Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Απάντηση χωρίς καθυστέρηση, κλιμάκωση της πάλης με γενική απεργία!

Τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει την επίθεσή της στα Εργασιακά, κατήγγειλαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Την ανάγκη να μπουν γρήγορα οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις τους στη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Την ανάγκη να μπουν γρήγορα οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις τους στη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Το γεγονός ότι οι ίδιες οι εξελίξεις απαιτούν τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση και χωρίς καμιά αυταπάτη για το αποτέλεσμα των παζαριών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, να δοθεί άμεσα απάντηση από την εργατική τάξη με πανελλαδική πανεργατική απεργία και κλιμάκωση της πάλης σε όλη τη χώρα και σε κάθε χώρο δουλειάς, υπογράμμισαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, καταθέτοντας την πρόταση για απεργία στις 24 Νοέμβρη, με την οποία έχουν συνταχθεί ήδη δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία.

Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, για άλλη μια φορά το ρόλο της, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ και αποφάσισε με τις ψήφους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ και ΔΑΚΕ «2» την πραγματοποίηση απεργίας στις 8 Δεκέμβρη, δίνοντας χρόνο και περιθώρια στην κυβέρνηση να ελιχθεί μέσα σε κλίμα... «εθνικής συναίνεσης» και με «τα κεφάλια μέσα», έτσι ώστε μαζί με το κουαρτέτο και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να προωθήσει τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ να μεταθέσει την απεργία έξι ολόκληρες βδομάδες μετά, την ίδια ώρα μάλιστα που οι ίδιοι, στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι βρισκόμαστε «μέσα στη διακεκαυμένη ζώνη της 2ης αξιολόγησης» και ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο γύροι παζαριών κυβέρνησης και κουαρτέτου για τα Εργασιακά, μεθοδεύεται το πετσόκομμα των προνοιακών επιδομάτων και μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο οι συντάξεις...

Ηταν, μάλιστα, τέτοια η πρεμούρα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να «κλείσει» το θέμα και να οριστικοποιήσει την απόρριψη της πρότασης της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), ώστε έσπευσε να στείλει δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοίνωνε την 8η Δεκέμβρη ως μέρα της απεργίας, πριν καν ακόμα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας και ενώ συνεχιζόταν η αντιπαράθεση μέσα σε αυτήν για ένα τόσο ουσιαστικό ζήτημα.

Η αγωνιστική απάντηση να πάρει σάρκα και οστά σε κάθε χώρο δουλειάς

Καταθέτοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ και καταγγέλλοντας την τακτική των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο Γιώργος Πέρρος τόνισε: «Είναι οι ίδιες οι εξελίξεις που απαιτούν τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, να δοθεί απάντηση με πανελλαδική πανεργατική απεργία και κλιμάκωση της πάλης. Και αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες όσοι μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης, καθυστερούν σκόπιμα προτείνοντας "επετειακές" απεργίες και μάλιστα με τέτοιο περιεχόμενο που δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την κυβέρνηση και τα κόμματά τους, την ΕΕ που υπηρετούν αυτά ακριβώς τα συμφέροντα».

«Ακριβώς σε σύγκρουση με αυτόν τον προσανατολισμό που έχετε», συνέχισε ο Γ. Πέρρος, «βρίσκεται η μάχη που δίνουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης. Οι πάνω από 530 μέχρι σήμερα συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα που βγήκαν μπροστά και συμμετείχαν στα δεκάδες συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και για το μεγάλο πρόβλημα των Συλλογικών Συμβάσεων, δείχνουν το δρόμο της οργάνωσης και της σύγκρουσης που πρέπει να ανοίξουμε (...).

Είναι ανάγκη τώρα οι οργανώσεις της εργατικής τάξης να μπούνε γρήγορα στη μάχη. Η αγωνιστική απάντηση να παίρνει σάρκα και οστά σε κάθε χώρο δουλειάς, με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη "διαπραγμάτευση", ούτε από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και εργοδοτικές οργανώσεις».

Απαντώντας στην ύπουλη προσπάθεια της πλειοψηφίας να δικαιολογήσει τη στάση της ρίχνοντας την ευθύνη στους εργαζόμενους που δήθεν δεν έχουν διαθέσεις και στα συνδικάτα σε δευτεροβάθμιο και πρωτοβάθμιο επίπεδο, ο Γ. Πέρρος σημείωσε: «Μας λέτε ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Πώς όμως να υπάρξουν αντιδράσεις όταν υπάρχουν ηγεσίες στα συνδικάτα που συμπαρατάσσονται με τις επιχειρήσεις; Που όπως η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ έβγαλε ανακοίνωση γιατί μπαίνουν εμπόδια στα επενδυτικά σχέδια του ΟΤΕ, σημειώνοντας μάλιστα στην ανακοίνωσή της ότι "το ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα προέκυψε από τη μείωση του κόστους εργασίας! Πώς να σηκώσει κεφάλι ο εργάτης, όταν ακούει τέτοια από τις ηγεσίες στα συνδικάτα και βλέπει τις "Κοινές Δηλώσεις" που συνυπογράφει η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες;».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ περί «γενικής πολιτικής απεργίας» το Δεκέμβρη, θέλοντας τάχα να προσδώσει σε αυτήν χαρακτήρα αντιπαράθεσης εφ' όλης της ύλης, ο Γ. Πέρρος σχολίασε: «Πώς μιλάτε για απεργία με τέτοια χαρακτηριστικά, όταν οι κοινωνικός διάλογος, η "εθνική συναίνεση" και συνεννόηση είναι η στρατηγική σας; Οταν τάσσεστε μαζί με τους εργοδότες και την κυβέρνηση υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας; Οταν δεν διεκδικείτε στην πράξη όλες τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι, όταν προτείνετε "συντονιστικά όργανα" για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, μαζί με αυτούς που αφήνουν ανασφάλιστους τους εργάτες, όταν πορεύεστε μαζί με αυτούς που καταργούν τις συμβάσεις και απαιτούν να μην επανέλθουν;».

Υπονόμευση των αγώνων και καλλιέργεια μοιρολατρίας

Η τοποθέτηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ήταν η απάντηση στο κλίμα αναβλητικότητας και υπονόμευσης των αγώνων της εργατικής τάξης που διαπερνούσε τις ομιλίες των στελεχών της πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επιχειρώντας να βάλει φρένο σε κάθε αγωνιστική διάθεση και αναπαράγοντας τη λογική της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», υποστήριξε ότι «κάναμε και απεργίες που δεν είχαν αποτελέσματα. Δεν κάναμε οικονομία δυνάμεων. Δεν λέμε ότι θα σταματήσουμε τους αγώνες μας, όμως δεν μπορεί η τριτοβάθμια οργάνωση να κάνει κάθε τόσο απεργία». Εφτασε, μάλιστα, να επικαλεστεί και το μεγάλο αριθμό ανέργων, για να ισχυριστεί ότι «δεν είναι εύκολο να γίνεται απεργία»...

Στο ίδιο πνεύμα, ο γγ της ΓΣΕΕ εκ μέρους της ΔΑΚΕ υποστήριξε πως «οι αντιδράσεις των Ομοσπονδιών, των σωματείων και των ανέργων είναι ελάχιστες...», για να κρύψει ότι και η παράταξή του κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μη γίνονται αγώνες.

Πίσω από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συμπαρατάχθηκε η παράταξη του ΜΕΤΑ, ο εκπρόσωπος της οποίας, Θ. Βασιλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι «δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε απεργία στις 24 Νοέμβρη» και αφού συμφώνησε με την πρόταση για 8 Δεκέμβρη, πρότεινε και έναν «οδικό χάρτη απεργιών» (!) για το επόμενο διάστημα. Το ΜΕΤΑ, ως νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ρόλο του: Είναι χαρακτηριστικό των «παιχνιδιών» του το ότι ενώ στην ΑΔΕΔΥ υπερθεμάτιζε για απεργία στις 24 Νοέμβρη, στη ΓΣΕΕ «τα γύρισε», ενώ στην ΟΥΙΕ, απ' όπου προέρχεται ο επικεφαλής του, καταψήφισε την πρόταση για τις 24 Νοέμβρη. Είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι στην ίδια Ομοσπονδία, το ΜΕΤΑ πρότεινε και ψήφιζε απεργία μόλις τρεις μέρες πριν: Φαίνεται ότι οι τρεις μέρες ήταν αρκετές για την προετοιμασία απεργίας, αλλά οι τρεις βδομάδες δεν του φτάνουν... Υπέρ της πρότασης για απεργία στις 24 Νοέμβρη τάχθηκε η παράταξη του ΕΜΕΙΣ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org