Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποκαλυπτικά παινέματα

Διεθνή αναγνώριση και τα εύσημα του εγχώριου κεφαλαίου κατακτά με το σπαθί της η κυβέρνηση, με τις εξαιρετικές αντιλαϊκές και φιλομονοπωλιακές της επιδόσεις.

Προ ολίγων ημερών, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, ο γνωστός μας Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «Τρέφω μεγάλο θαυμασμό για τον Τσίπρα, που καταφέρνει και μένει στην εξουσία παρά τα τόσα μέτρα». Σχεδόν ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μ. Βαλς, δήλωνε: «Ζηλεύω τον Τσίπρα. Πέρασε 7.500 σελίδες με μέτρα χωρίς καμία αλλαγή». Αλλά και ο Β. Σόιμπλε είχε έναν καλό λόγο για την κυβέρνηση: «Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προσδοκίες».

Σ' αυτούς ήρθαν να προστεθούν οι εκπρόσωποι των διαφόρων ενώσεων του εγχώριου κεφαλαίου που, στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για τον νέο «αναπτυξιακό νόμο», έπλεξαν εγκώμια στην κυβέρνηση. Εγκώμια για τα νέα προνόμια που αφειδώς τους παρέχει, στηρίζοντας την προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας τους με ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, απ' τη μια, και, απ' την άλλη, με πολιτικές περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος μέσω της φορολεηλασίας.

Η τελευταία πινελιά σ' αυτό τον «πανόραμα» επαίνων προστέθηκε απ' τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζ. Ερνεστ. Οχι που οι ΗΠΑ δεν θα σημείωναν την πρόοδο της κυβέρνησης, άμεσα σχετιζόμενη με συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων στην περιοχή...

Βροχή τα «μπράβο». Αλλωστε, «όμοιος ομοίω αεί πελάζει» και παινεύει...

Για τον «αναπτυξιακό νόμο», την «κορωνίδα» της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου κυβερνητικής πολιτικής, μίλησαν οι ίδιοι οι επωφελούμενοι, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή. Εκ μέρους του ΣΕΒ, ο Γ. Ξηρογιάννης δήλωσε ότι «ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει θετικά στοιχεία, όπως ότι αντικαθιστά τις επιχορηγήσεις με κίνητρα, ενθαρρύνει εμβληματικές επενδύσεις, συγκεντρώνει τη δημόσια χρηματοδότηση και εκκαθαρίζει κάπως από προηγούμενα επιχειρηματικά σχέδια». Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, πρόσθεσε ότι «ο επενδυτικός αυτός νόμος έχει μια σωστή λογική».

Συμφωνώντας ο πρόεδρος των Εξαγωγέων, Χρ. Σακελλαρίδης, ανέφερε: «Είναι θετικά και ορισμένα καινούργια πεδία προτεραιότητας που δίνονται. Είναι πεδία προτεραιότητας επενδύσεων, κυρίως σε εξαγωγικό χαρακτήρα...». Η Γ. Παπαρίδου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σημείωσε πως «θεωρούμε θετικό σημείο του σχεδίου νόμου ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής αναφορά στις επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας».

Για να μη λειτουργήσουν, ωστόσο, τα πολλά «μπράβο» σαν στοιχείο εφησυχασμού και ανακοπεί η «μεταρρυθμιστική φόρα» της κυβέρνησης - που στο μεταξύ ισοπεδώνει το λαό και τα συμφέροντά του - βιομήχανοι και εκπρόσωποι των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου αξίωσαν περισσότερα ακόμα προνόμια, μεγάλωμα δηλαδή της πίτας που προορίζεται για τα δόντια τους, παρότι δεν λείπουν οι κόντρες για να αποσπάσει ο καθένας για λογαριασμό του τη μερίδα του λέοντος.

Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης; Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν «περαιτέρω βελτιώσεις» κατά τη συζήτηση του νόμου στην Ολομέλεια, με βάση τις επισημάνσεις των ενώσεων του κεφαλαίου. Αλίμονο! Εξάλλου, ο νόμος αυτός φτιάχτηκε καθ' υπαγόρευσιν των συμφερόντων του κεφαλαίου, οι ανάγκες του οποίου είναι μόνιμος υποβολέας της ακολουθούμενης πολιτικής, μεταβολές και προσαρμογές αναμένονται, δίχως ποτέ όμως να επηρεάζουν το σταθερά βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενό της.

Αυτά τα χαριεντίσματα με το κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που ισοπεδώνονται εργατικά δικαιώματα, πρέπει να γίνουν αφορμή, ώστε η αγανάκτηση, ο θυμός, η οργή που αντικειμενικά συσσωρεύονται να μην οδηγήσουν στην απάθεια και το συμβιβασμό, αλλά να διοχετευθούν στην οργανωμένη πάλη, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ