουρ, εκσυγχρονισμό και επέκταση του περιφερειακού μεγάλου κρατικού νοσοκομείου, Κασρ αλ Αϊνι.
  • Διμερή μνημόνια κατανόησης για μελλοντικές επενδυτικές συμφωνίες στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της Ενέργειας.

Ασφαλώς δεν είναι μόνον οι Σαουδάραβες που έρχονται στην Αίγυπτο, προσδοκώντας κέρδη από μελλοντικές μπίζνες. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για παράδειγμα, έρχεται αύριο (Κυριακή) στο Κάιρο επιδιώκοντας νέες προσοδοφόρες μπίζνες αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα γαλλικά αμυντικά και ενεργειακά μονοπώλια, ενώ δύο βδομάδες αργότερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αναμένεται (πλην απροόπτου) και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Το «ξαφνικό» ενδιαφέρον όλων αυτών για την Αίγυπτο ασφαλώς και δεν περιορίζεται μόνον στα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλίων, αλλά και σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, όπως τα επόμενα σχέδια επέμβασης στη Λιβύη (που προωθούνται από ΗΠΑ, ΕΕ και δη Ιταλία και Γαλλία) και τα οποία δύσκολα μπορούν να προχωρήσουν δίχως τη συναίνεση, συμμετοχή ή έστω σιωπηλή αποδοχή των Αιγυπτίων. Μεταξύ αυτών των σχεδιασμών είναι οι διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις που ασκούνται στη Συρία για αναδιανομή της τράπουλας σε διάφορα επίπεδα και το παλαιστινιακό ζήτημα που αναμένεται να επανέλθει, τους επόμενους λίγους μήνες, στο διεθνές προσκήνιο μετά από πολύ καιρό ενόψει γαλλικής διπλωματικής πρωτοβουλίας που προωθεί το Παρίσι σε συμφωνία με εταίρους εντός ΕΕ και ΗΠΑ....


Δ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ