Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πίσω από τις κοκορομαχίες η αντιλαϊκή στρατηγική σύγκλιση

Η σύγκλιση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στη στρατηγική του κεφαλαίου και σε αυτό το πλαίσιο στις αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά, παρά τις έντονες αψιμαχίες, κατά τη χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Το Ασφαλιστικό δεν λύνεται με περικοπές, ψέματα και προπαγάνδα»...

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, υπεραμύνθηκε το νόμο - λαιμητόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τον οποίο χαρακτήρισε ως... «σταγόνα» σε σύγκριση με τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και τις μειώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, που απλώς «ξεχείλισε το ποτήρι»! Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «το σύστημά μας διατηρεί (...) τα βασικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος, δημόσιου, αναδιανεμητικού, με ποσοστά αναπλήρωσης που είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη» και ότι το ΔΝΤ είναι το μόνο που «θέλει να ξανανοίξει την κουβέντα», όταν οι φορείς του εγχώριου κεφαλαίου βάζουν ανοιχτά τέτοιο θέμα...

Εξίσου αντιλαϊκές ήταν οι προτάσεις που κατέθεσαν και τα άλλα αστικά κόμματα, τα οποία άλλωστε ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση τους αντιλαϊκούς στόχους του μνημονίου και για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ενδεικτικά, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρότεινε νέα κίνητρα στους εργοδότες, στο όνομα του να κάνουν προσλήψεις, τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ υπερασπίστηκε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Γ. Βρούτσης, ενώ από το Ποτάμι ο Κ. Μπαργιώτας υπερασπίστηκε το ανταποδοτικό σύστημα των τριών πυλώνων κ.ο.κ.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

«Είστε όλοι πίσω από το μεγάλο ριφιφί στη ζωή των συνταξιούχων, των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας πως όσο κι αν προσπαθεί ο υπουργός Εργασίας να κάνει το μαύρο άσπρο, τι μπορεί να απαντήσει «στο συνταξιούχο που κατέθεσε για κανονική σύνταξη γήρατος με 5.600 ημέρες ασφάλισης και πήρε σύνταξη στην αρχή 410 ευρώ, μετά με τις διάφορες μειώσεις έγινε 330 ευρώ και τώρα, αυτόν το μήνα, πήρε 262 ευρώ σύνταξη;».

Απευθυνόμενος προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τώρα με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αναβαπτιστούν, σημείωσε: «Πόσους νόμους κάνατε και οι μεν και οι δε; Πόσες μειώσεις κάνατε; Με τις αποφάσεις σας δεν χάθηκαν πάνω από 100 δισ. αποθεματικά;».

Ξεκαθάρισε ότι αυτό που επιδιώκει και η σημερινή κυβέρνηση στη βάση των κατευθύνσεων και της ΕΕ, είναι «να απαλλαγεί ή να μειωθεί στο ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός από τις δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, ώστε να ροκανίζουν ακόμα περισσότερο οι μονοπωλιακοί και επιχειρηματικοί όμιλοι».

«Το Ασφαλιστικό θα μένει ανοιχτό», τόνισε, γιατί η «βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε συνθήκες κυριαρχίας ή δικτατορίας των μονοπωλίων. Οι ανάγκες τους ισοπεδώνουν τα πάντα».

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι «προμηνύονται και νέες μειώσεις με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, την ενεργοποίηση του αυτόματου "κόφτη", τις ρυθμίσεις που απαιτούν ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών».

«Είναι μονόδρομος», τόνισε, «για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα η μαζική καθολική συμμετοχή στους αγώνες, με αιτήματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δημιουργήσουν εξελίξεις προς όφελός τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ