Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΑΑΝ
Καταγγέλλει «σφαγή» σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα

Εξω από το κεντρικό Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) συγκεντρώθηκαν χτες ανάπηροι, χρόνια πάσχοντες και γονείς ΑμΕΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων. Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν παρουσίασαν περιπτώσεις ενδεικτικές για το ρόλο που παίζουν οι Επιτροπές των ΚΕΠΑ, κρατώντας το «τσεκούρι» που πετσοκόβει επιδόματα και συντάξεις.

Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 75.000 βαριά ανάπηροι έχουν στερηθεί τα σχετικά επιδόματα, υπογράμμισε ο Χάρης Χουρδάκης, μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ. Υπενθύμισε ακόμα πως το τρίτο μνημόνιο προβλέπει μείωση της τάξης των 900 εκ. ευρώ, στις δαπάνες για την Πρόνοια. Κάλεσε τους ανάπηρους να μετατρέψουν την αγανάκτηση και την οργή τους σε αγώνα, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό για γενική απεργία, αλλά και να απαντήσουν στα σχέδια για περικοπές στην Πρόνοια, με συμμετοχή στο παναναπηρικό συλλαλητήριο στις 2 Δεκέμβρη και ανάδειξη των αιτημάτων που προβάλλει το αγωνιστικό κίνημα των αναπήρων. «Δίνουμε μάχη για τη ζωή ενάντια στη μιζέρια και το μεσαίωνα που θέλουν να μας οδηγήσουν», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ανάμεσα στις ενδεικτικές περιπτώσεις της «σφαγής» περιλαμβάνονται και οι εξής: Βαριά ανάπηρος πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία αποχαρακτηρίστηκε από παραπληγικός, με αποτέλεσμα να χάσει το σχετικό επίδομα του οποίου ήταν δικαιούχος. Σε παιδί με νοητική υστέρηση η Επιτροπή έδωσε ποσοστό αναπηρίας 50%, έτσι που να μη δικαιούται κανένα επίδομα! Παραπληγικός στερήθηκε το επίδομα παραπληγίας και τη σύνταξη αναπηρίας, τα οποία λάμβανε για 20 χρόνια, επειδή «ανακάλυψαν» ότι του χορηγούνταν μια επικουρική σύνταξη για τα χρόνια ασφάλισης που είχε συμπληρώσει ως εργαζόμενος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org