Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Ραχόι

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Οπως αναμενόταν, το περασμένο Σάββατο ο νεοφιλελεύθερος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, του Λαϊκού Κόμματος, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας μετά τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή και την αποχή ενός μέρους βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (15 από αυτούς δεν τήρησαν τη γραμμή της αποχής και καταψήφισαν). Χτες, ο Ραχόι πήγε στον βασιλιά Φίλιππο, όπως ορίζει το αστικό Σύνταγμα της Ισπανίας, και ορκίστηκε πρωθυπουργός μετά από 10 μήνες παζαριών μεταξύ των αστικών κομμάτων και 2 εκλογικές αναμετρήσεις. Εως την Πέμπτη θα έχει καταλήξει και ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, για το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο, πιέζεται να είναι ανανεωμένο ηλικιακά, στο όνομα τού να «ξεπλυθεί» η εμπλοκή παλιότερων στελεχών σε σκάνδαλα διαφθοράς και χρηματισμού, όπως τα δεκάδες στελέχη που δικάζονται αυτήν την περίοδο.

Ταυτόχρονα, ο Ραχόι, με 137 βουλευτές και με τη στήριξη του φιλελεύθερου συνονθυλεύματος «Πολίτες» (κάτι σαν το Ποτάμι στη χώρα μας, με 32 βουλευτές) και ενός «ανεξάρτητου» (σύνολο 170) αναμένεται να έχει δυσκολίες στην 350μελή Βουλή. Εκατόν έντεκα βουλευτές τον καταψήφισαν και 68 απείχαν ενώ λίγο πριν από την ψηφοφορία ο παραιτηθείς γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, παραιτήθηκε και από βουλευτής, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του αλλά και δηλώνοντας αποφασισμένος «να διεκδικήσει εκ νέου το κόμμα του». Και οι 15 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος που καταψήφισαν τον Ραχόι αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποιου είδους ποινή.

Οι νέοι σοσιαλδημοκράτες του «Ποδέμος Ουνίδος» (εκλογικός συνδυασμός των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς, όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας, ο οποίος μαζί με σύμμαχα σχήματα έχει 71 βουλευτές), που επιχειρούν να κερδίσουν από τις αναταράξεις στη σοσιαλδημοκρατία, εμφανίστηκαν να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις εκτός Κοινοβουλίου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας και πάλι από τον Ραχόι και για τα αναμενόμενα αντιλαϊκά μέτρα που θα παρθούν, προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Μόνο που και το μείγμα διαχείρισης που πρεσβεύουν οι δήθεν αριστεροί είναι στην ίδια κατεύθυνση, της διαιώνισης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της συμμετοχής της χώρας στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που προσπαθούν να εξωραΐσουν. Τα περί «δυνατότητας καλύτερης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ», που προβάλλουν, αποδεικνύεται και στο παράδειγμα της χώρας μας ότι καλλιεργούν αυταπάτες και δίνουν «ανάσες» στο σύστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ(2020-01-09 00:00:00.0)
Προς νέες εθνικές εκλογές στις 10 Νοέμβρη(2019-09-18 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη το παζάρι για την πρόταση μομφής στον Ραχόι(2018-06-01 00:00:00.0)
Οι Σοσιαλιστές διευκολύνουν μια νέα κυβέρνηση Ραχόι(2016-10-25 00:00:00.0)
Ανακατατάξεις στη σοσιαλδημοκρατία(2016-10-04 00:00:00.0)
Ενισχυμένοι εθνικιστές και Λαϊκό Κόμμα(2016-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ