Σάββατο 16 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εμπλοκή ΗΠΑ στο Αιγαίο...

Μια σειρά ρεπορτάζ αποκαλύπτουν νέα σχέδια των ΗΠΑ για βαθύτερη εμπλοκή και ανάπτυξη δυνάμεών τους στο Αιγαίο, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Και πριν από μερικές βδομάδες, άλλωστε, υπήρχε απευθείας συνεννόηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας με το διοικητή του 6ου Αμερικανικού Στόλου, για αποστολή εδώ τουλάχιστον ενός αμερικανικού πλοίου. Ολα κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που καλωσόρισε ήδη μια ΝΑΤΟική αρμάδα στο αρχιπέλαγος, τη SNMG2, για την οποία μέχρι σήμερα οι ίδιοι οι αστοί παραδέχονται ανοιχτά ότι δεν έχει συνεισφέρει τίποτε το ουσιαστικό στον έλεγχο - όπως λένε - των τέτοιων ροών.

Μόνο έχει αναπτυχθεί και αναπτύσσεται και παραπέρα στον άξονα από Μαύρη Θάλασσα έως Αιγαίο, κουμπώνοντας και με άλλες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά της Συρίας (π.χ. την «Active Endeavour»), ελέγχοντας όλον τον διάπλου ρωσικών πολεμικών πλοίων στο πλαίσιο των αδυσώπητων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τους με τη Μόσχα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Μια δίνη όπου επιχειρεί να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη θέση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να διεκδικήσουν κατόπιν μεγαλύτερα κομμάτια στη μοιρασιά της λείας του κεφαλαίου, με θύματα πάντα τους λαούς, το δικό μας και τους υπόλοιπους της ευρύτερης περιοχής.

Παραπέρα, η συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με εναέρια και πλωτά μέσα, όπως αναφέρεται στα πιο πρόσφατα ρεπορτάζ, ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, όπως εκδηλώνεται ήδη εδώ και πέντε μέρες, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και νησίδες οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Οι ΗΠΑ καμώνονται ότι θα 'ρθουν να ...πείσουν την Αγκυρα να ...δεχτεί περιπολίες του ΝΑΤΟ στα Δωδεκάνησα, τα οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένα, η δε λυκοσυμμαχία, αποδεχόμενη τις τουρκικές θέσεις, δεν έχει ξανοιχτεί νοτιότερα από την Ικαρία. Χώρια το γεγονός ότι αποφεύγει συστηματικά να ελλιμενιστεί και να ανεφοδιαστεί σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επ' ουδενί προστατεύονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Μόνο παγιώνεται εκεί η αμφισβήτησή τους από πλευράς Αγκυρας, λαμβάνοντας η τέτοια αμφισβήτηση και διεθνικό, τρόπον τινά, χαρακτήρα, στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής διακρατικής συμμαχίας του κεφαλαίου.

Οι Αμερικανοί έρχονται παγιώνοντας το δικαίωμά τους στην επιδιαιτησία, ένα βρωμερό ενδοαστικό παζάρι, πάνω στο ποιος καλύπτει τι στο Αιγαίο, ένα δούναι και λαβείν όπου μετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, συνολικά η εγχώρια αστική τάξη, οπωσδήποτε με τις επιμέρους αντιθέσεις των διαφόρων τμημάτων της, επιδιώκοντας κέρδη που κερδίζονται πάντα με το αίμα των λαών. Αυτό δηλαδή με το οποίο πρέπει να πληρώσουν οι λαοί και πάλι για το κεφάλαιο, καθώς και τα τέτοια κομπρεμί, παζάρια και ανταγωνισμοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά άλλη μια όψη της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα, όπως αυτά αγγίζουν στη συγκεκριμένη περίπτωση και τη σφαίρα της κυριαρχίας, κάνοντας για άλλη μια φορά σαφή την υποχρέωση του λαού, το μόνο δρόμο που έχει, να εντείνει, να οργανώσει, να συνεχίσει την πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, ενάντια στις συμμαχίες του, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org