Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γνωστό το σκηνικό

Για το θέμα των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο ρωτήθηκε, χτες, σε ραδιοφωνική συνέντευξη η κυβερνητική εκπρόσωπος και η απάντηση που έδωσε επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Είπε η Ολγα Γεροβασίλη: «Εμείς είμαστε υπέρ του συνδικαλισμού και του λαϊκού κινήματος. Είμαστε, όμως, ενάντια στους "εργατοπατέρες" και ουδέποτε συμμαχήσαμε ή ουδέποτε προσπαθήσαμε να εμπλακούμε σε ένα τέτοιο σύστημα. Το ξαναείπαμε λίγο πριν αυτό, ότι αν ευθύνεται και ποιος ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας, για τη στάση του κινήματος τα προηγούμενα 40 χρόνια. Δεν ήταν η Αριστερά αυτή. Η Αριστερά ήταν αυτή, η οποία πάλευε υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων της χώρας, το οποίο θα εξακολουθήσει να κάνει και σήμερα με όλους τους τρόπους και από τη θέση, βεβαίως, την κυβερνητική». Δεν θα μπούμε εδώ στον πειρασμό να ...φρεσκάρουμε τη μνήμη της κυβερνητικής εκπροσώπου, απαριθμώντας τις πάμπολλες περιπτώσεις όπου οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν (και παίζουν) μέχρι και πρωταγωνιστικό ρόλο στο «εργατοπατερικό» σύστημα, το οποίο μετά βδελυγμίας αποκηρύσσει. Αυτό που έχει σημασία, είναι η σύνδεση που κάνει η Ολγα Γεροβασίλη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους αναγνωρίζει ως τμήμα του νέου εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Και κατά δεύτερο, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι και σε παλιότερες απόπειρες να αλλάξει προς το χειρότερο ο συνδικαλιστικός νόμος, αξιοποιήθηκαν ως πρόσχημα τα φαινόμενα σαπίλας του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Το ίδιο σκηνικό πάει να στήσει τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να περάσει μέτρα σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης που ζητάει η μεγαλοεργοδοσία.

Στρατηγική σύμπλευση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Χθες η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για το Ελληνικό. Επρεπε αυτή η συμφωνία να υπογραφεί την τελευταία στιγμή, υπό την πίεση των πιστωτών, για να εκταμιευθεί η δόση;». Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: «Και στο ζήτημα του Ελληνικού (...) Η κυβέρνηση δυστυχώς σπατάλησε ενάμιση χρόνο για να περάσει διαδοχικά από την καταγγελία του έργου στην αποδοχή του με "βαριά καρδιά" και στην υπογραφή με το ζόρι του μνημονίου συνεργασίας. Επειδή η οριστική σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, το ΠΑΣΟΚ (...) θα συνεχίσει την στενή παρακολούθηση του θέματος, παρεμβαίνοντας όπου χρειαστεί ώστε η επένδυση να γίνει πράξη». Το Ποτάμι: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις παλινωδίες και αποφάσισε να βάλει την υπογραφή της για να ξεκινήσει το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού (...) επένδυση την οποία οι περισσότερες χώρες θα έκαναν τεράστιες προσπάθειες να την προσελκύσουν, εδώ χρειάστηκαν χρόνια για να προχωρήσει. Εστω. Οτι ξεκόλλησε είναι θετικό, αφού θα συνεισφέρει σημαντικά σε μια χώρα που διψάει για επενδύσεις. Κάλλιο αργά». Από κοντά και στελέχη της ΝΔ, που στα τηλεοπτικά πάνελ παραπονιούνται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν ήταν αντιπολίτευση, αντιδρούσαν στο να κλείσει η μπίζνα, μια από τις μεγαλύτερες του κεφαλαίου στο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής. «Κάλλιο αργά» που λέει και το Ποτάμι. Τώρα έκλεισε, το φιλέτο παραδόθηκε προς «επιχειρηματική αξιοποίηση» και όλοι τους μπορούν να δείξουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε άλλο ένα ζήτημα που «έκαιγε» το κεφάλαιο.

Από κόρακα «κρα» θ' ακούσεις

Στην εμετική του τοποθέτηση στη συζήτηση στην Ευρωβουλή σχετικά με τη «δράση της ΕΕ για τη μετανάστευση», ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής, Ελ. Συναδινός, επιτέθηκε στους μετανάστες και τους πρόσφυγες με τις γνωστές φασιστικές κορώνες για «λαθρομετανάστες», ενώ επιχείρησε να τους ταυτίσει με τους υπεύθυνους για τις αποτρόπαιες εγκληματικές ενέργειες των τζιχαντιστών - δημιουργημάτων του ιμπεριαλισμού - στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και αλλού, για να αθωώσει τον ιμπεριαλισμό και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει τη φτώχεια, τους πολέμους και τον ξεριζωμό.

Κλείνοντας το ρατσιστικό του παραλήρημα, επιτέθηκε χυδαία στο ΚΚΕ, ενοχλημένος από την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων στα κέντρα κράτησης και στρατόπεδα στην Ελλάδα, καλώντας τους λαούς να καταδικάσουν το ρατσιστικό δηλητήριο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των συμμάχων της στην Ευρώπη.

Δεν θα περίμενε, βέβαια, ν' ακούσει κανείς τίποτε άλλο από τα ορφανά του Χίτλερ, που ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν τη συντριβή των ναζί πολιτικών τους προγόνων από τους κομμουνιστές και το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο, τη Σοβιετική Ενωση.

Σιγά το χουβαρνταλίκι...

Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο 4/6/2016 είπε: «Καθιερώσαμε την κάρτα αλληλεγγύης για χιλιάδες νοικοκυριά. Τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2016 δείχνουν ότι έχουν δημιουργηθεί περίπου 125.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Προχωρούμε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 ανέργους, αυξάνοντας τη διάρκεια απασχόλησης από 5 σε 8 μήνες. Προωθήσαμε μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους. Προσλάβαμε προσωπικό στα νοσοκομεία. Προωθήσαμε το πρόγευμα στα δημοτικά σχολεία». Τι δεν είπε; Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Οτι με τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας ωφελούνται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτοί χρηματοδοτούνται. Οτι με αυτά τα προγράμματα ανακυκλώνονται οι άνεργοι. Οτι οι μηδαμινές προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ότι σήμερα μια νοσηλεύτρια ή ένας νοσηλευτής αναλογούν σε σαράντα ασθενείς. Οτι οι άνεργοι παραμένουν ενάμισι εκατομμύριο, ότι μόνο με τους τελευταίους νόμους πήραν από το λαό 9 δισ. ευρώ και καυχώνται ότι έδωσαν πρόγευμα σε κάποια σχολεία, ότι τα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας είναι στην ουσία προγράμματα μοιράσματος της φτώχειας. Σιγά το χουβαρνταλίκι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1781 Γεννιέται ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή.

1870 Πεθαίνει ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς.

1898 Υπογράφεται συμφωνία, με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και από την 1η του Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.

1916 Επειτα από σχετικό τελεσίγραφο που επέδωσαν οι «Σύμμαχοι» (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) υπό τη σκιά του πολεμικού στόλου που είχε καταπλεύσει στο Φάληρο, με το οποίο απαιτούνταν η παραίτηση της τότε κυβέρνησης και η ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, η κυβέρνηση Σκουλούδη παραιτείται για να τη διαδεχθεί η κυβέρνηση Ζαΐμη.

1923 Στη Βουλγαρία εκδηλώνεται πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Σταμπολίνσκι, που ανατρέπεται και ο ίδιος δολοφονείται. Εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Αλεξάντερ Τσανγκόφ. Εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό κατά των κομμουνιστών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας τέθηκε εκτός νόμου το 1925.

1926 Η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.

1929 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμήν της Διεθνούς Εβδομάδας του Παιδιού (1 - 8 Ιούνη). Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ, στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση εργαζόμενων παιδιών και μαθητών. Στη συγκέντρωση, μετά τις ομιλίες, ακολούθησε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο φύλλο της παιδικής εφημερίδας «Εργατόπουλο».

1935 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το κόμμα των Φιλελευθέρων και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα (Προοδευτικό, Αγροτικό, κ.ά.) απέχουν, στον απόηχο του αποτυχημένου βενιζελικού πραξικοπήματος του Μάρτη. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 98.699 ψήφους (9,59%), δηλαδή σχεδόν 40.000 περισσότερες από ό,τι στις εκλογές της 5/3/1933. Λόγω του εκλογικού συστήματος δεν εκλέγει βουλευτή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, με κορμό το Λαϊκό Κόμμα, κερδίζει το 65,04% των ψήφων και εκλέγει 287 βουλευτές (από τους 300).

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Ραψάνη Ολύμπου.

1974 Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς στρατιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, καλώντας τους να συμβάλουν στην ανατροπή της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

1983 Η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών, κερδίζει τις βρετανικές εκλογές με ποσοστό 43,9% και ξανασχηματίζει κυβέρνηση.

1991 Οι επιστήμονες καταγράφουν την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη μέσα στον 20ό αιώνα.

1999 Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (Κίνα), το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε διεθνές προτεκτοράτο και τίθεται υπό την «προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org