Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συνεννοήσεις και παζάρια για το νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης

Ξεκινούν και επισήμως σήμερα οι επαφές στην Αθήνα για τη δεύτερη «αξιολόγηση» του μνημονίου

Ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και Ενέργεια είναι μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των σημερινών επαφών κυβέρνησης - κουαρτέτου

Eurokinissi

Ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και Ενέργεια είναι μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των σημερινών επαφών κυβέρνησης - κουαρτέτου
Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα ο νέος κύκλος συνεννοήσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, για τη δεύτερη «αξιολόγηση» του μνημονίου.

Στην πρώτη γραμμή των αντιλαϊκών παρεμβάσεων βρίσκονται τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων, ο νέος νόμος για την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), οι «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ο κανονισμός για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο), ο «οδικός χάρτης» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων (μηχανικοί), το νέο πακέτο κρατικών επιχειρήσεων που θα περάσουν στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα, η νομοθέτηση του νέου «συστήματος Πρόνοιας» φέρνει στην πρώτη γραμμή του «σφαγείου» την παραπέρα συρρίκνωση ή και κατάργηση στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που αποδίδονται στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών».

Νέες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στην κρατική διοίκηση, που θα περιλαμβάνουν τις «αλλαγές» στα ειδικά μισθολόγια, το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας κ.ά.

Η σημερινή ατζέντα του κουαρτέτου περιλαμβάνει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, για το «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων και τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, με τον υπουργό Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, για τα ζητήματα Ενέργειας και το Κτηματολόγιο, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο, για ζητήματα «διαφθοράς» (εδώ εντάσσουν τα οικονομικά των κομμάτων), τη λειτουργία της Δικαιοσύνης κ.ά., καθώς και με τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη.

Γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» «προβληματικών» επιχειρήσεων

Με εντατικούς ρυθμούς έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε σε «δημόσια διαβούλευση» και «κουμπώνει» με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ουσιαστικά προβλέπεται η κατάργηση του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, που αφορά στα προσωρινά μέτρα προστασίας των προβληματικών επιχειρήσεων από τους πιστωτές τους. Γίνεται, δηλαδή, ακόμα σαφέστερη η κεντρική στόχευση για γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» του μεγάλου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, υπό διαμόρφωση βρίσκονται και άλλα κομβικά ζητήματα, όπως η άμεση αποπομπή διοικήσεων σε «μη συνεργάσιμες επιχειρήσεις», καθώς και η νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που θα «υπογράψουν» τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, τυχόν διαγραφές δανείων κ.ά.

Σε επόμενη φάση η «ποσοτική χαλάρωση»

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε από την πλευρά του ο Μ. Ντράγκι, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για ζητήματα της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, ενώ «η ΕΚΤ θα εξετάσει, όταν έρθει η ώρα, με ανεξάρτητο τρόπο το θέμα του χρέους». Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την ετοιμασία «έκθεσης βιωσιμότητας» από την ίδια την ΕΚΤ. «Μέχρι τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες», τόνισε.

Αναθεωρημένα στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό

Στο μεταξύ, η ΕΛΣΤΑΤ, σε συνεργασία με τη Γιούροστατ, προχώρησε σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2015 και τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα:

-- Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 13,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 (7,5% του ΑΕΠ). Στην πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων (Απρίλης 2016) το έλλειμμα είχε υπολογιστεί σε 7,2% του ΑΕΠ.

-- Παρότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφει το πρωτογενές αποτέλεσμα όπως αυτό απεικονίζεται σε όρους μνημονίου, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, συμπιέζεται στο 0,2% του ΑΕΠ, έναντι 0,7% στην πρώτη εκτίμηση.

-- Το κρατικό χρέος ανήλθε το 2015 σε 311,7 δισ. ευρώ ή 177,4% του ΑΕΠ (από 176,9% στην πρώτη εκτίμηση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ