Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑμεΑ
Να μπει τέλος στις «σφαγές» των ΚΕΠΑ

Νέα διαμαρτυρία χτες για τις περικοπές στα ποσοστά αναπηρίας, που αφήνουν ξεκρέμαστους χιλιάδες αναπήρους

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Μια ακόμη παρέμβαση έκαναν χτες στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για το πετσόκομμα των ποσοστών αναπηρίας και κατά συνέπεια την περικοπή επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας, της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, άλλων κοινωνικών παροχών.

Με συνθήματα όπως «Οργάνωση, αγώνας, συμμαχία, ενάντια στων ΚΕΠΑ τα σφαγεία» και μοιράζοντας ανακοινώσεις στους παρευρισκόμενους αναπήρους, χρόνια πάσχοντες και τους συγγενείς τους, τους κάλεσαν να οργανωθούν στη ΣΕΑΑΝ και στον Ενιαίο Σύλλογο, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 4 Οκτώβρη στην Ομόνοια, με προσυγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της, καθώς και στις 14 Οκτώβρη στο υπουργείο Εργασίας.

Στη χτεσινή παρέμβαση παραβρέθηκαν και συμπαραστάθηκαν εκπρόσωποι των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Λογιστών Αθήνας, Ταχυδρομικών - Ταχυμεταφορών Αττικής. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος έδωσαν χτες στη δημοσιότητα ενδεικτικές περιπτώσεις αναπήρων και χρόνια πασχόντων με βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις ή αναπηρίες, που παίρνουν χαμηλά ποσοστά από τα ΚΕΠΑ, για να τους κοπούν επιδόματα, σύνταξη, δικαιώματα, Ασφάλιση. «Πρόκειται για έμμεσο και ύπουλο τρόπο περικοπών», κατήγγειλαν.

Ανέφεραν περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν το μαγαζί τους, πούλησαν ό,τι είχαν για να αντιμετωπίσουν σοβαρές παθήσεις και τώρα - στα 60 τους χρόνια - μένουν χωρίς σύνταξη αναπηρίας, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Εγινε επίσης αναφορά σε περίπτωση οικοδόμου, που με κομμένο πνεύμονα του ζητάνε να ξαναγυρίσει στη δουλειά, πάνω στη σκαλωσιά. Σε σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και σε περιπτώσεις καρκινοπαθών που τους κόβουν τα ποσοστά επειδή δεν έχει γίνει μετάσταση! «Περνούν από Επιτροπή κάθε δυο χρόνια, ώστε σε περίπτωση που η πάθηση δεν έχει επιδεινωθεί, αλλά έχει μείνει στάσιμη, να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας κάτω από 67%!», τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου.

Σήμερα, αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ θα συμπαρασταθεί στη Γ. Ρ., μια 23χρονη κοπέλα που περνάει από Β/βάθμια επιτροπή ΚΕΠΑ. Οπως καταγγέλθηκε χτες, «έχει βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, με απανωτά χειρουργεία από όταν ήταν μικρό παιδί, πήρε ποσοστό αναπηρίας 30%, παρότι πριν λίγους μήνες αναγκάστηκε να νοσηλευτεί με σοβαρή επιπλοκή για ενάμιση μήνα στο Ωνάσειο. Στα ΚΕΠΑ, της είπαν: "Αφού μπορείς να κάνεις μια δουλειά, γιατί θέλεις παραπάνω ποσοστό αναπηρίας;".

Είναι δασκάλα, είναι άνεργη, είναι ανασφάλιστη. Εχει ανάγκη από ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% για να διεκδικήσει να διοριστεί κοντά στη μοναδική καρδιολογική μονάδα για ανεπάρκεια, άρα στην Αθήνα. Επιπλέον, χρειάζεται μια σειρά μέσα και μια υψηλή ποιότητα ζωής που κοστίζουν και ως άνεργη δεν μπορεί να τα καλύψει. Η αναπηρία, το χρόνιο πρόβλημα, επιβάλλει μια ποιότητα ζωής, προϋποθέσεις για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση. Ολα αυτά κοστίζουν».

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Να μη γίνει καμία περικοπή επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Να μη σταματά η καταβολή επιδομάτων και συντάξεων για όσο περιμένουν να εξετασθούν στα ΚΕΠΑ. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τεχνολογικά μέσα και τεχνικά βοηθήματα για όλους τους αναπήρους, ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ