Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Στη Βενεζουέλα βρίσκεται από χτες ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και ηγέτη του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος και την αντιπολίτευση, καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση σχετικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί δημοψήφισμα αποπομπής του Προέδρου. Ο Θαπατέρο μαζί με τους πρώην Προέδρους της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεονέλ Φερνάντες και του Παναμά Μάρτιν Τορίχος συγκροτούν μια διεθνή επιτροπή. Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση πραγματοποιούν και αύριο διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, ενώ οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα (ελλείψεις τροφίμων, ακρίβεια), ως αποτέλεσμα και του σαμποτάζ που κάνει η οικονομική ολιγαρχία, η οποία ελέγχει κλάδους της παραγωγής, αλλά και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο, που δεν συγκρούστηκαν πραγματικά με την αστική τάξη και το κεφάλαιο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ανώνυμο τηλεφώνημα στο ξενοδοχείο «Fuerstenhof» της Λιψίας της Γερμανίας για εξαπόλυση επίθεσης, χτες τα ξημερώματα, προκάλεσε συναγερμό στην αστυνομία, με το φόβο «τρομοκρατικής επίθεσης». Στις έρευνες που έγιναν στο ξενοδοχείο δεν βρέθηκε, όπως ανακοινώθηκε, κάτι ύποπτο, ωστόσο η παρουσία της αστυνομίας γύρω από το ξενοδοχείο ήταν έντονη.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Τη Σαμαρκάντ, γενέτειρα του πρώην Προέδρου του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, που πέθανε μετά από εγκεφαλικό την προηγούμενη βδομάδα, σε ηλικία 78 ετών, επισκέφτηκε χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Στην κηδεία που έγινε τη Δευτέρα τη Ρωσία είχε εκπροσωπήσει ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ. Ο Καρίμοφ ήταν Πρόεδρος της χώρας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1990 - '91, ενώ πριν ήταν Γραμματέας του ΚΚ Ουζμπεκιστάν. Και αυτός συνέβαλε στην καπιταλιστικοποίηση αυτής της πρώην ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Θετικό εμφανίστηκε το Ισραήλ στην πρωτοβουλία της Ρωσίας για συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, από κοινού με τον Ρώσο ηγέτη Βλ. Πούτιν, στη Μόσχα. Ωστόσο, σε χτεσινή συνάντηση του Νετανιάχου με τον ειδικό απεσταλμένο του Κρεμλίνου, Μ. Μπογκντάνοφ, ο Νετανιάχου είπε ότι η συνάντηση αυτή σκέφτεται να γίνει «αργότερα» μέσα στο χρόνο.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενοπλοι επιτέθηκαν προχτές το βράδυ στην έδρα μιας «ανθρωπιστικής οργάνωσης» στην αφγανική πρωτεύουσα. Πρώτα εξερράγη ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα τη Δευτέρα, διπλή επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο υπουργείο Αμυνας με 41 νεκρούς, με βάση νεότερο απολογισμό.

ΣΕΟΥΛ.-- Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Νότιας Κορέας εκτιμά στη μηνιαία έκθεσή του ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας παραμένει αδύναμη κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης προϊόντων, αλλά και της αδύναμης πορείας των εξαγωγών. Ακόμα, θεωρεί ότι συνεχίζουν να λείπουν τα ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με τις επενδύσεις σε επιχειρησιακές υποδομές.

ΑΝΟΪ.-- Στο πλαίσιο της επίσκεψης που ξεκίνησε χτες στο Βιετνάμ ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοινώθηκε ότι ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός κολοσσός «Airbus» θα πουλήσει αντίστοιχα 10, 20 και 10 αεροσκάφη στις αεροπορικές εταιρείες «Jetstar», «VietJet» και «Vietnam Airlines».

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε δαπάνες 20,48 εκατ. δολαρίων για την απόκτηση νέου στρατιωτικού οχήματος υψηλών προδιαγραφών, που θα χρησιμοποιούν οι μονάδες ειδικών δυνάμεων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ