Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «ταχεία ολοκλήρωση» της δεύτερης «αξιολόγησης»

Σειρά από διαχειριστικά ζόρια στο ζήτημα της λήψης αποφάσεων «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους, διαβλέπει η πλευρά του ΣΕΒ, προτάσσοντας την ανάγκη του κεφαλαίου για άμεσο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και για κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

«Η ελληνική πλευρά πρέπει να αντιληφθεί ότι κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να φέρει τα λεφτά του στη χώρα μόνο και μόνο επειδή έγινε η ρύθμιση του χρέους», επισημαίνει στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ο ΣΕΒ, ενώ παράλληλα διατυπώνει ζωηρές επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα εμπροσθοβαρούς συνολικής ρύθμισης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ σφύρας και άκμονος», καθώς «είναι δύσκολο να τελεσφορήσει η ελληνική διεκδίκηση για άμεση και ουσιαστική ρύθμιση πριν από το τέλος του έτους». Επιπλέον, σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι θα παραμείνει «μετέωρη» η ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" της ΕΚΤ», μέσω του οποίου διασφαλίζεται φτηνή χρηματοδότηση στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «οι εκλογές στη Γαλλία αλλά κυρίως στη Γερμανία καθυστερούν προσχηματικά τις εξελίξεις», ενώ «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση, χωρίς σαφή δέσμευση και στήριξη με πράξεις, ότι θέλουμε η Ελλάδα να γίνει χώρα προσέλκυσης επενδύσεων και όχι χώρα φυγής και εξαγοράς επιχειρήσεων».

Σε αυτό το φόντο, οι εγχώριοι βιομήχανοι, ως ένα πρώτο «θετικό βήμα» προτάσσουν την «ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» και για τη συνέχεια την ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, για το «κτίσιμο της αξιοπιστίας που απαιτείται, έτσι ώστε οι αγορές να εμπιστεύονται τη χώρα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ τονίζει ότι από τα 59 προαπαιτούμενα, «μόνο 5 που σχετίζονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της αγοράς έχουν εκπληρωθεί». Σχετικά με το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, επισημαίνουν ότι το πραγματικό κόστος χρηματοδότησής τους είναι κατά 400% υψηλότερo σε σχέση με τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Να σημειωθεί ότι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για το εγχώριο κεφάλαιο μέσω της αποδοχής ελληνικών χρεογράφων στα προγράμματα της «ποσοτικής χαλάρωσης» και με άλλες παρεμβάσεις, επίσης έχει ως προϋπόθεση την ολόπλευρη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org