Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 33 ανθρακωρύχοι εγκλωβίστηκαν χτες στην περιοχή Τσονγκτσίνγκ, στην πόλη Λάισου της νοτιοδυτικής Κίνας, μετά από έκρηξη που έγινε γύρω στις 11.30 π.μ., ενώ στις στοές βρίσκονταν 35 εργάτες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα έξι προκάλεσε η βομβιστική επίθεση που έγινε χτες, εναντίον φυλάρχων που συμμετείχαν σε συνάντηση στην Τζαλαλάμπαντ. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», μιλώντας για πάνω από 15 νεκρούς και 40 τραυματίες.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Περίπου 300.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν σε μια περιοχή όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά έως και κατά έξι φορές τα διεθνή όρια, γεγονός που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παιδική θνησιμότητα, αναφέρει σε έκθεσή της η UNICEF, μία βδομάδα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Μαρακές του Μαρόκου.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας αντικατοπτρίστηκε στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Μολδαβία, καθώς βασικό διακύβευμα των καλπών ήταν οι σχέσεις με τη Ρωσία και την ΕΕ. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι θα ξαναπάνε στις κάλπες στις 13 του μήνα, καθώς κανένας από τους υποψήφιους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 51% των ψήφων ώστε να εκλεγεί πρόεδρος αμέσως. Οι «μονομάχοι» της 13ης Νοέμβρη θα είναι ο φιλορώσος υποψήφιος και αρχηγός του κόμματος των «Σοσιαλιστών» Ιγκορ Ντόντον, που πήρε το 48,5% των ψήφων, και η φιλοευρωενωσιακή αντίπαλός του Μάια Σάντου (πρώην οικονομολόγος της «Παγκόσμιας Τράπεζας»), που ήρθε δεύτερη με 38,2%.

ΣΑΝΑΑ.-- Η Υεμένη έχει υποστεί χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές, ενώ περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους 19 μήνες και εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το λιμό, μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της εναντίον Σιιτών ενόπλων Χούτι, το Μάρτη του 2015, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στην περιοχή. Ωστόσο, η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο διχοτόμησης, καθώς όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να δημιουργηθεί ξανά μία «Βόρεια Υεμένη» υπό τον έλεγχο των Σιιτών Χούτι και μία «Νότια Υεμένη» υπό τον έλεγχο του Προέδρου Χάντι και συμμάχων του, όπως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

KAΪΡΟ.-- Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανέβασε χτες στους 26 τον αριθμό των νεκρών και στους 72 τους τραυματίες από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Σαββατοκύριακο περιοχές των επαρχιών του Νοτίου Σινά, της Ερυθράς Θάλασσας, του Σοχάκ και του Μπάνι Σουέφ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε χτες Νιγηριανούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι βίασαν και κακοποίησαν γυναίκες πρόσφυγες στους καταυλισμούς της βορειοανατολικής Νιγηρίας, οι οποίες ήταν θύματα των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ». Το HRW αναφέρει ότι τον Ιούλη κατέγραψε 43 γυναίκες και κορίτσια σε επτά καταυλισμούς εκτοπισμένων στο Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από αξιωματούχους των καταυλισμών, μέλη ομάδων αυτοπροστασίας, αστυνομικούς και στρατιώτες.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Νοτιοαφρικανοί εισαγγελείς ήραν χτες τις κατηγορίες περί διαφθοράς και απάτης σε βάρος του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Πράβιν Γκόρντχαν.

ΡΙΑΝΤ.-- Συνάντηση με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε χτες στο Ριάντ ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, συζητώντας «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» και «πλευρές της συνεργασίας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση στις σχέσεις με Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου(2021-11-02 00:00:00.0)
Στηρίζει... «πολιτική επίλυση» στέλνοντας στρατιωτικά μέσα στη Σ. Αραβία(2021-03-02 00:00:00.0)
Ζημιές από έκρηξη σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων(2020-11-26 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι συγκρούσεις(2015-05-02 00:00:00.0)
Πιέσεις για «στρατηγικές ασκήσεις» και χερσαία επέμβαση(2015-04-16 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστική επιδρομή «Αποφασιστική Καταιγίδα»(2015-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ