Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αναγκαία η σύνδεση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα με την αιτία που τα γεννά

Με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα σε Αθήνα και Πάτρα οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Αύριο, σωματεία και φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης ετοιμάζουν αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Υγείας, ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν τη Δευτέρα σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στο φόντο των αναπτυσσόμενων αγωνιστικών πρωτοβουλιών, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από το χώρο των υγειονομικών.

Με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού

Στη δράση που αναπτύσσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, το περιεχόμενο και τους στόχους της, αναφέρεται ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ:

«Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας είναι οργανικά δεμένες με τη στρατηγική της ΕΕ και της κυβέρνησης για διεύρυνση της φτηνής και ευέλικτης εργασίας, για δημόσιο σύστημα ολοένα και πιο ανταποδοτικό. Η στρατηγική αυτή υλοποιείται διαχρονικά, τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό καταδεικνύεται από την κρατική υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση στον κλάδο, τις ελάχιστες προσλήψεις που εξαγγέλλονται, οι οποίες δεν αφορούν μόνιμο προσωπικό, καθώς και από το ότι ο χώρος της Υγείας, του Φαρμάκου και της Πρόνοιας επιχειρηματικοποιείται όλο και πιο πολύ.

Οι δυνάμεις του κλάδου που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, έχουμε ως στόχο την ισχυροποίηση και ανασύνταξη του κινήματος. Μπαίνουμε μπροστά για να σπάσει η μοιρολατρία, να συνδεθούν οι αγώνες για τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ίδρυμα Πρόνοιας και στο ΕΚΑΒ, με την αιτία που τα γεννά και τα διαιωνίζει. Την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων στον κλάδο και γενικότερα την πολιτική που τσακίζει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα.

Μπαίνουμε μπροστά να μην κλείσουν κι άλλα νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα, να σταματήσει η συγχώνευση κλινικών. Δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Αμφισβητούμε τους όρους που δουλεύουν νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες. Ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεων που διαχρονικά την υπηρετούν, αλλά και με την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ που υπερπροβάλλει την εικόνα της "κατάρρευσης" των δημόσιων νοσοκομείων, για να κρύψει τη διαχρονική προσπάθεια να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες".

Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση στα σωματεία του κλάδου. Επιμένουμε στη συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων, στην οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα να παίρνουν το λόγο και τις αποφάσεις για κάθε κινητοποίηση, για κάθε αίτημα στην πάλη τους.

Σταθερά διεκδικούμε την ένταξη των εργολαβικών εργαζομένων, των συμβασιούχων και των επικουρικών στα σωματεία. Οι παρατάξεις που επιδιώκουν να είναι και οργανωτικά διαιρεμένο το κίνημα, υπονομεύουν τη δυναμική του αγώνα. Υπονομεύουν τα συλλογικά δικαιώματα τόσο των μονίμων, όσο και των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας.

Επιδιώκουμε με τις παρεμβάσεις και τη δράση μας να αναδεικνύουμε τη συνολική εικόνα και τα αίτια που οδηγούν στα προβλήματα υγειονομικών και ασθενών, να ξεσκεπάζουμε την προσπάθεια να συγκαλυφθούν. Πορευόμαστε με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας κι όχι τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Επιτακτικές η μονιμοποίηση των επικουρικών και οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Την πάλη ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, που έχει ιδιαίτερη θέση στις κινητοποιήσεις, αναδεικνύει η Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ:

«Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται τις ίδιες μέρες που ξεκινούν οι απολύσεις εκατοντάδων επικουρικών γιατρών, πράγμα που κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών. Δεν περισσεύει κανένας από τους υπό απόλυση γιατρούς, με δεδομένο ότι οι ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν είναι πολλαπλάσια. Οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μέρος των μόνιμων αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων, με συμβάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ανανεώνονται για πέντε, έξι και επτά χρόνια, κάτω από καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Το υπουργείο ανακυκλώνει την ανεργία και στους γιατρούς, όπως και σε άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Από τη μια, επικαλείται την υποτιθέμενη διαφωνία του με το θεσμό των επικουρικών, για να δικαιολογήσει τη μη ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών που λήγουν μετά τις 30/9, από την άλλη όμως αρνείται τη μονιμοποίηση όλων όσοι υπηρετούν σήμερα και την κατάργηση του θεσμού.

Τις επόμενες μέρες, η ΟΕΝΓΕ θα συζητήσει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας την οργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους επικουρικούς, αλλά όλους τους υγειονομικούς και τους ασθενείς που πρέπει να έχουν το δικαίωμα για δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, υπηρεσίες Υγείας και σήμερα υποφέρουν από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Με τις κινητοποιήσεις δίνουμε απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών, αλλά και στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των υπουργών της πως η δημόσια περίθαλψη αποτελεί "προνομιακό χώρο κοινωνικής αναδιανομής". Είναι οι ίδιοι που συνδέουν την κρατική χρηματοδότηση, τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και τις παροχές Υγείας με το "κόστος" και τις δημοσιονομικές "αντοχές" της οικονομίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι οι ίδιοι που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων", που θα καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του κόστους λειτουργίας, της μισθοδοσίας του προσωπικού, όπως ήδη συμβαίνει με το επικουρικό προσωπικό, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org