Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Ολα τα σφυριά» κατά των αγωνιστικών εργατικών διαθέσεων

Στενή η συνεργασία κυβέρνησης, εργοδοσίας και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών

Από τις δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία που συναντάνε την κρατική καταστολή
Από τις δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία που συναντάνε την κρατική καταστολή
ΠΑΡΙΣΙ.--

Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία κάνουν ό,τι μπορούν, για να «χτυπήσουν» τις αγωνιστικές διαθέσεις και κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στη Γαλλία, αξιοποιώντας και την πολύτιμη συνεργασία των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Μέχρι χτες αργά το απόγευμα, αναμένονταν εξελίξεις στους Σιδηροδρόμους, όπου η διοίκηση της SNCF (σ.σ. αντίστοιχος ΟΣΕ) έχει επιδοθεί σε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μαζί με τις περισσότερες συνδικαλιστικές ηγεσίες, εμφανίζοντας προχτές ένα «κείμενο συμφωνίας» που - δήθεν - «προστατεύει τους εργαζόμενους». Την Τρίτη, το κείμενο υπέγραψε η συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου CFDT, και χτες το ίδιο έκανε και η Unsa Ferroviaire. Αντίθετα, οι οργανώσεις Sud-Rail και Fo - cheminots το απέρριψαν καλώντας σε συνέχιση των απεργιών, ενώ ερώτημα παρέμενε η στάση της CGT που παρέπεμπε σε αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων. Χτες, ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ενίσχυσε τη θέση της εργοδοσίας, ανακοινώνοντας «οικονομική βοήθεια για τη SNCF», εννοώντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα το 2017 για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, κάτι που φυσικά δεν έχει σχέση με τη στήριξη των εργαζομένων, αλλά της εταιρείας, προικοδοτώντας κι άλλο ώστε να γίνει ακόμα πιο «ελκυστική» για τους επενδυτές που η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει στο πλαίσιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων.

Γενικότερα, εδώ και μέρες, είναι φανερό ότι αναζητείται φόρμουλα «συμβιβασμού» σε πολλούς χώρους, όπου οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ήδη προέτασσαν την «ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου» για το νόμο «Ελ Κομρί», θολώνοντας έτσι τον ταξικό χαρακτήρα και του νόμου και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς. Δεν είναι τυχαίο ότι χτες, η «Λε Μοντ» είχε τίτλο σε κεντρικό της ρεπορτάζ ότι «η CGT ψάχνει έξοδο από την κρίση χωρίς να πληγώσει τη βάση της».

Ενδεικτικές είναι οι θέσεις με τις οποίες γίνονται οι διαπραγματεύσεις και σε άλλους κλάδους, όπως οι αερομεταφορές. Για παράδειγμα, τα σωματεία των εργαζομένων στην «Air France», συζητούν με τη διοίκηση της εταιρείας, εντοπίζοντας ως πρόβλημα π.χ. «τη δυσανάλογη ανάπτυξη μεταξύ Air France και KLM», όπως δήλωναν χτες εκπρόσωποι της Ενωσης των πιλότων. Δηλαδή, αφετηρία τέτοιων συνδικαλιστών είναι πώς θα εμπλακούν στις «κόντρες» των εταιρειών.

Κατά τα άλλα, η αστική τάξη της χώρας με αφορμή το «φαγοπότι» που αντιπροσωπεύει η ποδοσφαιρική διοργάνωση του «Euro 2016» εντείνει τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που καλλιεργείται, είναι μια νέα εφαρμογή για κινητά που εγκαινιάστηκε (με τον κωδικό «Alerte attentat» δηλαδή «Προσοχή Επίθεση»). Αυτή θα είναι δωρεάν διαθέσιμη σε γαλλικά και αγγλικά και θα επιτρέπει στο χρήστη να λάβει προειδοποίηση «σε περίπτωση υποψίας τρομοκρατικής επίθεσης ή ενός γεγονότος εξαιρετικού χαρακτήρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ