Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «μηχανές» του αντικομμουνισμού στο φουλ

Οι λαοί όλου του κόσμου, το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα προετοιμάζονται για την 100ή επέτειο της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, του μεγαλύτερου κοσμοϊστορικού γεγονότος στον 20ό αιώνα, που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της κοινωνικής εξέλιξης στην ανώτερη βαθμίδα της, το σοσιαλισμό, με προοπτική την αταξική κομμουνιστική κοινωνία.

Μπροστά στην επέτειο αυτή, τα κάθε λογής επιτελεία και χαλκεία του ιμπεριαλισμού δουλεύουν στο φουλ για να ξαναγράψουν την Ιστορία, να τη φέρουν στα μέτρα τους και να χειραγωγήσουν τους λαούς.

Ανάμεσά τους και το «Ομοσπονδιακό Ιδρυμα για τη μελέτη της δικτατορίας του SED (Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας)» με έδρα το Βερολίνο, το οποίο και ενημερώνει ότι με αφορμή την επέτειο αυτή, «θα ασχοληθεί πιο εντατικά με την ιστορία του κομμουνισμού, μιας που διαπιστώνει ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμη που βλέπουν στον κομμουνισμό το δρόμο για μια πιο δίκαιη κοινωνία» και ακόμη ότι «σε μεγάλο βαθμό κυριαρχεί άγνοια» για το σύστημα αυτό. Ετσι, λοιπόν, θα χρησιμοποιήσει τα κονδύλια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που πλουσιοπάροχα του διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός και επιχειρηματικοί όμιλοι, για να «διαφωτίσει το λαό για τον εγκληματικό χαρακτήρα του κομμουνισμού», όπως κάνει από την ίδρυσή του το 1998.

Το Ιδρυμα αυτό θα οργανώσει το επόμενο διάστημα συνέδρια, εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, σεμινάρια. Προτρέπει τους νέους επιστήμονες να «ασχοληθούν πιο επισταμένα με τα αίτια και τις συνέπειες της δικτατορίας» και «γι' αυτό θα χορηγήσει δεκάδες υποτροφίες για επιστημονικές εργασίες, οι οποίες, στα πλαίσια της ελευθερίας της έρευνας» ...πάντα θα πρέπει να έχουν ως αντικείμενο τα αίτια, την ιστορία και τις συνέπειες της «δικτατορίας στη Σοβιετική Ζώνη Κατοχής και στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ)».

Το ότι στα διοικητικά όργανα του ...ευαγούς Ιδρύματος συμμετέχουν και βουλευτές του «Die Linke», του αδερφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξενίζει, μιας και οι οπορτουνιστές δεν χάνουν ευκαιρία να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους σαν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί διαχειριστές του καπιταλισμού και να συμβάλουν και αυτοί στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Για παράδειγμα, στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου κυβερνούν αρμονικά με τους σοσιαλδημοκράτες και τους πράσινους από το 2014, ψήφισαν μαζί και με τους χριστιανοδημοκράτες την καθιέρωση της 17ης Ιούνη, τη μέρα μιας αποτυχημένης απόπειρας ανατροπής της λαϊκής εξουσίας το 1953, σαν τη «Μέρα για τα θύματα του άδικου κράτους στη ΓΛΔ». Θα πρέπει, όμως, να κάνουν ιδιαίτερες προσπάθειες προπαγάνδας και πλυσίματος εγκεφάλου, γιατί η πλειονότητα των εργαζομένων στο κρατίδιο έχει διαφορετική γνώμη, όπως δείχνουν στοιχεία μιας κοινωνιολογικής έρευνας που καταρτίστηκε από Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της πόλης Ιένα. Για παράδειγμα, στο ερώτημα «Ποια είναι η γνώμη σας για τη ΓΛΔ;» το 63% απάντησε θετική, το 17% ουδέτερη και μόλις το 20% αρνητική. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε προηγούμενη έρευνα πριν 10 χρόνια, θετική γνώμη για τη ΓΛΔ είχε το 52% των ερωτηθέντων. Σχετικά με τις κοινωνικές κατακτήσεις στη ΓΛΔ, το 95% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά για το σύστημα Υγείας, το 93% για την κοινωνική συνοχή, το 93% για το εκπαιδευτικό σύστημα και το 91% για την κοινωνική σιγουριά που πρόσφερε το σοσιαλιστικό γερμανικό κράτος.

Σε μια περίοδο που η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική στέλνει σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους στην ανέχεια, στη μισοζωή και μισοπληρωσιά των «μίνι τζομπς» και της ενοικιαζόμενης εργασίας, στην αβεβαιότητα για το αύριο, οι μηχανισμοί του συστήματος, όσο και να πασχίζουν νυχθημερόν χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, δεν μπορούν να σβήσουν από τη μνήμη των εργαζομένων ότι ο σοσιαλισμός, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της οικοδόμησής του, είχε λύσει βασικά ζητήματα. Μέσα σε ένα ιστορικά σύντομο χρονικό διάστημα, είχε εξαλείψει την ανεργία, είχε εξασφαλίσει σε όλους δωρεάν Υγεία και Παιδεία υψηλού επιπέδου, ανεμπόδιστη πρόσβαση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αναψυχή.

Και αυτή την υπεροχή του σοσιαλιστικού συστήματος δεν μπορούν να την θάψουν, όσους τόνους λάσπης κι αν ρίξουν, ούτε οι χοντροκομμένοι, ούτε οι εκλεπτυσμένοι αντικομμουνιστές.

Οι λαοί, όσο μεγάλες και να είναι οι δυσκολίες και τα αναχώματα, θα απαντήσουν στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος με το δυνάμωμα της πάλης τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


Δημήτρης Αμπατιέλος, Βερολίνο



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ