Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Με αγωνιστική κινητοποίηση «υποδέχτηκαν» τον υπουργό Υγείας

Με πανό και συνθήματα η χτεσινή συγκέντρωση στην είσοδο του ΠαΓΝΗ
Με πανό και συνθήματα η χτεσινή συγκέντρωση στην είσοδο του ΠαΓΝΗ
Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν χτες στον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), μαζί με σωματεία και φορείς της πόλης.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ προχώρησε σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, στην οποία συμμετείχαν μια σειρά από σωματεία και φορείς. Μεταξύ αυτών, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ από την περιοχή. Επίσης, στην κινητοποίηση πήρε μέρος το Σωματείο ενάντια στο στίγμα και στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές «Υπέρβαση».

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της Υγείας, που ευθύνεται για τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, καθώς και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού υγειονομικών και ασθενών με «φιέστες» και προσχηματικούς «διαλόγους», όπως αυτός που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να στήσει χτες στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία». Με συνθήματα, όπως το παραπάνω, οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι έκαψαν τις επιστολές της ντροπής, με τις οποίες το υπουργείο Εργασίας τούς «ενημέρωσε» για τις νέες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.

Τον προσχηματικό χαρακτήρα του «διαλόγου» με τους εργαζόμενους και την ενόχληση της κυβέρνησης από την κινητοποίηση των σωματείων επιβεβαίωσε και η δήλωση του υπουργού που ακολούθησε. Την ίδια στιγμή που ο Α. Ξανθός έσπευσε να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση δεν έχει «αλλεργία απέναντι στην κοινωνική διαμαρτυρία», αλλά αναζητά «διαύλους συνεννόησης και επικοινωνίας» με τους εργαζόμενους, έκανε λόγο για την «ανάγκη κάποιων να δημιουργήσουν εικόνες αποδοκιμασίας»...

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας έχουν αλλεργία στη διαμαρτυρία ενάντια στα προβλήματα των νοσοκομείων και κυρίως ενάντια στην αιτία που τα δημιουργεί και τα οξύνει», σημείωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.«Ο προσχηματικός διάλογος που προσπάθησαν να στήσουν, η επίκληση της απόκτησης ειδικότητας στο ΠαΓΝΗ, την οποία θυμήθηκε ο υπουργός, δεν αναιρούν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων και της πολιτικής που εφαρμόζει. Δεν αναιρούν ούτε τη δική του συμβολή στην πολιτική που σήμερα κόβει τις συντάξεις, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε "πολυεργαλεία". Οι μαχόμενοι υγειονομικοί, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία, δώσαμε μια απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε ότι ενοχλεί τον υπουργό».

Κατά τ' άλλα, στις συναντήσεις που είχε στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υπουργός εξέθεσε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία «αποκεντρωμένων» δομών, στους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για αποσπασματικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου, σημείωσε πως θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και αντίστοιχων προγραμμάτων. Η «συνταγή» αυτή είναι γνωστή στους εργαζόμενους στο ΠαΓΝΗ, αφού με ανάλογο τρόπο λειτουργεί η Παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα είναι η κλινική να έχει μόλις δύο μόνιμους εργαζόμενους. Οι υπόλοιποι δέκα είναι συμβασιούχοι με «μπλοκάκι», ενώ η λειτουργία της βρίσκεται «στον αέρα» κάθε φορά που οι συμβάσεις φτάνουν στη λήξη τους.

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες

Τις επόμενες μέρες οι πρωτοβουλίες με επίκεντρο τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας συνεχίζονται με μια σειρά παρεμβάσεων.

Κινητοποίηση διοργανώνουν τη Δευτέρα 7/11 στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., έξω από την κεντρική πύλη του ΑΧΕΠΑ, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Θεαγένειου» και «Ιπποκράτειου», το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω και Χαϊδαρίου και μαζικοί φορείς από την Αγία Βαρβάρα, τη Δευτέρα 7/11, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιήσουν πορεία και συγκέντρωση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην «Λοιμωδών») στην Αγ. Βαρβάρα. Ταυτόχρονα, η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω καλεί σωματεία και φορείς από όλη τη Δυτική Αθήνα σε σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης στο μέτωπο της Υγείας την Παρασκευή 11/11, στις 7 μ.μ., στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Αδριανουπόλεως 5, Αιγάλεω).

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν την Παρασκευή 18/11 σωματεία και φορείς της Ικαρίας, που συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους για τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας στο νησί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις στις πύλες των νοσοκομείων(26/11/2020)
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας(3/7/2020)
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για μονιμοποίηση των συμβασιούχων(4/6/2020)
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων(31/7/2019)
Η πλασματική «αναστήλωση του ΕΣΥ» και η τραγική πραγματικότητα(31/1/2018)
Θα χρηματοδοτούνται απ' τις επιχειρήσεις(8/3/2005)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org