Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εκκλήσεις για διάλογο με την αντιπολίτευση

Εκκληση στην αντιπολίτευση, το λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας - MUD», που συσπειρώνει μια σειρά από κεντροδεξιές και αντιδραστικές δυνάμεις, έκανε χτες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στο πλαίσιο της Ενωσης Κρατών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) και της διαμεσολάβησης των πρώην πρωθυπουργών της Ισπανίας Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, της Δομινικανής Δημοκρατίας Λιονέλ Φερνάντες και του Παναμά Μάρτιν Τορίχος.

Ηδη έχει γίνει μια διερευνητική συνάντηση με τους διαμεσολαβητές στη Δομινικανή Δημοκρατία χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης, ενώ τώρα ο Ν. Μαδούρο ζήτησε και επίσημα από τον πρόεδρο της Βουλής, Χένρι Ράμος Αλούπ, να προσέλθει στο διάλογο ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, όπως επίσης και να καταδικαστεί κάθε μορφή βίας.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι σχετικά με τη συλλογή υπογραφών από την αντιπολίτευση για την αποπομπή του Μαδούρο, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή έκανε δεκτό στον πρώτο έλεγχο περίπου το 70%, δηλαδή κάπου 1,3 εκατομμύρια υπογραφές. Με βάση το υπάρχον Σύνταγμα απαιτείται το 1% να κάνει αίτηση για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για το δημοψήφισμα μετά τη συμπλήρωση του μισού της θητείας του Προέδρου. Θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα λεπτομερής επιβεβαίωση της υπογραφής όλων των συμμετεχόντων και μετά τη νομιμοποίηση των υπογραφών απαιτείται να συγκεντρωθούν περισσότερες ψήφοι υπέρ από όσες συγκέντρωσε ο Πρόεδρος στην τελευταία του εκλογή. Το 2013, ο Μαδούρο πήρε πάνω από 7,5 εκατομμύρια ψήφους για 6ετή θητεία.

Είναι αβέβαιο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά η αντιδραστική αντιπολίτευση και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την στηρίζουν αξιοποιούν την άσχημη οικονομική κατάσταση, που προκάλεσαν η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και η υπονόμευση από την ντόπια αστική τάξη, που εξακολουθεί να ελέγχει την οικονομική βάση της χώρας. Βεβαίως, η πραγματική αιτία των βασάνων του λαού είναι η καπιταλιστική κρίση μετά από μια υπερδεκάχρονη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Σε αυτήν την περίοδο δεν υπήρξε σύγκρουση με τους καπιταλιστές αλλά συμβιβασμός, αποδεικνύοντας ότι για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές για το λαό, που δεν θα μπορεί να παρθούν πίσω, απαιτείται όχι άλλος διαχειριστής στο πλαίσιο του καπιταλισμού, αλλά ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες στο Οσλο(2019-05-31 00:00:00.0)
Βήματα κλιμάκωσης από την αντιδραστική αντιπολίτευση(2019-01-17 00:00:00.0)
Εν μέσω έντασης η εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης(2017-07-29 00:00:00.0)
Επίθεση κουκουλοφόρων στο Κοινοβούλιο(2017-07-06 00:00:00.0)
Εναρξη διαβουλεύσεων κυβέρνησης - αντιπολίτευσης(2016-11-01 00:00:00.0)
Συναίνεση για «διάλογο στη Βενεζουέλα»(2016-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ