Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2016 - αριθ. φύλλου: 12451

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Γενικευμένη φοροληστεία στις πλάτες του λαού

Η κυβέρνηση υλοποιεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα φοροληστείας που προώθησαν οι προκάτοχοί της και προσθέτει νέα βάρβαρα χαράτσια, την ώρα που φοροαπαλλάσσει το κεφάλαιο


ΣΕΛ.  3

Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση σε μισθούς, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, μιλώντας για «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά και παραπέμποντας για το φθινόπωρο τις όποιες αποφάσεις, η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό μαρτυρούν:

  • Η πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ να γίνει δεκτή η προσφυγή της πολυεθνικής τσιμεντοβιομηχανίας «Lafarge», που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην Ελλάδα.
  • Η απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, με την οποία οι μισθοί των εργαζομένων του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» μειώνονται μέχρι και 60% στην καινούρια σύμβαση.
  • Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, που ανοίγουν θέμα χειροτέρευσης των όρων λήψης απόφασης για απεργία.

Οι σχεδιασμοί κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ πρέπει να πάρουν απάντηση με ένταση των ταξικών αγώνων στο μέτωπο των Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.


ΣΕΛ.  15

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στο μύλο των περικοπών

Η δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 επιβεβαιώνει ότι τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους τούς περιμένουν πολλές ακόμα δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ψηφίστηκαν για κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα.

Ενα πρώτο στοιχείο είναι ότι όλες οι επικουρικές συντάξεις που αποδίδονται σήμερα θα επανυπολογιστούν με βάση τους κανόνες και τους συντελεστές του νέου συστήματος, που σημαίνει ότι θα προκύψουν μειωμένα ποσά σε σχέση με τα σημερινά.

Με την υπουργική απόφαση επιβάλλονται μεγάλες περικοπές σε συνταξιούχους με εισόδημα (άθροισμα κύριας και επικουρικής) μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ μεικτά, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 1.150 ευρώ καθαρά. Τους συνταξιούχους πάνω από αυτό το όριο, που πλήρωναν μια ζωή τις εισφορές τους, η κυβέρνηση τους θεωρεί ...πλούσιους και τους αφαιρεί ένα γενναίο μέρος του εισοδήματός τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 200.000 συνταξιούχους, που θα δουν τις επικουρικές τους να μειώνονται (σε πρώτη φάση) μέχρι και κατά το 1/3.

Αυτόν τον τρόπο επινόησε η κυβέρνηση για να βάλει από την πίσω πόρτα τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που στα λόγια απέρριπτε μετά βδελυγμίας, για να θολώσει τα νερά. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ένας από τους βασικούς στόχους του νέου ασφαλιστικού συστήματος που ψήφισε, είναι να σύρει τις συντάξεις, παλιές και νέες, στα κατώτερα όρια, συνεχίζοντας τις περικοπές που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Υπάρχει, όμως, μια ακόμα πλευρά που δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αδίστακτη στην αποστολή που έχει αναλάβει να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε όρθιο από ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις: Με βάση την ίδια απόφαση για τις επικουρικές, όσοι έχουν εισόδημα μικρότερο από τα 1.300 ευρώ μεικτά, γλιτώνουν μεν τις άμεσες περικοπές, αλλά η διαφορά που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό της επικουρικής τους σύνταξης με το νέο σύστημα, θα συνεχίσει να τους καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά».

Αυτό πρακτικά δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι «τους κάνει και τη χάρη» που δεν τους μειώνει τώρα τις επικουρικές συντάξεις, αλλά ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτή την πόρτα να εφαρμόσει τις περικοπές ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε διορθωτική απόφαση, με την οποία ο όρος «επανυπολογισμός» των επικουρικών συντάξεων αντικαταστάθηκε με τον όρο «αναπροσαρμογή». Ετσι, θεωρείται δεδομένο το νέο μειωμένο ποσό της σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό της και άρα είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί η περικοπή και στην πράξη.

Αν προκύπτει ένα συμπέρασμα από τον αντιασφαλιστικό νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις, αυτό είναι ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια των ελιγμών και της κοροϊδίας για να περάσει τα πιο σκληρά μέτρα με τις πιο μικρές αντιδράσεις. Αυτό το στόχο υπηρετεί, για παράδειγμα, το τέχνασμα της «προσωπικής διαφοράς», που απλά μεταθέτει τις μειώσεις στο άμεσο μέλλον.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η κυβερνητική προπαγάνδα ότι δεν μειώνει παραπέρα τις κύριες συντάξεις, όταν με τη μείωση των επικουρικών μειώνεται κι άλλο το εισόδημα των συνταξιούχων, παλιών και νέων, ανεξάρτητα αν η μείωση αυτή προέρχεται από περικοπές στις κύριες ή στις επικουρικές συντάξεις.

Επομένως, η αντιασφαλιστική επίθεση όχι μόνο δεν τελείωσε με την ψήφιση του τελευταίου νόμου, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και απαιτεί εγρήγορση από την πλευρά ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Εγρήγορση που απαιτείται ώστε να αυξάνεται και ο βαθμός ετοιμότητας του κινήματος απέναντι στις ανατροπές που έρχονται στα Εργασιακά, η ικανότητά του να απαντήσει με αποφασιστικότητα στον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή στην εργοδοσία, στην ΕΕ, στην κυβέρνηση, στην εξουσία τους.ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Πλατύ πολιτικό άνοιγμα συζητώντας για την πρόταση του ΚΚΕ

Σήμερα, στο τετρασέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» παρουσιάζεται πλούσια εμπειρία από το πλατύ πολιτικό άνοιγμα των Κομματικών Οργανώσεων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, σε χώρους δουλειάς και κλάδους.


ΣΕΛ.  11   -   14

Προσφορά

Στη μνήμη της συζύγου του ΡΟΔΟΝΙΚΗΣ ΤΣΕΤΙΤΟΓΛΟΥ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ο Δημήτρης Πρωτοψάλτης προσφέρει στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ.«Σένγκεν» για τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα ζητούν οι Αμερικανοί...

ΣΕΛ.  18
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ATHENS LEDRA»
Με συναυλία τη Δευτέρα συνεχίζουν τον αγώνα

ΣΕΛ.  10
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί για τη συζήτηση των προτάσεων νόμου του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org