Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Ενδιαφέρον» για το Παλαιστινιακό

ΜΟΣΧΑ.--

Μετά τη λεγόμενη γαλλική πρωτοβουλία και τη σύνοδο του Παρισιού στις 3 Ιούνη για την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων (που ωστόσο κατέληξε στη σύσταση κάποιων ομάδων εργασίας), και η ρωσική κυβέρνηση εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για το Παλαιστινιακό. Βεβαίως και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ενδιαφέρον αστικών τάξεων για προώθηση των συμφερόντων τους σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Ετσι, μέσα στο τελευταίο 48ωρο μετέβησαν στη Μόσχα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που είχε προχτές συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλικι, που συναντήθηκε χτες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα, εμφανίστηκε (σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKA, που σχετίζεται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες) να ενθαρρύνει το ρόλο της Μόσχας για το Παλαιστινιακό προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση με τον Μάλικι, έθεσε τη λεγόμενη «Αραβική πρωτοβουλία» (που επιδιώκει λύση του Παλαιστινιακού με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών χωρών με το Ισραήλ) ως βάση για την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως συνιστά θέσεις «κοινής αποδοχής» μεταξύ αραβικών χωρών και Ισραήλ «που δεν χρήζουν αλλαγών ή μετατροπών». Ανακοίνωσε πως το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, που συγκροτούν ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία, ετοιμάζει έκθεση με στόχο την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατόν» και να επιλύσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ έριξε στο τραπέζι και την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών...

Επίθεση ενόπλου στο κέντρο του Τελ Αβίβ

Τουλάχιστον 9 άτομα τραυματίστηκαν χτες σοβαρά όταν γύρω στις 10 μ.μ. τουλάχιστον ένας ένοπλος άρχισε να πυροβολεί, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε πλήθος ατόμων που περνούσαν από το εμπορικό κέντρο «Σαρόνα» στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο δράστης σταμάτησε όταν δέχθηκε σφαίρες διερχόμενου Ισραηλινού πολίτη, ενώ φέρεται πως συνελήφθη δεύτερο άτομο που φαίνεται πως σχετίζεται με την επίθεση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο δράστες είχαν αμφίεση ορθόδοξων Εβραίων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ