Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών

Στο χωριό Τσούκα (Φωτεινό) Αντιχασίων του νομού Τρικάλων

Εκδήλωση για να τιμηθεί η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών που έγινε στις 28 Οκτώβρη 1946, στο χωριό Τσούκα (Φωτεινό) Αντιχασίων του νομού Τρικάλων και συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Η 28η Οκτώβρη 1946 είναι ουσιαστικά και η ημερομηνία ίδρυσης του ΔΣΕ. Η επίσημη μετονομασία έγινε στις 27/12/1946, με την έκδοση της Διαταγής του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, η οποία όρισε την «ονομασία των ανταρτικών Σωμάτων σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23/10, στις 12 το μεσημέρι, στην Τσούκα (Φωτεινό), θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της ΚE και θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο σύντομο μουσικό αφιέρωμα θ' ακουστούν τραγούδια του ΔΣΕ, από μουσικό συγκρότημα στο οποίο συμμετέχουν οι Δ. Φωτιάδης (ηλεκτρικό πιάνο), Ν. Τσιμπίδας (κλαρίνο), Γ. Μούτος (τουμπερλέκι), Γ. Πέτρου (κιθάρα - φωνή), Μαρία Φωτιάδου (φωνή).

Στο χώρο θα λειτουργήσουν έκθεση φωτογραφικού υλικού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Πούλμαν για την εκδήλωση

Για τη μετάβαση στο χώρο της εκδήλωσης, οι Οργανώσεις του Κόμματος στη Θεσσαλία δρομολογούν, την Κυριακή, τα εξής λεωφορεία:

-- Από τα Τρίκαλα, στις 10 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης - Οδός Β. Τσιτσάνη

-- Από την Καλαμπάκα, στις 10.30 π.μ. από την κεντρική πλατεία

-- Από την Καρδίτσα, στις 9 π.μ. από την πέτρινη τράπεζα

-- Από τη Λάρισα, στις 9 π.μ. από την πλατεία Λαού

-- Από το Βόλο, στις 8 π.μ. από το Δημαρχείο.

Η πορεία μέχρι τη συγκρότηση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών

Η πρώτη Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών
Η πρώτη Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών
Μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1944 από την τριπλή φασιστική κατοχή, η αστική τάξη είχε κατά πολύ χάσει τη δυνατότητα χειραγώγησης της λαϊκής πλειονότητας. Εφερε το βαθύ στίγμα είτε της συνεργασίας με τους κατακτητές, είτε της φυγής, είτε της αποχής από τον απελευθερωτικό αγώνα.

Αντίθετα, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ έσωσε το λαό από την πείνα, συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, απελευθέρωσε τη χώρα από τη φασιστική κατοχή. Το ΚΚΕ υπήρξε η ψυχή, η καθοδηγητική δύναμη και ο κύριος αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, της λαϊκής ένοπλης πάλης στα χρόνια της Κατοχής.

Αντικειμενικά, μετά την απελευθέρωση είχε αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στις δύο βασικές αντίπαλες τάξεις, την αστική και την εργατική μαζί με τα λαϊκά στρώματα. Οξύνθηκε η σκληρή ταξική ένοπλη αναμέτρηση, που είτε θα οδηγούσε στην ανατροπή της αστικής εξουσίας, με απομόνωση και των ξένων στηριγμάτων της, είτε στην ήττα των λαϊκών δυνάμεων, στην απομόνωση του ΚΚΕ και στη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε απ' την απελευθέρωση, είναι χιλιάδες οι δολοφονίες αγωνιστών, οι συλλήψεις, οι βασανισμοί. Στη Θεσσαλία μόνο, καταγράφονται 333 δολοφονίες, δηλαδή το 43,6% των δολοφονημένων στα 1945-1946 στην Ελλάδα, με μεγαλύτερο ποσοστό στην κεντρική Θεσσαλία, στην περιοχή της Λάρισας. Οργιάζουν οι συμμορίες στην ύπαιθρο. Η περιοχή της Θεσσαλίας μάτωσε από τις συμμορίες του Σούρλα, του Καλαμπαλίκη στο Βόλο, των Κουντούρηδων στον Αλμυρό, των Βουρλάκηδων στη Δυτική Θεσσαλία και πολλών άλλων.

Χιλιάδες αγωνιστές αναγκάζονται να καταφύγουν στα βουνά. Το Μάη του 1946, οι πρώτες συγκρούσεις έχουν ήδη αρχίσει στα θεσσαλικά βουνά.

Στα Αγραφα διαμορφώνονται 3 αντάρτικα συγκροτήματα: Το Ανατολικό με επικεφαλής τον Νικηταρά, το Κεντρικό με επικεφαλής τους Αγραφιώτη - Ιταμο και το Δυτικό με επικεφαλής τους Χρήστο Κοροζή - Κίτσο Παπαϊωάννου. Συγκροτείται ομάδα Ιππικού στην περιοχή Λεοντάρι - Καΐτσα, με επικεφαλής τους Νέστορα και Περικλή Οικονόμου (Γαζή). Στο Βόλο, από τον Αύγουστο του 1946, ύστερα από απόφαση του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η καθοδήγηση των αντάρτικων ομάδων ανατίθεται στον Μιχάλη Παπαδάμο. Ξανασυγκροτείται το Αρχηγείο Πηλίου.

Το καλοκαίρι του 1946, οι ομάδες οργανώνονται σε συγκροτήματα και στη συνέχεια ιδρύονται τα Αρχηγεία Περιοχών Θεσσαλίας, Ρούμελης, Ηπείρου, Πελοποννήσου. Επίσης πολλά υπαρχηγεία, σε Βέρμιο, Βόιο, Βίτσι, Κίσαβο, Τζουμέρκα, Πήλιο.

Στις 21/10/1946 πραγματοποιείται η πρώτη σύσκεψη καπετάνιων στην Ανθρακιά Γρεβενών, που προετοιμάζει την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου.

Οι αντάρτικες ομάδες ενοποιήθηκαν κάτω από ενιαία στρατιωτική καθοδήγηση, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 26-28/10/1946 στην Τσούκα Αντιχασίων, με τη συμμετοχή των καπεταναίων Μάρκου, Κίσσαβου (Μπλάνας), Κικίτσα και Λασσάνη.

Στις 27/12/1946 ακολουθεί η επίσημη μετονομασία, με την έκδοση της Διαταγής του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, η οποία όρισε την «ονομασία των ανταρτικών Σωμάτων σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ