Την πρώτη τους συνάντηση είχαν την Κυριακή στο Καράκας της Βενεζουέλας η κυβέρνηση του Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, και η αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» και η οποία έχει τα 2/3 στη Βουλή των 167 εδρών. Ενώ αρχικά πολλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν απορρίψει το διάλογο, τελικά, όπως είπαν, μετά την επιμονή του Βατικανού που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, δεν μπορούσαν να μην προσέλθουν και εκπροσωπήθηκαν από τον γραμματέα της συμμαχίας, Χεσούς Τορεάλμπα. Στη διαμεσολαβητική ομάδα που επιδιώκει, όπως λέει, την «εθνική συνεννόηση» συμμετέχουν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χ. Λ. Ροντρίγκες Θαπατέρο, οι πρώην Πρόεδροι του Παναμά Μ. Τορίχος και της Δομινικανής Δημοκρατίας Λ. Φερνάντες και από την UNASUR (Ενωση Εθνών της Νοτίου Αμερικής) o γγ της Ερνέστο Σαμπέρ (πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας).
Μετά τη συνάντηση, ο απεσταλμένος του Βατικανού, Κλαούντιο Μαρία Τσέλι, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τέσσερα θέματα που θα καταμεριστούν σε επιτροπές με επικεφαλής τους διαμεσολαβητές και αφορούν: «Την ειρήνη, το σεβασμό του κράτους δικαίου και την εθνική κυριαρχία», «τη Δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποζημίωση των θυμάτων και τη συμφιλίωση», την «οικονομία και την κοινωνία» και «την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την κατάρτιση ενός εκλογικού χρονοδιαγράμματος».
Είναι φανερό ότι αυτό που επιδιώκεται είναι ένας συμβιβασμός που μένει να φανεί έως πού θα φτάσει. Το υπόβαθρο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η εξελισσόμενη καπιταλιστική κρίση που πληρώνει ο λαός ως αποτέλεσμα και της σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείρισης που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα 17 χρόνια διακυβέρνησης Τσάβες και Μαδούρο, που, παρά την άμβλυνση κάποιων προβλημάτων, δεν άλλαξε τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της οικονομίας.
Η αντιπολίτευση, βεβαίως, δεν σταματά να επιμένει στη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου είτε από την Βουλή, που όμως δεν μπορεί να γίνει συνταγματικά, είτε με δημοψήφισμα, που όμως αποδεικνύεται ότι στη διαδικασία συλλογής υπογραφών γίνονται πολλές αυθαιρεσίες. Πάντως, την Παρασκευή η 12ωρη στάση εργασίας που κήρυξε η αντιπολίτευση δεν είχε ουσιαστική απήχηση, ενώ και η εξαγγελθείσα για τις 3 Νοέμβρη «κατάληψη της προεδρίας» δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί.