Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΣΕΒΕΕ
Η ΠΑΣΕΒΕ αντίπαλο δέος στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Ανακοίνωση της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» για το πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Συνομοσπονδίας

Από παλιότερη κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στην Αθήνα
Τίποτα το ελπιδοφόρο δεν προμηνύει για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ ο συσχετισμός δύναμης που καταγράφηκε στο πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο (14 - 16 Οκτώβρη) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων της Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), σημειώνει σε ανακοίνωση η παράταξη «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» (στηρίζεται από την ΠΑΣΕΒΕ). Παράλληλα, τονίζει πως η ενίσχυση της δράσης της ΠΑΣΕΒΕ «είναι όρος για τη βελτίωση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα». Αναλυτικότερα, η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» σημειώνει:

«Η αυτοδυναμία της πλειοψηφούσας παράταξης ΠΑΣΚ ΜΜΕ, σε συνδυασμό με τη δεδομένη κοινή πορεία της με τις παρατάξεις ΔΑΚ ΜΜΕ και ΑΣΚ ΕΒΕ, διατηρεί αναλλοίωτους τους αρνητικούς συσχετισμούς της συναίνεσης και του συμβιβασμού, που χρόνια τώρα έχουν οδηγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων στον εκφυλισμό.

Διατηρείται η ίδια γνωστή συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που χρόνια τώρα έχει αναδειχθεί σε στυλοβάτη των κυβερνητικών και ευρωενωσιακών πολιτικών, της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της μονοπώλησης, με όποιες συνέπειες έχει αυτή στα εισοδήματα και τις ζωές των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους.

Η άνοδος της συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και στους αναγκαίους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Η σταθερή πορεία της "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης" και των δυνάμεων που στηρίζουν την ΠΑΣΕΒΕ και αναδείχτηκαν σε τρίτη δύναμη, είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος στη συναίνεση και το συμβιβασμό».

Προϋπόθεση η μαζικοποίηση των σωματείων

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται: «Ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν αφορά μόνο τα ποσοστά των παρατάξεων στα συνδικαλιστικά όργανα, παρά την εξέχουσα σημασία τους. Αφορά επίσης τις κυρίαρχες θέσεις, το επίπεδο της ανάπτυξης των αγώνων και την κατεύθυνσή τους. Από την άποψη αυτή, το πρόσφατο συνέδριο επισφράγισε τη γενικότερη υποχώρηση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Βαρύνουσα σημασία έχουν οι διαδικασίες στα σωματεία και η σωστή λειτουργία τους. Να μαζικοποιούνται στη βάση των οξυμένων προβλημάτων και στην προοπτική της αντιμονοπωλιακής δράσης.

Η μαζικότητα των σωματείων σήμερα παραμένει χαμηλή. Με την οικονομική ύφεση, πολλαπλασιάστηκαν τα προβλήματα των πιο φτωχών αυτοαπασχολούμενων και χειροτέρεψαν οι όροι συμμετοχής τους στη συνδικαλιστική δράση. Η μαζική ένταξή τους στα σωματεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις βελτίωσης των συσχετισμών.

Για την αντιστροφή της κατάστασης, είναι απαραίτητο να μπουν στην ημερήσια διάταξη μια σειρά προτεραιότητες, μπροστά και στις αρχαιρεσίες των σωματείων που διεξάγονται κατά κύριο λόγο το 2017.

Τα ενιαία ψηφοδέλτια και η αποσιώπηση των διαφορετικών θέσεων, στο όνομα της δήθεν ενότητας των προβλημάτων ή της κομματικοποίησης, αλλοιώνουν τους συσχετισμούς και επιβάλλουν στην πράξη το πλειοψηφικό, αλλά και τις θέσεις ενός μικρού τμήματος μεσαίων επιχειρηματιών. Η πιο αποφασιστική και συστηματική παρέμβαση των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στη ζωή και τις αρχαιρεσίες των σωματείων μπορεί να αποτρέψει και διάφορα φαινόμενα "φουσκώματος" στη συμμετοχή, και πλαστών αποτελεσμάτων, να απεγκλωβίζει δυνάμεις από τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό.

Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η προβολή των αιτημάτων και των αναγκών των μικρών αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, να εκφραστεί στα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα και στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων. Η ενίσχυση της δράσης της ΠΑΣΕΒΕ σε κάθε σωματείο και Ομοσπονδία, το άπλωμά της σε κάθε συνοικία, σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρο και κλάδο όπου δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι, είναι όρος για τη βελτίωση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΠΑΣΕΒΕ είναι το αντίπαλο δέος στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Μόνο η δράση της μπορεί να προσφέρει διέξοδο και ελπίδα, γιατί έχει στο κέντρο βάρους της τα πραγματικά συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, απέναντι στον αποπροσανατολισμό και τις αυταπάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ».

Τα αποτελέσματα

Στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ για την ανάδειξη του νέου 51μελούς Διοικητικού Συμβουλίου (με 13μελές προεδρείο) ψήφισαν 213 σε σύνολο 217 αντιπροσώπων (από 229 σε σύνολο 233 το 2013). Η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» πήρε 32 ψήφους, κατέλαβε 8 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο και 2 στο προεδρείο (από 41 ψήφους, 9 έδρες στο ΔΣ και 2 στο προεδρείο το 2013). Η ΠΑΣΚ ΜΜΕ πήρε 108 ψήφους, 27 έδρες στο ΔΣ και 8 στο προεδρείο (από 110 ψήφους, 25 έδρες στο ΔΣ και 6 στο προεδρείο), η ΔΑΚ ΜΜΕ πήρε 35 ψήφους, 8 έδρες στο ΔΣ και 2 στο προεδρείο (από 29 ψήφους, 6 έδρες στο ΔΣ και 2 στο προεδρείο), η ΑΣΚΕΒΕ - Συνεργαζόμενοι πήρε 31 ψήφους, 7 έδρες στο ΔΣ και 1 στο προεδρείο (από 49 ψήφους, 11 έδρες στο ΔΣ και 3 στο προεδρείο). Τέλος, η ΡΑΚΚΕΒΕ (στηρίχτηκε από τη ΛΑΕ) που κατέβηκε για πρώτη φορά, πήρε επτά ψήφους, μία έδρα, καμία στο προεδρείο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org